Göz ve ortopedi sorunu yaşandı

Online eğitim sürecinde çocuk ve ergenlerde göz ve ortopedi sorunlarına dikkat

Haberler 15.09.2020 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19 pandemisinde, online eitim sürecinde çocuk ve ergenlerin göz ve ortopedi sorunlar yaamamas için bilgisayar kullanmndan oturma ekline, beslenme alkanlndan odann na kadar farkl balklarda tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekiyor

Salk Bilimleri Üniversitesi Öretim Üyesi, çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Meltem Erol:

- Bilgisayar ekran önünde saatlerce oturmak görme sistemini daha fazla odaklanmaya zorlayarak göz yorgunluu, göz kuruluu, ba ars, gözde kzarklk, batma, sulanma, kanma ve bulank görmeye neden olmaktadr

- Televizyon ya da masaüstü ekranlar tercih edilmeli, tablet ve dizüstü bilgisayar kullanmndan kaçnlmal, ekrann üst snr göz hizasnda olmal, ortam karanlk olmamal, ekran parlak olmamal

Küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinde, online eitim sürecinde çocuk ve ergenlerin göz ve ortopedi sorunlar yaamamas için bilgisayar kullanmndan oturma ekline, beslenme alkanlndan odann na birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor.

Salk Bilimleri Üniversitesi Öretim Üyesi çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Meltem Erol, pandemi nedeniyle online eitim-öretim sürecinin çocuklar üzerindeki etkisine ilikin açklamalarda bulundu.

Kovid-19 pandemisinin hayatn her alann olduu gibi eitim sistemini de olumsuz etkilediinin altn çizen Erol, yüz yüze eitimin yerini u an için uzaktan eitimin aldn ve çocuklarn bilgisayar ve televizyon karsnda daha fazla zaman geçirmeye baladn belirtti.

Erol, pandemide online eitim sürecinde gün içinde uzun süre ekran banda olan çocuk ve ergenlerde göz ve ortopedi gibi alanlarda sorunlar yaanabileceine dikkati çekerek, sözlerine öyle devam etti:

Bu durum bata oturma bozukluuna bal olmak üzere, çocuk ve ergenlerde göz ve ortopedik sorunlarn ortaya çkmasna neden oldu. Bilgisayar ekran önünde saatlerce oturmak görme sistemini daha fazla odaklanmaya zorlayarak göz yorgunluu, göz kuruluu, ba ars, gözde kzarklk, batma, sulanma, kanma ve bulank görmeye neden olmaktadr.

Ayrca uygun olmayan ergonomi yani kullanlan masa sandalye ve oturma durumunun rahatszl çocuklarda bel, srt, omuz, boyun ve bacak arlarna sebep olmaktadr.

- Göz ve ortopedi sorunlarnn önlenmesi için alnabilecek tedbirler

Bu sorunlar önleyebilmek için online eitim srasnda ailelerin baz hususlara dikkat etmesi gerektiinin altn çizen Erol, saln korunmas için u önerilerde bulundu:

-Televizyon ya da masaüstü ekranlar tercih edilmeli, tablet ve dizüstü bilgisayar kullanmndan kaçnlmal.

- Ekran çok yakn olmamal, ekrann üst snr göz hizasnda olmal, ortam karanlk olmamal, ekran parlak olmamal.

- Odann çok fazlaysa eitime balamadan önce biraz azaltlmal. Pencereden bilgisayar ekranna yansma oluyorsa ya bilgisayarn yeri deitirilmeli veya gölgelik kullanlmal.

- Ekran banda oturu pozisyonu dik ve rahat olmal.

- Ekranla göz arasndaki mesafe en az 60 santimetre olmal. çünkü, ekrana yakndan bakmak göz kaslarnn fazla çalmasna neden olarak ve göz, ba ve boyun arlarna yol açabilir.

- Eer bilinen göz rahatszl varsa ve gözlük kullanlyorsa online eitim srasnda gözlük kullanmaya devam edilmeli.

- çocuklar ders aralarnda, göz yorgunluunu artracandan, yakn mesafe görmeyi gerektiren cep telefonu, tablet gibi ekranl araçlar kullanmamal. Balkona ya da bahçeye çkp birkaç dakika uzaa bakarak gözler dinlendirilmeli.

- Aile bireyleri ile ders arasnda baka aktiviteler planlanarak, çocuklarn cep telefonu ve tabletten uzak kalmas salanmal.

Ebeyvenler tarafndan çocuklarn oturma eklinin gözlemlenmesi gerektiini vurgulayan Erol, Bilgisayar banda dik ve rahat oturulmal. çünkü, online eitim sürecinde sürekli bilgisayar banda oturmak çocuklarda ciddi postür bozukluuna neden olabilir. dedi.

Erol, okul ça çocuklarnda ve ergenlerde, sklkla yanl duru ekline bal bel ve srt ars ikayetinin görüldüünü söyledi. Duru bozukluklarnn en sk karlalan belirtilerinin bel, srt, boyun, omuz ve kol arlar, kas yorgunluklar, kas güçsüzlükleri, bacak arlar olduunu anlatan Erol, u önerilerde bulundu:

Masa, sandalye ve bilgisayar uygun ergonomik artlara göre düzenlenmeli, bilgisayar monitörü göz hizasnda olmal, dik durmasn salayan ya ve geliimine uygun çalma masas, srt destei olan sandalye seçilmeli. Sandalyede otururken ayaklar yere basmal, dizlerin seviyesi kalça seviyesinden biraz daha yüksekte olmal ve omuzlar rahat pozisyonda olmal.

- Televizyon ve bilgisayar banda attrmalk tüketiminden kaçnlmal

Doç. Dr. Erol, pandemi sürecindeki online eitimin dier bir sonucunun da çocuklarn hareketinin azalmasna bal olarak kilo almnn artmas olduuna iaret etti.

Artan obezitenin çocuklarda bel ve bacak arlarna neden olabildiini aktaran Erol, Ailelerin çocuklarnn beslenme düzenine dikkat etmeleri gerekmektedir. Televizyon ve bilgisayar banda attrmalk tüketiminden kaçnlmal. Aileler gün içinde ksa süreli olarak çocuklaryla egzersiz yaparak biraz olsun çocuklarn hareketlerini arttrabilirler. diye konutu.

Ana Sayfaya Git