Grip Aşısı Dönemi Başlıyor

Sonbahar aylarına girilmesi ile birlikte en çok karşılaşılan solunum yolu enfeksiyonlardan biri olan grip, her an kapınızı çalabilir. Uzmanlar rahat bir kış geçirmek için başta hamileler, çocuklar 50 yaş ve üzeri kişiler olmak üzere 6 aydan büyük olan herkesin grip aşısı yaptırmasını tavsiye ediyor.

Haberler 27.09.2017 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

6 aydan büyük olan herkesin, her yl grip as olmas gerektiini belirten Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. çar Corayev, a uygulamasnn en iyi zamannn k öncesi yani Eylül ayndan itibaren yaptrlmas gerektiini söyledi. Ay özellikle yüksek riskli olan gruplar içinde bulunan 6 ay ve 4 ya arasndaki çocuklarn, 50 ya ve üzeri kiilerin, hamilelerin, kronik hastal ve baklk problemi olan kiilerin yaptrmasnn önemine vurgu yapan Dr. Corayev, grip asnn neden yaplmas gerektiine, yan etkilerine ve grip asnn kendisinin gribe neden olduu algs üzerine merak edilenleri anlatt.

Grip as sizi ve çevrenizdeki kiileri korur

Grip as yaptrmann kiileri korumann yan sra çevredeki dier kiileri de hasta olmaktan koruduunu belirten Dr. çar Corayev, öyle konutu: Grip as olmak sizi hasta olmaktan korumann yan sra çevrenizdekileri de korur. A olduunuz halde hasta olursanz da hastal hafif atlatrsnz yani a sizi hastaln ar ve ölümcül komplikasyonlarndan korur. Baz yllarda a dier yllara nazaran daha etkili olur. çünkü a, virüsün yapaca genetik deitirme hamlesi adeta bir satranç hamlesi gibi tahmin edilerek gelitirilir. Doru tahmin edilememesi ann etkisini düürür.

Nezlede grip as etkili deildir

Grip asnn gribe sebep olduuna dair baz ikayetlere de deinen Dr. Corayev, bu durumu öyle açklad: Bazlar grip as olduktan sonra hastalandklarn, bunun grip as yüzünden olduunu ve dolaysyla ann faydasnn olmadn düünüyorlar. Bu bir yanlgdr. Genellikle a olmadan önce grip veya baka virüsün neden olduu hastaln balam olmas bu yanlgnn sebeplidir. çünkü ann daha az etkili olduu yllarda bile hastal hafiflettii, ciddi ve ölümcül komplikasyonlara kar koruduu gösterilmitir. Ancak Nezle denilen grip virüsünden farkl mikroorganizmalarn sebep olduu grip benzeri hastalkta grip as etkili deildir.

Grip asnn yan etkisi nadir görülür

Genellikle grip asnn ciddi bir yan etkisinin bulunmadn belirten Dr. Corayev, çok nadiren de olsa ann uyguland yerde kzarklk, hafif kabarklk, ar, hafif ate, hafif döküntü, ba veya vücut ars, çok çok seyrekte olsa alerji gibi yan etkilere sebep olabildiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git