Göze vitamin desteği şart!

Uzmanların sıklıkla kullandığı ‘Ne yerseniz, O’sunuz’ sözü çok doğru! Hatta bu söz, göz sağlığınız için de geçerli. Siz ne kadar sağlıklı ve doğru beslenirseniz, gözleriniz de o kadar iyi ve keskin görür!

Haberler 30.07.2018 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vitaminler sadece vücudunuza veya cildinize deil, gözlerinize de faydal diyen Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Fatih Atmaca, Vücudun ihtiyac olan vitaminlerin yeterli miktarda ve uygun zamanda alnmas, ileride yaa bal oluacak olan göz hastalklarna kar da koruyuculuk salar diyor. Göz salnz için pek çok faydas bulunan vitaminleri, Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Fatih Atmaca anlatt

A vitamini

A vitamini, göz sal için en önemli vitaminlerden biridir. A vitamini ya da retinol eksikliinde, gece körlüü ad verilen gece görememe sorunu oluur. A vitamini ise, gözün gece görüünü kuvvetlendirir. Yani retinada bulunan ve rodopsin adl tanyan proteinlere balanarak gece görüü salar. Yeterli miktarda A vitamini alnmazsa; gece körlüü, gözyann azalmas ve kornea tabakasnda sorunlar geliebilir. A vitamini; yeil ve sar renkli sebzeler ile meyvelerde, yumurta, süt gibi hayvansal gdalarda, karacier, portakal, havuç, patates, spanak, karalahana, mango, kavun gibi besinlerde bulunur.

B2 vitamini

B2 vitamini eksikliinde; gözlerde yanma ve a kar hassasiyet hatta katarakt oluumu görülebilir. B2 vitamini yani riboflavin; gözde katarakt olumasn engellerken, göz yorgunluunu hafifletip migren ataklarn azaltmaya da yardmc olabilir. B2 vitamini özellikle et, karacier, tavuk, balk, yeil yaprakl sebzeler, baklagiller, tahllar, yasz süt, yourt, yumurta sars, peynir, papatya, srgan otu, ada çay, brokoli ve spanakta bulunur.

C vitamini

C vitamini, güne na kar koruma salayarak katarakt oluumunu engelleyebilir. Ayrca yeterli miktarda C vitamini alnmas, eker hastalna bal gelien ve gözün sinir ve damarlarnda oluan harabiyeti önlemeye yardmc olur. çünkü C vitamini, yüksek kan ekerinin yan etkisini önleyici etkiye sahiptir. C vitamini, taze meyve ve sebzelerin hemen hemen birçounda bulunur. Özellikle kuburnu, misket limonu, portakal, greyfurt, Frenk üzümü, yeilbiber; en önemli C vitamini kaynaklarndandr.

E vitamini

E vitamini, alfa tokoferol tipi bir antioksidand yani alfa tokoferol vücut için zararl olan zehirli maddelerin atlmna yardmc olur. E vitamini, retina ad verilen damarl bölgenin dejenerasyonunda faydal olabilir. E vitamini yönünden zengin besinler; tereya, krmz et, spanak, brokoli gibi yeil yaprakl sebzeler, kivi, mango, muz, zeytinya, ayçiçei ya, ayçiçei, ceviz ve bademdir.

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Fatih Atmaca, çinko, magnezyum ve omega hakknda da bilgiler verdi:

çinko

çinko, görme yeteneinin gelitirilmesi açsndan son derece önemlidir. Ayrca göz yaralarn önlemek için de gereklidir. çinko; tavuk, yumurta sars, süt ve süt ürünleri, peynir, balk, patates, ceviz, badem, arpa, kuru fasulye, lahana, ay çekirdei, karacier, kuzu eti, sr eti, kepekli ekmek ve tahllarda bulunur.

Magnezyum

Magnezyum eksiklii olan eker hastalarnn retina bölgesinde önemli sorunlar geliebilir çünkü magnezyumun kan ekerini düzenleyici özellii vardr. Kuru yemiler, kuru baklagiller, spanak gibi yeil yaprakl sebzeler, tam tahl, yer fst, peynir, tavuk, biftek, patates, portakal, domates, soan, yourt, havuç, kereviz, marul, prasa, incir, üzüm, hurma ve çavdar; magnezyum içeren besinlerin banda gelir.

Omega

Omega 3 ve Omega 6; göz sinirlerinin geliiminde büyük önem tar. Yaplan çalmalar; Omega 3 ve Omega 6 ya asitlerinin göz kuruluunu azalttn ortaya çkarmtr. Omega 3, keten tohumu, balk, cevizde bulunurken; msr özü, soya ve ayçiçei yandan ise Omega 6 ya asitleri alnabilir.

Ana Sayfaya Git