Göz tansiyonu kör edebilir!

En sinsi hastalıklar arasında yer alan, göz tansiyonu yani glokom, genellikle hastalığın son evrelerinde fark ediliyor.

Haberler 20.03.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumda baz kesimlerce göz tansiyonu, baz kesimler tarafndan ise karasu olarak adlandrlan glokom, görme sinirini zedeleyerek ilerleyen önemli bir göz hastal. Görme sinirlerine verdii zararla görme kaybna yol açan glokom, dünya üzerinde milyonlarca insan etkisi altna alm durumda. Herhangi bir belirti göstermeyen hastalk, yalnzca dikkatli bir göz muayenesi ile tehis edilebiliyor.

GLOKOM TEDAVS YALNIZCA SALAM SNR HÜCRELERN KORUYABLR

Glokom tedavisinin, hastalk tehis edilene kadar deforme olan görme hücrelerini tekrar canlandramadn belirten Göz Hastalklar Uzman Opr. Dr. Hasan Küçükahin, planlanan tedavinin, salam kalan sinir hücrelerini korumaya yönelik olduunu söyledi.

Bu nedenle hastalk ne kadar erken tehis edilirse görme sinir lifi ve hücreleri de o kadar tahrip olmaktan kurtarlabiliyor diyen Küçükahin, hastaln belirtileri hakknda unlar söyledi: Sabahlar iddetli ba ars, baz zamanlarda bulank görme, klarn çevresinde harelerin görülmesi, televizyon izlerken ya da dijital ekranlar banda vakit geçirirken göz çevresinde ar hissedilmesi gibi belirtiler görülürse glokomdan üphelenilebilir.

GLOKOMDA EN HIZLI TANI YÖNTEM GÖZ TANSYONU ÖLçÜMÜDÜR

Glokom tans için çeitli yöntemler kullanlabiliyor. Ancak en kolay ve en hzl sonuç alnabileni göz tansiyonu ölçümü. Bu ölçüm, uzmanlara kiilerin glokom riski tayp tamad konusunda mühim ipuçlar verebiliyor. Bu nedenle göz tansiyonu ölçümünün rutin olarak tekrarlanmas öneriliyor.

Normal bir göz tansiyonunun, 10-20 mmHg aralnda olduunu belirten Dr. Küçükahin, Bu tansiyon, kiinin görme sinirlerinde basnç oluturmayan bir deerdir. Ancak bu deer, bazen normal saylrken bazen de aksi kabul edilebiliyor. Göz tansiyonu ölçülürken baz durumlarda yüksek bir deer tespit edilebiliyor. Fakat alnan bu deerin, kiinin glokom hastas olduu sonucunu vermeyecei bilinmelidir. Ancak görme sinirinin zarar gördüü durumlarda glokomdan söz edilebilir bilgisini verdi.

GLOKOM GÖRME SNR BAI MUAYENESYLE DE TEHS EDLEBLYOR

Glokom hastalnn önemli tehis yöntemlerinden bir dieri görme siniri ba muayenesi olduunu söyleyen Küçükahin, tedavide ilk basaman ilaç uygulamas olduunu aktard ve öyle devam etti:

Hastalar, gerekli ilaçlar her gün ayn saatte ve doktorun önerdii ekilde kullanmaldr. Ayrca kontrol randevular da aksatlmamaldr. çünkü glokom tedavisi, yalnzca düzenli uzman kontrolü altnda amacna ulaabilir. Günlük yaam etkileyen herhangi bir yan etki ile karlaldnda mutlaka bir göz hastalklar doktoruna bavurulmaldr.

GLOKOM LAçLARI, ÖMÜR BOYU KULLANILMALI

Glokom tedavisinde, ilaç dnda ayrca lazer ve cerrahi yöntemler uygulanr. Hastann göz tansiyonu, gözdeki svnn üretimi azaltlarak ya da bu svnn gözden çk arttrlarak düürülür. Bu iki yöntem için de hastaya birbirinden farkl ilaçlar önerilir. Doktor tavsiyesiyle verilen ilaçlar ise belli aralklarla ve hayat boyunca kullanlmaldr. Fakat ilaç tedavisine ramen hastann göz tansiyonu dümüyor ve görme kayb yaanyorsa uygulanacak tek yöntem ameliyattr.

SADECE LER YALARDA DEL, HER YATA GÖRÜLEBLR

Glokomu etkileyen birçok faktör bulunuyor. Göz tansiyonunun yüksek olmas glokoma yakalanma riskini arttran ilk etken. Dier önemli faktör ise ya. 60 ya üzerindeki kiilerin hastala yakalanma riski hayli yüksek.

Ancak glokom her ne kadar ileri ya hastal gibi alglansa da her yata görülebildiine iaret eden Dr. Küçükahin, Genetik özelliklerin de glokom üzerinde etkileri vardr. Diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalklar, miyop glokoma yakalanma riskini arttryor. Ayrca gözde yaanan ciddi travmalar, gözdeki yapsal anormallikler, retina ayrlmas, göz tümörleri, üveit, göze damlatlan kortizonlu damlalar, dier yollarla alnan kortizon ve geçirilmi göz ameliyatlar da glokoma zemin hazrlayabilir2 eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git