Gribi su ile atlatın!

Bugünlerde hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişimler nedeniyle soğuk algınlığı ve grip vakalarında artış yaşanmaya başladı. Bir başka deyişle grip mevsimi açıldı!

Haberler 24.10.2017 - 08:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbaharla birlikte hava scaklklarnda yaanan ani deiimler nedeniyle grip ve souk algnl vakalarnda art yaanyor. Bu yl salgn halinde devam eden gribin iyileme döneminin uzun sürdüüne dikkat çeken Yaam Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, yüksek ate, souk ter - titreme, yorgunluk - bitkinlik hissi, eklem arlar, ishal, bulant ve kusma ile kendini gösteren hastalkta suyun önemine dikkat çekti.

GRP ATLATABLMEK

Aldmz antioksidanlar, vitaminler, mineraller mikroplarla savayor, bize düense bunlarn vücudumuzdan atlmasn salamak diyen Aksoy, sözlerini öyle sürdürdü, Yeterli su tüketiminiz yoksa, baklk sisteminiz istedii kadar güçlü olsun, mikroplar ve virüsleri vücudunuzdan atamazsnz. Yeterli su tüketimi yapp yapmadnz günde kaç kere idrara çktnz kontrol ederek takip edebilirsiniz. Günde 6 - 7 defa, açk renk idrarnz varsa su tüketiminiz yeterlidir.

SUSAMAYI BEKLEMEYN

Serin havalarda susamay beklemeden su içilmesi gerektiini hatrlatan Canan Aksoy, Baz bitki çaylar da su yerine tüketilebilir ancak çay, kahve ve asitli içecekler suyun yerini tutmad gibi vücudun su ihtiyacn artrr dedi.

SEBZE VE MEYVE RENKLER

Diyetisyen Aksoy, gripten korunmak için tüketilmesi gereken besinleri ise öyle sralad:

Baklk sistemimiz üzerinde olumlu etkisi olan vitaminler ve mineralleri içeren besinleri tüketin. Demir, çinko, B6, B12 vitamini, magnezyum almnn düzenli ve yeterli olmas güçlü bir baklk sistemi için çok önemli.

Sabahlar bir yumurta tüketmeye çaln, ister halayn, isterseniz tavada piirin. Yumurtann demirinden maksimum faydalanabilmek için çok uzun süre piirilmemi olmas ve yannda C vitamini içeren meyve veya sebzeyle tüketilmesi faydal olur.

Kaliteli protein kaynaklar olan et, tavuk ve bala sofranzda yer verin.

Günde 5 - 7 porsiyon meyve - sebze tüketin. ki öünde salata, bir öünde sebze, iki kere de yumruunuz büyüklüünde bir meyve yemeniz yeterli olacaktr.

Salatalarnzda mutlaka birkaç renk malzeme olsun. Havuç, tere, roka, krmzlahana, algam, turp, marul, kvrck, pancarla leziz ve salkl salatalar yapabilirsiniz.

Meyvelerinizi çeitlendirin. Portakal, nar, kivi, elma, ananas, mango, armut ve ayva yemenin imdi tam zaman. Renkler arttkça, aldnz vitamin ve antioksidan çeitlilii de artacaktr.

Ana Sayfaya Git