Gözleri ovuşturmak keratokonusu tetikliyor!

Gözün saydam tabakası korneanın incelerek sivrileşmesiyle ortaya çıkan keratokonus rahatsızlığı, gözleri ovuşturmak, sert baskı yapmak ve kaşımak ile tetikleniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar, keratokonus hastalığı hakkında bilinmeyenleri paylaşıyor.

Haberler 26.08.2018 - 12:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Keratokonus hastalnn belirtileri ancak detayl bir göz muayenesi ile anlalabilir. Korneada ekil bozukluu olarak da tanmlanan keratokonus tehisini, çounlukla lazer tedavisi için gelen hastalara uygulanan muayeneler ile gerçekletirebiliyoruz. Pek çok hasta, ne yazk ki belirtilerinin kendisini yeterince göstermemesi sebebiyle keratokonus olduunu anlayamyor. Bu hastalara çou zaman yanllkla göz tembellii tehisi konuluyor. Hastaln en önemli belirtisi olarak, gözlük numarasnn sklkla deitirilmesi olduunu söyleyebiliriz. Ancak yaplacak detayl bir tomografi ile hastaln tehisi konulabiliyor.

GÖZLER OVUTURMAK HASTALII TETKLYOR

Hastaln oluumunda, gözleri sklkla kamak ve ovuturma da etkilidir. Risk grubundaki kiilerin bu gibi hareketlerden kaçnmas gerekmektedir. Keratokonusun oluumu sürecinde özellikle gece görmede sorunlar yaanabilir. Keratokonus ilerlemeye baladkça çou hasta araba kullanrken uzaktaki cisimleri net seçemediini, televizyon seyrederken alt yazlar görememeye baladklarn fark eder. Gözleri kamak, ovuturmak, sert bask yapmak hastaln ilerlemesine katk salad gibi oluumunda da rol oynayabilir. Bu sebepten dolay özellikle risk grubundaki kiilere ve hastalara gözlerini ovuturmamalarn ve kamamalarn öneriyoruz.

CCL TEDAVS LE KERATOKONUSU DURDURMAK MÜMKÜN

Keratokonus tedavisinde çapraz balant yöntemi olan CCL (Corneal Cross Linking) tedavisi kullanlmaktadr. Hastalara CCL uygulanabilmesi için, kornea kalnlnn en az 400 mikron olmas gerekli. Hastann tedaviye uygunluunu, tedavi öncesinde yaplan kornea kalnl ve topografi ölçümleri sayesinde belirleyebiliyoruz. Tedavinin baarsnda kritik nokta, hastaln erken tehis edilerek hastann hzlca tedaviye yönlendirilmesidir. Kornea nakline kadar varacak ciddi sonuçlar dourabilen bu rahatszln erken tehisi, hastaln kontrol altna alnabilmesi açsndan büyük önem tayor.

BU BELRTLER VARSA MUTLAKA DOKTORA BAVURUN:

Gözünüzde sürekli alerji ve kant

Devaml ilerleyen miyopi ve astigmat

Gözlüklerinizden bir türlü memnun olamama

Gözlüe ramen net görü elde edememe

Ana Sayfaya Git