Gözdeki sinsi hastalık; glokom

Göz Tansiyonu (Glokom) görme sinirine hasar vererek körlüğe neden olan bir hastalıktır. Bu hastalıktaki en büyük risk faktörü göz içi basıncının artışıdır.

Haberler 19.01.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Prof.Dr.Ümit Beden konu ile ilgili bilgiler verdi. Salkl bireylerde göz içi basnc üst snr 18-21 mmHg seviyesindedir. Göz içi basnc bu seviyenin üzerine çktnda görme sinirinin damarlar ve beslenmesi bask altnda kalmakta ve görme siniri hasar görmektedir.

Tüm glokom hastalklar ayn deildir.

çok farkl glokom hastalklar mevcuttur. Bunlar, açk açl glokom, kapal açl glokom ve doutan gelen baz göz geliim bozukluklar nedeni ile oluan glokom.

Glokom için yaplan muayeneler dier muayenelerden farkllklar gösterebilir. Bu nedenle her hangi bir nedenle muayene olmu olmanz glokom hastalnzn detayl olarak deerlendirilmi olduu anlamna gelmez. Glokom hastalnda hasar, görme sinirinde (optik sinirde) olumaktadr. Muayenenin amac da göz tansiyonunun ölçümünün yannda optik sinirdeki harabiyetin incelenmesidir. Bu deerlendirmeler için uygulanan testler arasnda görme alan muayenesi, optik sinir ba muayenesi ve retina sinir lifi kalnl muayenesi gibi farkl incelemeler bulunmaktadr.

Glokom hastal çounlukla sinsi seyreder.

Bu durumda görme kaybnn baladn fark edemeyebilirsiniz. Bu nedenle hasta görme alannn büyük bir ksmn kaybedene kadar bunun farkna varmayabilir. Merkezi görme etkilendiinde ise genellikle hastalk oldukça ileri bir evrededir. Ayrca birçok glokom türünde görme kayb dnda her hangi bir belirti ve rahatszlk ortaya çkmaz. Bu nedenlerle düzenli aralklarla göz muayenesi olmanz glokom hastalnn önlenmesi ve tedavisi açsndan en önemli unsurdur. Özellikle 40 yan üzerindeki bireyler ile ailesinde glokom hastal bulunanlar bu açdan dikkatli davranmaldr.

Göz tansiyonunun zararl olduu veya koruyucu olduu net bir deer yoktur.Toplumda ortalama göz içi basncnn üst snr 18-21 mmHgdir bununla birlikte glokom hastal geliimi açsndan kesin bir göz tansiyon seviyesi mevcut deildir. 22 mmHgnin üzerinde göz içi basnc bulunan fakat glokom gelimeyen olgularda oküler hipertansiyondan söz edilir. Göz tansiyonunuz ne kadar yüksek ise glokom gelime ihtimali o kadar yüksek olur. Ayrca göz tansiyonunuzun düük olmas da her zaman glokom gelimeyecei anlamna gelmez. Baz hastalarda göz içi basncnn düük kalmasna ramen glokom geliebilmekte ve ilerleyebilmektedir. Bu nedenlerle erken tan, tedavi ve izlemin önemi göz tansiyonu seviyesinden daha önemlidir.

Glokom potansiyel olarak kör edebilen bir hastalktr.

Göz içi basncnn baarl bir ekilde düürülmesi genellikle görme kaybn durdurmaktadr. Glokom hastalnda, etkin ilaç tedavisinin düzenli sürdürülmesi ve periyodik muayenelerinin aksatlmamas durumunda ise körlük gelimesi beklenmemelidir. Bu nedenle körlük riskinin ortadan kaldrlmas büyük oranda sizin tedavi ve takip uyumunuza baldr.

Glokom tedavisi daha iyi görmenizi salamaz.

Glokom hastal gözün içindeki bir yangna benzetilebilir. Tedavinin amac yangn söndürmektir. Fakat bu salandnda sadece henüz yanmam olan dokularn kurtarabilecei unutulmamaldr. Yani glokom tedavisi kaybedilmi görmeyi geri kazandrmaz. Sadece hastaln ilerlemesini durdurur. Bu nedenlerle tedavi ne kadar erken balarsa o kadar faydal olacaktr. Glokom tansnn erken tehisindeki faydann esas nedeni budur.

Glokom tans aldysanz sürekli olarak kontrol altnda olmanz gereklidir. Tan konulmas ve hastaln evresinin belirlenmesi aamasnda sk muayene olmanz gerekebilir. Ardndan, genellikle ortalama 34 ay aralklarla muayene olmanz gereklidir. Baz olgularda kontrol aralklar 1 yla kadar çkarlabilir. Bunun yannda hastaln kontrol altna alnamad dönemlerde tekrar muayene skl arttrlabilir. Bazen günlük veya haftalk kontrollere de gitmeniz gerekebilir. Muayene skl her hasta için farkllk gösterir. Muayene esnasnda bir sonraki kontrolünüzün tarihini mutlaka doktorunuza sorunuz.

Eer glokom hastal açsndan risk grubunda iseniz (yani 40 yann üzerinde iseniz, glokoma neden olabilecek baka bir göz hastalnz var ise veya glokom hastal bulunan bir yaknnz var ise) düzenli aralklarla göz muayenesi olmanz gereklidir. Glokom hastal tans aldysanz, doktorunuzun tavsiyelerine dikkatle uymal ve ilaçlarnz aksatmadan düzenli olarak kullanmalsnz. Unutmayn ki glokom ilaçlar sadece düzenli kullanldklarnda görmenizi koruyabilirler.

Ana Sayfaya Git