Gözlerde oluşan kanlanmalara dikkat!

Vücudumuzun belki de en hassas noktası gözlerimizdir. Bu önemli organ, dünyaya açılan pencerelerimiz olmakla birlikte, çeşitli hastalıkların da sinyalcisi olabiliyor. Genellikle kanlanmalar ile belirti veren gözler, ihmal edildiğinde ise kalıcı görme kayıplarıyla sonuçlanabiliyor. Peki, göz kanlanmalarının göz problemlerinin yanı sıra kronik vücut hastalıklarının da habercisi olduğunu biliyor muydunuz?

Haberler 01.10.2018 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vücudumuzun belki de en hassas noktas gözlerimizdir. Bu önemli organ, dünyaya açlan pencerelerimiz olmakla birlikte, çeitli hastalklarn da sinyalcisi olabiliyor. Genellikle kanlanmalar ile belirti veren gözler, ihmal edildiinde ise kalc görme kayplaryla sonuçlanabiliyor. Peki, göz kanlanmalarnn göz problemlerinin yan sra kronik vücut hastalklarnn da habercisi olduunu biliyor muydunuz?

Opr. Dr. Hüseyin Sanisolu, Göz kanlanmalar yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlere balayarak geçitirilmemeli, aksine bir göz hastalklar uzmanna bavurulmaldr. diyor.

Gözlerde oluan kanlanmalara dikkat!

Tpta subkonjonktival kanamalar olarak adlandrlan göz kanlanmalar, çounlukla kardan baklarak fark edilebilen ve büyük riskler tamayan göz problemleridir. Göz kanlanmalarna çeitli darbeler neden olabiliyor. Ancak bu travmalarn dnda konjonktivit gibi alerjiler de kanlanmalar tetikleyebiliyor. Konjonktivitler, gözün beyaz ksmn çeviren tabakada iltihaplanmann olumasyla ortaya çkar.

Diyabet, göz arkas kanlanmalarna sebep olabilir

Gözde yaanan kanlanmalardan bir dieri de göz arkas kanamalardr. Kardan bakldnda herhangi bir belirti vermeyen bu kanamalara genellikle eker hastalnn neden olduu diyabetik retinopati sebebiyle rastlanr. Diyabetik retinopati ise diyabetin gözdeki kan damarlarnda tahribat yaratmasyla ortaya çkar. Göz arkas kanamalar ayrca, retina yrtklar veya sar nokta hastal sebebiyle oluabilir.

Göz kanlanmalar kronik hastalklarn habercisi olabilir

Göz arkasnda yaanan kanamalar, göz hastalklarnn yan sra hipertansiyon ve diyabet gibi çeitli kronik hastalklarn da habercisi olabilir. Bu nedenle rutin göz muayeneleri göz saln korumak kadar, genel vücut saln takip etmek açsndan da oldukça önemlidir.

Belirtileri kanlanmalarn sebepleri belirler

Gözde yaanan kanlanmalarn belirti ve ikayetleri kiiye ve sebeplerine göre çeitlilik gösterir. Hastalar genellikle travmalar ya da yüksek tansiyon sebepli kanamalarda ar yaarken, dier kanamalarda herhangi bir ar hissetmez. Ancak görmede azalma, göz önünde krmz lekelerin ya da siyah cisimlerin uçumas ve ani görme kayb gibi belirtiler yaanyorsa göz arkas kanamalardan üphelenilebilir. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden bir uzmana bavurulmaldr.

Ana Sayfaya Git