Grip, anne karnındaki bebeğin de sağlığını bozuyor

Prof. Dr. Esin Şenol, havaların soğumasıyla birlikte artan gribin gebelerde ölümcül olabileceğini ve anne karnındaki bebeğin de sağlığını bozabileceğini belirterek, "Hastalığın anne karnındaki bebekte, hidrosefali, kalp/aort hasarları, sindirim sistemi hasarları ile kol ve bacak hasarlarına yol açabildiği tespit edildi." dedi.

Haberler 07.11.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. enol, halk arasnda grip olarak bilinen influenzann solunum yolu hastalna yol açan çok bulac bir virüs olduunu bildirdi.

Tp d çevrelerde genel olarak tüm souk algnlklarna gribal enfeksiyon denildiini dile getiren enol, doru tanmn nezle olduunu ve her iki salk sorunu arasnda önemli farkllklar bulunduunu vurgulad.

enol, gribin, 38 derece ve üstünde yüksek ate, boaz ars, kuru öksürük, iddetli ba ve eklem-kas arlarnn elik ettii, riskli kiilerde zatürreye yol açan ve ölümcül olabilen bir hastalk olduuna dikkati çekti. Gripte genellikle kiinin durumunun yatarak dinlenmesini gerektirecek kadar ar olduuna vurgu yapan enol, gribin tek bir etkeni olduunu, ylda bir kez ve k aylarnda geçirildiine deindi.

enol, gribin çok nadir kalp kas ve zar iltihaplar, kas iltihaplar ve ar kas harabiyeti, ansefalit ve nöbet gibi merkezi sinir sistemi tutulumlarna yol açabildiine iaret etti.

Nezlede ise genellikle yüksek atein söz konusu olmadn, belirgin burun aknts, haprk, gözlerde sulanmayla karlaldn anlatan enol, hafif krgnlk hissedilmekle birlikte hastann yatmaya gereksinim duymadn belirtti. enol, nezlede yaklak 200 kadar virüs etken olabildiinden, ayn yl içinde birden çok kez geçirilebilen nezlenin, hiçbir zaman büyük salgnlara ve ölümlere yol açmadn bildirdi.

Gribin ise salgnlar srasnda yaylm çok kolay olduundan herkesi etkileyebildiine dikkati çeken enol, her yl erikinlerin yüzde 5-10, çocuklarn yüzde 20-30unun bu salgnlara yakalandn aktard.

- Grip, anne karnndaki bebee zarar veriyor

Her yl gribe yakalanan kii saysnn yaklak 500 milyon olduunu belirten enol, Bunlarn 3 ile 5 milyon kadar, hastal iddetli semptomlarla geçirmekte ve 250 ile 500 bin kiisi ise maalesef ölmektedir. Ölüm vakalar genellikle 65 ya üzerinde ve mutlaka a yaplmas önerilen diyabet, kalp, akcier, kanser hastas gibi riskli gruplarda olmaktadr. dedi.

enol, grip virüsünün çocuklarda sinüzit, otit, yallarda zatürre gibi sonradan eklenen bakteriyel enfeksiyonlarn geliimine yol açabildiini de hatrlatt.

-DSÖ, gebelere a yaptrmalarn öneriyor

Anne adaylarnn da grip açsndan risk tayan grupta yer aldn vurgulayan enol, bu konuda yurt dnda çok sayda bilimsel çalma yürütüldüünü söyledi.

enol, öyle devam etti:

2009 ylndaki salgndan sonra yaplan ve en önemli tp dergilerinde yaymlanan çalmalar, grip hastalnn gebelerde ölümcül olabileceini ve ana rahminde bebee zarar verebileceini gösterdi. Hastaln anne karnndaki bebekte, hidrosefali, kalp/aort hasarlar, sindirim sistemi hasarlar ile kol ve bacak hasarlarna yol açabildii tespit edildi.

Anne adaylarnn grip mevsiminde salklarna daha çok dikkat etmeleri, el hijyenine özen göstermeleri tavsiyesinde bulunan enol, Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) alama program için özellikle gebeleri yüksek öncelikli grupta gösterdiini ve a yaptrmalarn önerdiin kaydetti.

Ana Sayfaya Git