Gözümüz hakkında şaşırtıcı 9 gerçek!

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Güreser, gözlerimiz hakkında bilmediğimiz ilginç bilgiler paylaşarak tüm bebeklerin doğuştan renk körü olduğunu ve ağladıklarında göz yaşlarının dökülmediğini söyledi

Haberler 02.06.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzm. Dr. Serkan Güreser, gözlerin 5 duyu arasnda yer alan en önemli organ olduunun altn çizerek, Gözlerimiz sayesinde etrafmzdaki cisimleri 3 boyutlu olarak görürüz. ki gözde yer alan kör noktalar sayesinde de derinlik algs yaratlm olur. Bunun yan sra gözlerimiz hakknda bilinmeyen baz ilginç gerçekler söz konusudur dedi.

YEN DOMU BEBEK GÖZ YAI DÖKMEZ

Uzm. Dr. Serkan Güreser gözlerimiz hakknda duyunca aracamz bu ilginç bilgileri u ekilde sralad

Tüm bebekler doutan renk körüdür: Bebeklerin renk algs çeitli testlerle tespit edilmitir. Yaklak 1 aylkken renklerin parlaklk ve younluu alglanabilir. 3 aylk bebek ise krmzy da içeren birçok ana rengi görebilir. 4. ay civarnda renk görüü tamamen geliir.

Yeni domu bir bebek aladnda gözya dökmez: çünkü gözya üretimi gözün d üst ksmnda bulunan gözya bezi tarafndan 1.ayda balar ve tam üretim kapasitesi 3. ayda ular.

Yeni doan bebekler yaklak 20-40 cm uzaktaki nesneleri en net ekilde görebilirler: Bebek anne karnnda k algsna sahiptir ve bu tam görme kabul edilmez. Yeni doan bir bebek, doduunda aydnl ve karanl ayrt edebilir. Göz temas 3 aylkken balar, bebein görme koordinasyonu geliir ve genellikle hareket eden nesneyi gözleriyle takip edebilir. Göz kaslar tam olarak 6. ayda geliir.

Lensler gözün arkasnda kaybolmaz: ehir efsanesinin aksine, göz kürenizin yaps nedeniyle hiçbir kontakt lens gözünüzün arkasnda kaybolamaz. Gözün üst ve alt ksmlar konjonktiva denilen effaf yap ile kapl olup, orbita içine burada herhangi bir geçi yoktur. Üst kapanz altna kaçm olabilir. Kapa ters çevirerek kontrol edebilirsiniz. Lens, gözünüzün içinde deilse yerde veya masanzda aramanz tavsiye ederiz.

ASLINDA HER EY TERS GÖRÜYORUZ

Uzm. Dr. Serkan Güreser, her eyi ters gördüümüzü ama görüntüyü doru ekilde yukar çeviren esas organmzn beynimiz olduunu dile getirerek, Ik, göz bebeinden geçip mercee ular. Mercekte ikinci defa krlr ve ardndan cams cisimden geçerek a tabakada bulunan görme noktasna düer. Burada ters görüntü meydana gelir. Beyinde oluan ters görüntü, görme noktasnda yer alan alglanr ve beyin ile sinirler görme merkezine tanr. Beyindeki bulunan görme merkezinde ters görüntü düz bir ekilde alglanr ve bu sayede de görme olay gerçeklemi olur eklinde konutu.

GÖZÜMÜZ KAMERA OLSA, 576 MEGAPKSEL OLURDU

Göz Hastalklar Uzman Dr. Serkan Güreser, sözlerine öyle devam etti;

* Göz, vücudunuzdaki en hzl kastr. Bu nedenle, bir ey hzl bir ekilde gerçekletiinde, Göz açp kapayncaya kadar deriz.

* nsan gözü, herhangi bir anda, dinlenmeye ihtiyaç duymadan yüzde 100 çalabilir.

* nsan gözü bir dijital kamera olsayd, 576 megapiksele sahip olurdu.

576 megapiksel çözünürlük, tek tek pikselleri ayrt edemeyeceiniz kadar keskin ve net bir görüntüye sahip bir ekran oluturmak için, görü alannzn boyutundaki bir alana 576 milyon piksel yerletirmeniz gerektii anlamna gelir. Gözümüz daha çok bir dedektif gibidir, çevrenizden ipuçlar toplar, ardndan parçalar bir araya getirmek ve tam bir resim oluturmak için onlar beyne götürür. Yine de günlük görsel deneyimimize gelince, gözü megapiksellerle anlatmak çok hafif kalr.

YILDA 4 MLYONDAN FAZLA KEZ GÖZ KIRPIYORUZ

* Ylda ortalama yaklak 4.200.000 kez göz krparz. Genelde, ortalama bir insan dakikada 10-12 defa göz krpmaktadr ve iki göz krpmas arasndaki süre 2-10 saniye arasnda deimektedir. Göz krpmas göz yüzeyinde gözyann dalm için çok önemlidir. Bilgisayar kullanm, okuma esnasnda krpma says yarya düebilir.

Ana Sayfaya Git