Gözleri sık ovalamayın!

Toplumda çok yaygın olarak görülen ve körlüğe yol açabilen keratokonus adlı kornea hastalığı; aile öyküsü ve sık yapılan göz ovalama hareketi nedeniyle görülüyor. Özellikle 10-20 yaş aralığında hızlı bir şeklide ilerleyen keratokonus hastalığının erken teşhisi büyük önem taşıyor. Tedavi edilmediği takdirde kornea nakline sebep olabilen keratokonus’un ilerlemesi, “Korneal çapraz bağlama” (Corneal Cross-linking) yöntemiyle sağlanabiliyor.

Haberler 24.12.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumda çok yaygn olarak görülen ve körlüe yol açabilen keratokonus adl kornea hastal aile öyküsü ve sk yaplan göz ovalama hareketi nedeniyle görülüyor. Özellikle 10-20 ya aralnda hzl bir eklide ilerleyen keratokonus hastalnn erken tehisi büyük önem tayor. Tedavi edilmedii takdirde kornea nakline sebep olabilen keratokonusun ilerlemesi, Korneal çapraz balama (Corneal Cross-linking) yöntemiyle salanabiliyor.

DYARBAKIR-Prof. Dr. Koray Gümü, keratokonus hastal ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Aniden ortaya çkp hzla ilerliyor

Göz küresinin en öndeki saydam tabakas olan ve etraftaki cisimleri görmeyi salayan korneann öne doru bombeliinin artmas (sivrilemesi) ve ayn zamanda incelmesi ile kendini gösteren hastala keratokonus ad verilmektedir. Keratokonus görülme skl tüm dünyada deikenlik göstermekle birlikte, genellikle 10lu ve 20li yalarda balayarak ilerlemektedir.

Göz ovalamak keratokonusu tetikleyebiliyor

Keratokonus hastalnn nedenleri tam olarak ortaya konulamamaktadr. Yaplan baz bilimsel çalmalar genetik geçi üzerinde durmaktadr. Yani ailesinde keratokonus bulunun kiiler en riskli snfta yer almaktadr. Bununla birlikte birçok keratokonus hastasnda tespit edilen alerjik konjonktivit rahatszl ve buna bal gözün sürekli ovalanmas da önemli risk faktörleri arasnda bulunmaktadr. Yaplan çalmalar gözü mekanik olarak ovalamann kornea yapsn kalc ya da geçici olarak deitirebileceini gösterirken, göz ovalama hareketi hastala tetikleyici ya da ilerletici etki yapabilmektedir. Ayrca Down Sendromu, Marfan Sendromu, Osteogenezis Imperfekta gibi baz sistemik ve genetik hastalklara sahip olunmas da risk faktörleri arasnda yer almaktadr.

Görme seviyesi ve kalitesinde ciddi düü yaanyor

Keratokonus hastalnn belirtileri arasnda; kornea eklinin ve krclnn deimesine paralel olarak, hastalarda miyop ve düzensiz astigmatizmann artmas ile buna bal görme seviyesinin ve kalitesinin giderek bozulmas yer almaktadr. leri evrelerde ise görme düzeyi ve kalitesi oldukça düerken, bu durum hastalarn yaam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. çok daha ileri düzeyde ve kontrol altna alnamayan olgularda ise, korneada hidrops ve buna bal korneal skar geliebilmektedir.

Kornea topografisi (haritas) çekiliyor

Keratokonus tans konulurken 10-20 ya aralnda, gözlük numaras sürekli yükselen, sk sk gözlük deitiren ve alerjik konjonktivit hikayesi olan hastalarda keratokonustan üphe duyulmas gerekmektedir. Bu tip olgularda, kesin tan koyabilmek için de mutlaka kornea topografisi (kornea haritas) çekilmelidir.

Korneal çapraz balama tedavisi ilerlemeyi durduruyor

Keratokonus hastalnn tedavisi üç ana balk altnda toplanmaktadr. lk basamakta mevcut risk faktörlerinin en aza indirgenmesi için gerekli tedbirlerin alnmas ve hastalara eitim verilmesi bulunmaktadr. Tedavinin ikinci baln ise önlem alnmasna ramen keratokonusu ilerleme gösteren, görme düzeyi giderek bozulan ve korneas incelen hastalarda uygulanan Korneal çapraz Balama ilemi oluturmaktadr. Bu yöntem hastaln ilerlemesini durduran en etkili uygulamadr. Tedavinin üçüncü basamanda ise hastala bal oluan görme bozukluunun düzeltilmesi yer almaktadr. Erken evre keratokonus hastalarna sadece gözlük ya da yumuak kontakt lensler yeterli gelirken, daha ileri olgularda sert gaz geçirgen, yumuak keratokonus, hibrid ve skleral lensler gibi daha özellikli kontakt lensler kullanlmaktadr. Bununla birlikte kontakt lensleri kullanamayan ve kornea kalnl belirli bir düzeyin altna inmemi hastalarda ise kornea içerisine yerletirilen halka (intrastromal ring) tedavisi hastalarda görme düzeyini artrabilmektedir.

Son evrede kornea nakli yaplyor

Son yllarda göz içine, doal lensler ya da iris önüne yerletirilebilen kiiye özel lensler de görme düzeyinin artrlmasnda yüksek baar salamaktadr. Tüm bu tedavilerle görme düzeyi artrlamayan ileri evre keratokonus hastalarnda son çare olarak kornea nakli yaplmaktadr.

Ana Sayfaya Git