Gözleri önünde ölüme gidiyor?

3 yıl önce yakalandığı milyonda bir görülen ’metakromatik lökodistrofi’ hastalığı nedeniyle yatalak hale gelen ve yemek yiyemeyen 5 yaşındaki Müslüm Ağaç’ın ailesi, çocuklarının tedavi edilmesi için çaresizce bekliyor.

Haberler 27.05.2019 - 02:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklar her gün gözlerinin önünde bir adm daha ölüme yaklaan aile, yetkililerin bir an önce tedavi için bir adm atmalarn istedi.

anlurfada yaayan 28 yandaki Zeliha Aaç ile 43 yandaki Mehmet Aaç çiftinin çocuklar Müslüm Aaç, 2 yandayken hastaland. anlurfada hastaneye götürülen Müslüme tehis konulamaynca çapa Tp Fakültesine gönderildi. Burada küçük çocuu muayene eden doktorlar, milyonda bir görülen metakromatik lökodistrofi hastalna yakalandn belirledi.

Tedavi için her yolu denediler

çocuklarnn amansz bir hastala yakalandn örenen ailesi, tedavi için her yolu denedi. çalmadk kap brakmayan Aaç ailesi, çocuklarn bir türlü tedavi ettiremedi. Küçük Müslüm ise tedavi arama sürecinde zamanla konuma, yürüme ve yemek yeme gibi özelliklerini kaybetti.

Aile ikinci oku yaad

Müslüm hastala yakalandnda annesi Zeliha küçük kardeine 8 aylk hamileydi. Aaç ailesi ikinci oku doktorlarn, doacak kardeinin de ayn hastal tayabileceini söylemesiyle yaad. Dier çocuk dounca tahlillerini yaptrld. Tahliller salam çktnda aile rahat bir nefes ald.

Kardeinin ilii umut oldu

Uur ismi verilen küçük kardein salkl olduunun anlalmas üzerine aileye yeni bir umut dodu. Doktorlar, küçük kardein iliinin Müslümün tedavisi için kullanlabileceini söyledi. lik nakli için tedaviye balayan aile, iliin tedavide ie yaramayacan örenince adeta ykld.

Baba Mehmet Aaç, Yaklak 3 yldr hasta. lk bir yl biz kendi çabamzla stanbul, Ankarada hastaneye götürdük. Maalesef çaresiz bir hastalk çkt. Türkiyede tedavisi olmayan bir hastalk. Doktorlarn dediine göre o zaman Salk Bakan devreye girdi, bizi Ankaraya çard. Gazi Üniversitesinde yaklak 10 gün bizi misafir etti. çocuun tedavisinde biz gerekeni yapacaz dediler. Tahliller falan yaptlar. Gerekirse biz sizi talya Milanoya göndereceiz dediler. O zaman çocuum daha ayaktayd, bu duruma gelmemiti. Salk durumu kötüye gitmemiti. u anda yüzde 90 çocuk bitmi. çocuk bu yazn scanda ne su içebiliyor ne de yemek yiyebiliyor. Biz kakla su verirken boaznda kalyor, her an boulacak. Bir baba, bir anne olarak biz artk dayanamyoruz. çocuumuz elimizde eridi, bitti. Tedavisini istiyoruz. Tedavisi zaten Türkiyede yok. Benzer hastalar Almanyadan ilacn getirtiyorlar, tedavi ettiriyorlar. Sanki çocuumuzun gözümüzün önünde bir kanamas olmu ve biz kan durduramyoruz dedi.

Tedavi yapamyorlarsa rapor versinler

Tedavi edilmeyecekse bir rapor verilmesini isteyen Mehmet Aaç, Türkiyede tedavisi yok, yurt dnda tedavisi uygundur diye bir rapor istiyoruz. Günü gününe biz bunu istedik. Göndermek için söz de verdiler. Sevk versinler biz kendi çabamzda gideriz. Baz insanlar bizi yardmc olacaklar. Biz en azndan gidip tedavimizi görelim. Eer ksmeti varsa yaar, yaamayacaksa da en azndan biz çocuumuzu götürdük olmad. u anda bir baba olarak vicdanen ben rahatszn. Ben kendimi suçlu hissediyorum. Ben iki yldr urayorum, çocuum bu duruma gelmi, ben bunu niye götüremedik diyorum. Niye yurt dna götüremiyorum, niye tedavisini yapamyorum diyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git