Gribin tedavi sürecini hızlandırmak için 5 öneri

Grip mevsimi başladı ancak gripten korunmak kadar hasta olduktan sonra en hızlı şekilde atlatmak da önem taşıyor.

Haberler 30.11.2016 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalardaki scaklk deiimleri gribe davetiye çkaryor. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, Grip ciddi derecede igücü kayb ve okul çandaki çocuklarda da ders kaybna neden olmaktadr. stirahat edilmezse hem tedavi süreci uzuyor hem de hastaln oluturaca yan etki riskleri artrlm oluyor diyor. Grip sezonunun açlmasyla birlikte Kazkayas, hem gripten korunmak hem de gribe yakalanldnda hzl bir ekilde hastalktan kurtulmak için tavsiyelerde bulunuyor.

Egzersiz yapmak vücudu gribe kar koruyor

Gripten korunmak için el temizliinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, Kirli ellerle az veya burnunuza temas etmeyin, el temizliinize özen gösterin. Eer iiniz gerei sk tokalamak zorunda kalyorsanz el antiseptiklerinden kullann diyor. Bulunduunuz ortamn ssnn çok yüksek olmamas gerektiini ve mutlaka vakit geçirilen ortamn havalandrlmas gerektiini dile getiren Kazkayas, mikroplara kar vücudun savunma sistemini güçlendirmek için de düzenli egzersiz yaplmas gerektiinin altn çiziyor.

Gribin tedavi sürecini hzlandrn

Gribe yakalandktan sonra hzl bir ekilde hastalktan kurtulmak isteyenlere tavsiyede bulunan Kazkayasnn sunduu 5 basit öneri ise öyle;

1.Tedavinizi aksatmayn: Doktorunuzun verdii tedaviyi aksatmadan uygulayn. Kendi tehisinizi kendiniz koyup geliigüzel ilaç kullanmayn. Özellikle tedavi amacyla alnan antibiyotiklerin faydasndan çok zarar olmaktadr. Grip için reçete edilen ilaçlar; dorudan enfeksiyona yönelik olmayp, belirtileri düzeltmeye, hastaln daha kolay geçirilmesine ve komplikasyonlarn önlenmesine yardmc olmak içindir. Antibiyotikler deil; doktorun reçete edecei ate düürücüler, burun solunumunu rahatlatan spreyler, boaz ars ve yanmas için gargaralar ve pastiller, vücut direncini artrmak amacyla vitaminler kullanlmaldr.

2.stirahat edin: Bu dönemde hasta kii yatanda yatmasa bile kesinlikle vücudu yorucu-ypratc egzersiz ve hareketlerden uzak durmal, mutlaka birkaç gün istirahat etmelidir. Grip ciddi derecede igücü kayb ve okul çandaki çocuklarda da ders kaybna neden olmaktadr. stirahat edilmezse hem tedavi süreci uzuyor hem de hastaln oluturaca yan etki riskleri artrlm oluyor. Hasta kiilerin istirahat etmesinin bir dier avantaj da, çaltklar kurumlarda baka kiileri hasta etmeyecek ve hastal yaymayacak olmalardr.

3.Yeterli süre boyunca uyuyun: Uyku düzeni vücut shhati için en önemli detaylardan biridir. Uyku esnasnda, özellikle çocuklarda, hücreler yenileniyor ve melatonin hormonu salglanyor. Günlük ortalama 7 saat uyunmas organizmann savunma sistemini güçlendirecektir.

4.Sv tüketiminizi azaltmayn: Bol su için. Özellikle kark bitki çaylar da (hlamur, kuburnu, ahududu, yasemin, papatya, böürtlen...) tüketebilirsiniz. Elbette her fazla eyin zarar olduundan, ar sv tüketiminden de kaçnmalsnz.

5.yi beslenin: C vitamini vücudun savunma sistemini güçlendirdiinden özellikle turunçgiller olmak üzere meyve tüketin. Koyu yeil yaprakl taze sebzeleri skça tüketmeniz de vücut direncinizi artracaktr.

Ana Sayfaya Git