Gözlerinizi güneş, klima ve havuzdan koruyun

YAZ aylarında yoğun güneş ışığına maruz kalarak havuz ya da denizde geçirilen zamanlar göz sağlığı konusunda çeşitli riskleri de beraberinde getirebiliyor.

Haberler 24.08.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz kuruluu, batma, yanma, k hassasiyeti ve göz enfeksiyonlarndan korunmak için birkaç pratik önlem alnmasnn önem tadn belirten Doç. Dr. Bar Sönmez, yaz aylarnda göz saln korumak için dikkat edilmesi gerekenleri öyle anlatt:

GÖZ YAINIZ BUHARLAABLR

Yazn dorudan gözünüze gelen güne , göz yüzeyinde ve göz içerisinde birçok hastal tetikleyebilmektedir. Sadece güne nlar, deil toz ve klima da gözyann buharlamasna neden olarak göz kuruluunun görülme skln artrabilmektedir. Gözya miktar ve kalitesinin bozulmas ise göz yüzeyinde enfeksiyonu tetikleyerek pterjium gibi göz yüzey hastalklarnn olumasna zemin hazrlamaktadr. Ayn zamanda, uzun süreli ultraviyole nna maruz kalmak; göz yüzeyinde iyi ya da kötü huylu birçok kitlenin oluumunu hzlandrrken katarakt geliimi ve retina hücrelerinin yalanmasn da hzlandrmaktadr.

RENKL GÖZLÜLER DAHA DKKATL OLMALI

Açk tenli ve renkli gözlü kiilerin yüksek miktarda ultraviyole nlarna maruz kaldnda baz göz içi kanserlerinin arttna dikkat çeken Doç. Dr. Sönmez, Yüksek rakmlar ile deniz ve kumsalda daha etkili olan ultraviyole nlar açk tenli ve renkli gözlü kiilerin yan sra, yallar ve çocuklar, çiftçiler, daclar ve balkçlar gibi güneli havalarda darda çalmak zorunda olan kiiler, katarakt ameliyat olan veya göz içi mercei takanlar, doum kontrol haplar, baz antibiyotikler ve sedef ilac gibi güne na duyarl ilaçlar düzenli kullananlarn daha dikkatli olmalar gerekmektedir.

Yazn youn ultraviyole nlarndan korunmak çocuklar ve yallar için oldukça önemlidir. Fazlas zararl olmakla beraber, günein çocuklarda miyop geliimine engel olduu ve d ortamda yaplan aktivitelerin miyop ilerleme hzn azaltt da bir gerçektir dedi.

GÜNE GÖZLÜÜNÜN RENG DEL KORUYUCU ÖZELL ÖNEML

Gözleri yaz güneinden korumann ilk yolunun, güne nlarnn dik geldii saatlerde darda olmamak ve günee bakmamak olduunu belirten Doç. Dr. Bar Sönmez, Direkt günee bakmann geri dönüümü mümkün olmayan retina hazarlarna yol açabilecei unutulmamaldr. Ayrca geni gölgelikli apkalar kullanlmal ve günein zararl etkilerinden koruyacak uygun gözlük tercih edilmelidir. Güne gözlüü seçiminde gözlük camnn koyu olmasnn önemi bulunmamaktadr. Cam renginden çok; yan ve üst tarafnn göz kapaklarn koruyacak ekilde kapal ve UVA - UVB koruyucu özellii olmas salkldr. Sürü esnasnda k saçlma ve yansmalardan etkilenmemek için polarize caml gözlükler tercih edilmelidir dedi.

GÖZLÜKSÜZ YÜZMEYN

Yüzmek ile ilgili de dikkat edilmesi gereken baz noktalar olduunu belirten Doç. Dr. Sönmez bu konuda unlar söyledi: Yüzmek mükemmel bir egzersizdir ve yaz aylarnda keyif veren aktivitelerin banda gelmektedir. Ancak yüzme sonras gözlerde batma, kzarklk ve kant yaanabilmektedir. Özellikle havuz suyunu mikroplardan arndrmak ve temizlemek için kullanlan bata klor olmak üzere birçok dezenfektan, gözya tabakasn bozarak göz yüzeyini rahatsz etmektedir. Havuzda gözlerin açk yüzüldüü durumlarda kimyasal etkilerle bozulan ve bütünlüünü kaybeden gözya tabakas kuruluk, batma ve k hassasiyeti hissedilmesine neden olmaktadr. Kimyasallarla gözya tabakas ve hemen altndaki epitel tabakann bozulmas, görüün bulanklamas ile birlikte gözü enfeksiyonlara açk hale getirmektedir. Genellikle bakteri ve virüs kaynakl enfeksiyonlar gözlerde günlerce süren kzarklk ve çapaklanmaya neden olabilmektedir. Havuz ve denize girerken deniz gözlüü taklmas klor ve kimyasal toksisiteden koruma salarken, akalarken yaanabilecek travmalara kar da iyi bir önlemdir.

KONTAK LENS LE HAVUZA GRMEYN

Kontakt lensler çkartlmadan havuza girilmemesi gerektiini de belirten Doç. Dr. Sönmez, Ayrca bu ekilde sauna ve kaplcalara girilmemelidir. Yaanabilecek kornea iltihab, çapaklanmayla birlikte gözde ar ve kimi zaman kalc görme kayb ile sonuçlanabilecek hasarlara neden olabilmektedir. Havuzdan çktktan sonra yüz ve gözler temiz musluk suyuyla ykanmaldr. Suni gözya damlalar kullanmak da göz yüzeyinden kimyasallar uzaklatrp gözya tabakasn yeniden oluturmaya yardm edebilmektedir dedi.

KAINTI UZUN SÜRE GEçMEDYSE UZMANA BAVURUN

Doç. Dr. Sönmez ayrca havuzdan sonra gözlerdeki kzarklk ve kantnn birkaç dakikada geçiyorsa sorun olmadn ancak birkaç saat süren kant, kzarklk ve batmalarn gözlerde çapaklanma, görme bulankl ve ar ile devam ettiini söylüyorsa mutlaka göz doktoruna bavurulmas gerektiini belirtti.

Ana Sayfaya Git