Gözlerdeki bu belirtilere dikkat

Yeniad, gözde sulanmanın, iltihaplanma, gözyaşı kesesi bölgesinde şişlik, apse gibi belirtilerle ortaya çıkan gözyaşı kanal tıkanıklığının göz sağlığını tehdit eden hastalıkların başında geldiğini söyledi.

Haberler 02.05.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Bar Yeniad,, gözyann göz için hayati öneme sahip olduunu ve net görmemizde paynn büyük olduunu ifade ederek, Gözyamz, gözya bezinde üretilir. Alt ve üst göz kapaklarnn iç ksmnda bulunan punktum ad verilen delikler aracl ile gözya kanalna ve burun içine akar. Bu kanaln ksmi veya tam tkanklnda, gözya kanala akamadndan normalinden fazla gözya oluur ve gözde sulanma ikayetleri meydan gelir dedi.

Gözya kanal tkanklnn, doumsal veya sonra meydana gelebildiini kaydeden Doç.Dr. Yeniad, Doumsal olan gözya kanal tkanklklarnn en büyük sebebi doumda kaybolmas gereken zarn (Hasner valvi) kaybolmayp kanalda geçii engellemesidir. Yeni doan bebeklerin yüzde 5inde bu durum görülebilir. Erikinlerdeki tkankln ise belli bir sebebi olmamasna karn, anatomik yap nedeni ile hastalarn yaklak yüzde 75i kadndr. Daha önce burun ameliyat geçirmi, burun bölgesine darbe alm, sk sk göz iltihab geçiren kiilerde tkanklk daha sk meydana gelebilmektedir. Tkanklk tek tarafl veya iki gözde birden görülebilir diye konutu.

GÖZ KANALLARI

Gözya kanal tkanklnda en sk sulanma, çapaklanma, gözde kzarklk, sabah kalkldnda göz kapaklarnda yapklk görüldüünü belirten Dr. Yeniad, Bu ikayetlerin temel sebebi oluan gözyann gözya kesesinde birikerek infeksiyona neden olmasdr. Özellikle çapaklanmann olmad sadece gözde sulanma ikayeti olan hastalarda kanaln balangç ksmnda tkanklk olabilecei unutulmamaldr. Bunun önemi ise kanaln farkl yerlerindeki tkanklklara göre tedavinin deimesidir. Erikinlerde ileri derecede olan infeksiyonlarda gözün etrafnda ime ( preseptal selülit), kese hizasnda basmakla iltihap boalmas gibi durumlar görülebilir. Doutan olan gözya kanal tkanklklarnda öncelikle ilaçlar ile infeksiyonun önlenmesi gerekmektedir. nfeksiyon iyiletirildikten sonra öncelikle bebek 9-12 aylk olana kadar masaj ile tedavi ilk seçenektir. Bu tedavi ile doumsal kanal tkanklklarnn yüzde 90 açlr. Bebek 1 yana geldiinde kanal halen tkal ise yaplmas gereken sondalama ilemidir. Bu ilem, hafif bir narkoz altnda özel aletler kullanlarak zarn delinmesi ve kanaln açlmasdr. Baarszlk halinde bu ilem bir kez daha tekrarlanabilir. ki kez yaplmasna ramen tkanklk devam ediyorsa yaplmas gereken silikon entübasyondur. Bu ilemde gözya kanalna özel bir silikon tüp yerletirilir, 2-3 ay sonra tüp alnr. lk 4-5 yata bu tedaviler ile düzelmeyen hastalarda son çare olarak ameliyat ile yeni bir kanal oluturulmaldr ifadelerini kulland.

YETKNLERE GÖRE

Yetikin hastalarda görülen gözya kanal tkanklklarnn ise tek tedavisinin dakriyosistorinostomi ad verilen cerrahi ilem ile yeni bir kanaln oluturulmas olduunu vurgulayan Dr. Yeniad, Bu ilem genel anestezi altnda yaplr ve yaklak 30-45 dakika sürer. Burun ile gözün birletii bölgeden mikro kesi ile yaplan bu cerrahinin baar oran yüzde 90nn üzerindedir. Hasta ayn gün evine gidebilir. Maalesef laser veya burun yolu ile yaplan giriimlerde baar ans daha düüktür açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git