Gözünüzü dört açın

Son bir yıldır günlük yaşam alışkanlıklarımızı derinden sarsan ve gerek çocukların gerekse yetişkinlerin hiç olmadığı kadar bilgisayar karşısında saatler geçirmesine neden olan Covid pandemisi göz hastalıklarının görülme oranını da artırıyor.

Haberler 01.05.2021 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp Hepimiz için zorlu geçen bu olaanüstü süreçte göz hastalklar hayli yaygnlat. Tam kapanma döneminde de, yine saatlerce bilgisayar karsnda kalnaca için gözlerimize her zamankinden fazla dikkat etmemiz art; aksi halde kalc göz hasarlarna yol açabilir diyor. Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, pandemide yaygnlaan göz hastalklarn anlatt özellikle tam kapanma döneminde göz sal açsndan ihmal edilmemesi gereken önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

GÖZ KURULUU VE KIZARIK GÖZ

Ekrana bakarken dakikada 15-20 olan göz krpma says 5-6ya düüyor. Oysa korneamz gözyamzdan beslendii için ekran kullanma sürelerinin bu kadar artt dönemde göz kuruluu ikayetleri de hem erikinlerde hem de çocuklarda youn bir ekilde art gösteriyor. Göz kuruluu ve kzark, göz en büyük bavuru sebebi olarak dikkat çekiyor. Göz kuruluu nedeniyle gözlerimize çevredeki allerjen maddelerin yapmas ve temizlenememesine bal allerjik konjonktüvit bulgularnda da art yaanyor. Kanma ve göz kzarkl ile ortaya çkan bu durum Covid bulgular ile de karabildii için zaman zaman hastalardan PCR testi istenmesi de gerekebiliyor.

KSTLEEN ARPACIK

Artan göz kuruluuna bal enfekte olan gözlerde göz kapanda arpack ikayetlerinde art yaanyor. Kistleen arpacklar cerrahi müdahale gerektiren hastalarda arta neden oldu.

ASTGMAT VE MYOP

Youn ve dikkatle uzun süreli bilgisayar, tablet ve telefon ekranna odaklandmz bugünlerde özellikle çocuklarda astigmat ve miyopta önemli art yaand. Buna kar 20 dakikada bir gözleri dinlendirme ve ekrana baklan süreyi çok uzatmamaya dikkat etmek gerekiyor.

GÖZ KAYMASI

Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp Eskiden göz kaymas olan ancak gözlükle bunu kontrol edebilen çocuklarda, online eitim nedeniyle saatlerce ekrana baklmas kaymada belirginlemeye ve arta neden oldu. Bunlarn bir bölümü cerrahi müdahale gerektirirken, bu grup çocuklarda özellikle çok dikkatli olunmas, ekran yerine ev oyunlar ile zaman geçirmeleri onlar cerrahi müdahaleden korumaya yardmc olacaktr diyor.

Ana Sayfaya Git