Göz Sağlığınızı Korumanın 6 Anahtarı

Göz sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gerekenleri Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eray Atalay’dan öğrendik…

Haberler 22.06.2017 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz salnz korumak için dikkat etmeniz gerekenleri Göz Sal ve Hastalklar Uzman Op. Dr. Eray Atalaydan örendik

1. Salkl Beslenin:

Göz salnz korumann yolu da beslenmeden geçer. Omega-3 ya asitleri, çinko, C ve E vitaminleri yaa bal makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz problemlerinin oluumunu engeller. Bunun için somon, orkinos ve dier yal balklar, yumurta, fndk, fasulye, portakal gibi besinleri hayatnza dahil edin. Dengeli bir diyet salkl kilo vermenize ve ideal kilonuzu korumanza yardmc olur. Bu da beraberinde obezite ve yetikinlerde körlüe kadar giden problemlere neden olan Tip 2 diyabet problemiyle karlama ihtimalinizi düürür.

2. Sigarayla vedalan!

Sigara pek çok hastalk gibi göz hastalklarnn da verdii hasar artrr. Özellikle katarakt, optik sinir hasar ve makula dejenerasyonuna zemin hazrlar.

3. Güne gözlüü takn!

Güne nlarna çok fazla maruz kalnmas katarakt ve makula dejenarasyonu riskini artrr. Bu nedenle güneli günlerde UVA ve UVB nlarna kar gözü koruyan güne gözlükleri tercih edin.

4. Koruyucu gözlük kullann!

yerinde veya evinizde tehlikeli veya havayla tanarak gözünüze zarar verebilecek materyaller kullanyorsanz, mutlaka koruyucu gözlük takn.

5. Bilgisayar ekranyla aranza mesafe koyun!

Bilgisayara veya telefon ekranna çok uzun süre bakmak pek çok göz problemini beraberinde getirebilir. Bunlar;

* Göz yorgunluu,

* Bulank görü,

* Odaklanma problemleri,

* Kuru gözler,

* Ba ars,

* Boyun, srt ve omuz arsdr.

Gözlerinizi korumak için:

* Gözlük derecenizi düzenli olarak kontrol ettirin.

* Bilgisayarnz gözlerinizin ekrannn üst ksmyla ayn hizada olacak ekilde konumlandrn.

* Bilgisayar banda çalrken pencerelerden ya da aydnlatmadan kaynaklanan parlamay önlemeye çaln. Gerekirse parlama önleyici ekran kullann.

* Rahat, destekleyici bir sandalye seçin.

* Göz kuruluu problemi yayorsanz hekiminizin önerecei suni gözya damlalarn kullann ve gözlerinizi sk sk krpn.

* Her 20 dakikada bir gözlerinizi dinlendirin. Bilgisayar ekranndan 20 saniye uzak durun. En az 2 saatte bir kalkn ve 15 dakika ara verin.

6. Göz hekiminizi düzenli ziyaret edin!

Göz muayenesi de dier salk kontrolleri gibi önemsenmelidir. Özellikle sinsi ilerleyen ve erken tanyla kontrol altna alnabilen göz tansiyonu (Glokom) gibi hastalklarn ancak bu muayenelerde fark edilebildiini unutmayn. Hekiminiz göz muayenenizde kiisel ve aile tbb geçmiinizin yan sra hipermetrop, miyop, astigmatizm, presbiyopi gibi görme, Glokomu kontrol etmek için göz basnc ve optik sinir testleri yapabilir.

Ana Sayfaya Git