Gözdeki sarı nokta!

Göz Doktoru Op. Dr. Birtan Öztürk, “Sarı nokta hastalığı, genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen bir rahatsızlıktır” dedi.

Haberler 11.05.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasyla karakterize bir retina rahatszl olan sar nokta hastalnn nedenlerini, alnmas gereken önlemleri ve tedavi seçeneklerini anlatan Göz Doktoru Op. Dr. Birtan Öztürk, dünyada 30 milyon kiinin bu hastalktan etkilendiini dile getirdi.

EN ÖNEML GÖRME KAYBI SEBEB

Sar nokta hastalnn görme kaybyla sonuçlanan göz hastalklar arasnda üçüncü srada yer aldn belirten Op. Dr. Öztürk, Gelimi ülkelerdeki en önemli görme kayb sebebidir. Dünyada bu hastalktan etkilenen kii says yaklak 30 milyondur. Daha çok 50 ya üzerini etkiler. Kronik ve ilerleyicidir. Dünyada ve Türkiyede ortalama yaam beklentisinin daha da uzayacann öngörüldüü bir ortamda, bu hastaln giderek daha ciddi bir klinik tablo oluturacan tahmin etmek zor deildir diye konutu.

Op. Dr. Öztürk, Sar nokta hastalnda erken tehis, tedavi ve düzenli kontrol, görmenin korunmas ve iyiletirilmesi açsndan çok önemlidir. Makula, gözün arkasnda retinann merkezinde yer alan, gözün ayrntl, merkezi ve renkli görmesinden, görme keskinliinin yüzde doksanndan sorumlu olan bölgesidir. Makulann korunmas göz hastalklarnda tedavilerde en önemli hedeftir ifadelerini kulland.

2 TP VAR

Ya ve kuru olmak üzere sar nokta hastalnn iki tipi olduunu aktaran Op. Dr. Öztürk, lki kuru tipi, hastaln sk görülen formudur ve bu durum yava, ancak ilerleyen görme bozukluuyla sonuçlanr, yüzde 85-90 bu tiptir. Ya tipi ise hastaln daha ciddi bir eklidir ve hzl ilerler. Bu hastalk ileri yalardaki görme kaybnn balca sebebidir ve hastalarn yaklak yüzde 10-15inde görülür, Gözün arka tarafndaki kan damarlarnn anormal geliimiyle meydana gelir. Bu damarlardan makulaya kan ve sv sznts merkezi görmede kayp olumasna neden olabilir. Uzak ve yakn görmede cisimler bakarken büyüme, küçülme. Yamulma gibi görüntüde farkllklar ortaya çkarr dedi.

GÖRÜLME SIKLII VE RSK FAKTÖRLER

Sar nokta hastalnn sklnn ilerleyen yaa paralel olarak artn vurgulayan Op. Dr. Öztürk, Sar nokta hastalnn 65-74 yalarnda yüzde 15, 75-84 yalarnda yüzde 25, 85 ya ve üzerindeki kiilerde ise yüzde 30 orannda görülür. 75 yan üzerindeki her üç kiiden birinde sar nokta hastal görülmektedir. Ailesinde sar nokta hastal bulunan kiilerde bu hastaln gelime riski daha yüksektir. Sigara kullanm, vitamin eksiklii, beyaz rkn sar nokta hastalna bal görme kayb riski siyah rka göre daha yüksektir diye konutu.

KADINLARDA RSK DAHA YÜKSEK

Kadnlarn sar nokta hastal için ayn yataki erkeklere kyasla daha fazla risk tadn söyleyen Op. Dr. Öztürk, Açk renk göz, eker hastal, kolesterol, yüksek tansiyon, damar sertlii, kalp büyümesi gibi riskler. Klinik çalmalar erken ve ara evre sar nokta hastalnn ileri evreye ilerlemesi ile obezite arasnda balant olduunu ortaya koymaktadr. Sar nokta hastalndan korunmak için erken yalardan itibaren yüzde 100 ultraviyole korumal güne gözlükleri kullanlmaldr. Eer 50 ya ve üzerinde iseniz düzenli olarak göz muayenesine gitmeniz ve özellikle makula yani göz dibi açsndan muayene edilmeniz anlaml olacaktr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git