Gözlerdeki sinsi tehlike! Görme kaybına neden olabiliyor

Diyabet tüm dünyada ve ülkemizde sıklığı katlanarak artan bir sağlık sorunu. Tüm dokular ile organları tahrip edebilen ve başta kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa yol açabilen diyabet gözleri de tehdit ediyor. Diyabetin gözlerde oluşturduğu hasarlardan en önemlisi olan diyabetik retinopati tedavi edilmezse; ciddi görme kaybına, hatta körlüğe kadar gidebiliyor.

Haberler 30.12.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gözlerde önemli bir sorun oluturuncaya dek belirti vermeyen diyabetik retinopati, diyabet süresi 15 yla ulaan diyabetlilerin yüzde 10unda ciddi görme kayb, yüzde 2sinde de körlüe neden oluyor. Diyabetin iyi kontrol altnda olmamas ve tedaviye uyulmamas bu riski çok artrrken, süreyi de öne çekiyor. Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, diyabetik retinopatide erken tehis ve tedavinin önemine dikkat çekti.

EN SIK GÖRÜLEN KÖRLÜK NEDEN

Diyabetik retinopati; diyabet hastalna bal olarak gelien ve gözün retina denilen sinir hücrelerinden oluan a dokusunda hasarlanma ve görme kaybna neden olan bir göz hastal olarak tanmlanyor. Göz küresinin içine giren k milyonlarca sinir hücresinden oluan retina tarafndan alglanyor; görme siniriyle beyindeki görme merkezine iletiliyor. yi çalabilmeleri için tpk beyin gibi retina hücrelerinin de iyi beslenmeleri, oksijenlenmeleri, dolaysyla kan dolam çok önem tayor.

Zaman içinde retinay besleyen ince klcal damarlarn dolamnn bozulmasyla, sinir hücrelerinin de ilevleri azalyor. Bu tablo görmenin azalmas ve körlüe kadar gidebilen görme kaybyla sonuçlanyor. Gelimi ülkelerde görme kaybnn en sk nedeni olan diyabetik retinopati 20-64 ya aralndaki aktif ve üretken ya grubunda da en sk görülen körlük sebebini oluturuyor.

BELRT VERMEDEN SNSCE LERLYOR

Diyabetik retinopati sinsi bir hastalktr uyarsnda bulunan Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, sözlerine öyle devam etti: Retinopati retinann net görme merkezi olan sar noktay (maküla) etkilemedii sürece merkezin görme yetenei bozulmuyor ve hasta hiçbir ey fark etmiyor. Retinada kanamalar balasa da belirti vermiyor, hastann görmesi azalmyor. Bu kanamalar sadece damlayla kiinin gözbebei büyütüldükten sonra, bir göz doktoru tarafndan yaplan detayl muayene sonucu yakalanabiliyor

Göçgil, diyabetik retinopatinin ancak merkez retinadaki sar noktay etkilediinde görmede azalma, bulank görme, düz çizgileri eri ve krk görme ile renkleri soluk görme sorunlarnn gelitiini söylüyor.

HER YIL RETNA MUAYENES ART

Diyabetik retinopatiyi önlemenin ve aslnda geciktirmenin en önemli yolu; hastann ilaç tedavisine, diyetine ve egzersizlerine düzenli olarak devam ederek kan ekerinin kontrol altnda olmasn salamas. kinci önemli kural ise düzenli göz muayenesini ihmal etmemesi.

Zamannda yaplan retina taramalar ve doru tedaviyle yeni retinopati geliiminin yüzde 90 orannda önlenebiliyor.Tip 2 diyabet tans konan her hasta mutlaka retina muayenesi olmal ve bu taramalar en az ylda bir devam etmeli. çok daha nadir görülen Tip I diyabette retina taramasna 5 yl sonra balanmas ve en az ylda bir devam etmesi öneriliyor. Retinopatinin derecesine göre retina uzman takip süresini kiiye özel belirliyor.

BU YÖNTEMLERLE GÖRME KAYBI ÖNLENEBLYOR

Diyabetik retinopatinin tedavisinde; argon lazer fotokoagülasyon tedavisi, göz içi ilaç enjeksiyonlar ve vitrektomi yöntemlerine bavuruluyor. Tüm bu tedavi yöntemleriyle hedef, retinadaki kanamalarn çekilmesi, kanayacak olan yeni gelimi damarlarn kaybolmas, özellikle görme için en önemli merkez retinann (makülann) salkl kalmas. Bu sayede görmenin korunmas, kaybn önlenmesidir. Tedaviler zamannda ve doru ekilde uygulandnda, hasta diyabet kontrolünü düzenli yaptrdnda retina stabil hale geliyor. Böylelikle hastann görme yetenei korunuyor ve artyor.

DYABETK RETNOPAT TEDAVSNDE BAVURULAN YÖNTEMLER;

Argon lazer fotokoagülasyon tedavisi: Yeni gelimi, anormal ve kanayan damarlar veya merkeze yakn szdran küçük damar genilemelerini durdurmak amacyla uygulanyor. Lazer nn retina üzerine odaklayan bir mercek kullanlyor; ilem arsz oluyor ve tedavi birkaç seansta tamamlanyor.

Göz içi ilaç enjeksiyonu: Özellikle sar nokta bölgesinde retinann merkezindeki ödem ve kalnlamalar azaltmak, görmeyi artrmak için uygulanyor. çok etkili olan bu uygulamann, ilacn özelliine göre 1-4 ay arasnda tekrar gerekiyor ve sznt bitene kadar devam ediyor.

Vitrektomi: Göz küresinin içini dolduran kanamalar, retinay çekitiren zarlar temizlemek ve retinay yattrmak amacyla uygulanan bir mikrocerrahi yöntemi. Bu yöntemde ilemler göz küre boluunda tpk laporoskopik cerrahide olduu gibi, ancak çok ince (0.4mm) mikrokanüllerle gerçekletiriliyor.

Ana Sayfaya Git