Gözlerinizi enfeksiyondan koruyun

Dünyaya açılan bir pencere olan gözlerimiz, dış ortamla sürekli temasta olduğu için enfeksiyonlara da açık oluyor. Op. Dr. Hakkı Özgür Konya, göz enfeksiyonlarını önlemek için altın değerinde önerilerde bulunuyor.

Haberler 14.12.2021 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR(SÖZ)-Gözlerimiz, dünya ile beynimizin entegrasyonunu salayan en önemli organlarmzdan biri Vücudumuzun çou organndan farkl olarak d ortamla direkt temas halinde olduu için daha sk enfekte olabiliyor ve çevresel etmenlerden daha sk etkilenebiliyorlar.

D ortamla direkt balantda olan gözü koruyucu katmanlar göz kapa, kirpikler ve konjonktivann (göz zar) enfekte olabildiini belirten Op. Dr. Hakk Özgür Konya, öyle devam ediyor: Göz kapana ait yara izi, tümöral lezyonlar, yaa bal cilt dokusunda geveme, kapann içe veya da dönmesi göz kapann gözü koruma yeteneini azaltmas ve koruma faktörlerini zayflatmas gibi çeitli nedenler enfeksiyona eilim oluturur. Bu durumlarla karlamamak için güne kremi kullanarak cilt kalitemizin bozulmasn engellemek, güne gözlüü ile UV klarndan gözümüzü korumak, her türlü darbeden yüz ve gözümüzü saknmak gerekir. Ayrca çalrken, i güvenlii ekipmanlarn kullanmak çok önemlidir.

Kontakt lensle uyumayn

Op. Dr. Konya, yenidoanlarda daha sk olmakla birlikte, gözya kanallarnda darlk veya tkanklk bulunan yetikin kiilerde de enfeksiyona yatknln bulunduunun altn çiziyor. Göz yüzeyinden temizlenemeyen artk maddelerin yüzeyde birikip enfeksiyon riskini arttrdn belirten Op. Dr. Konya, göz punktumlarna yaplacak masajla bu durumdan zarar görme ihtimali neredeyse sfra düürülebileceine dikkat çekiyor. Enfeksiyona yatknlkta bir baka nedenin kontakt lenslerin uygunsuz kullanm olduunu ifade eden Op. Dr. Konya; lensle uyumann, havuz ya da denize girmenin yanlln hatrlatyor. Gece lensle uyumann kornea dokusunun oksijen almasn engelleyerek ve metabolizmasn bozarak koruma kalkanna zarar verdiini, iddetli keratite (kornea enfeksiyonu) sebep olduunu anlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarndan Op. Dr. Hakk Özgür Konya, kontakt lensleri sabah takp uyumadan önce mutlaka çkarmann, lens solüsyonu ile temizlemenin enfeksiyonlar azaltacan belirtiyor.

Rutin kontrolleri ihmal etmeyin

çok kuru ya da çok yal cilt yapsna sahip olmak de göz enfeksiyonlarna zemin hazrlyor. Tozlu ilerde ve ortamlarda bulunan kiilerde arpack ve blefarit (kirpik dibi enfeksiyonu) görülebileceini söyleyen Op. Dr. Konya, Cildimizi nemlendirmek, dengeli ya konsantrasyonunda tutmak, rutin temizliini salamak ayrca enfeksiyonlar önlemede bize yardmc olacaktr. Gözlerimiz enfeksiyonlara sandmzdan daha açktr. Fakat baz insanlar buna daha da yatkndr. Her zaman tek bana ilaç tedavisi yeterli olmayabilir ve asl nedene yönelik bir deerlendirme yaplmaldr. Rutin kontrollerimizi aksatmamak bu açdan da çok önemlidir diyor.

Ana Sayfaya Git