Grip aşısı olurken mutlaka bunu sorun...

Prof. Dr. Yeşim Taşova, “Grip virüsü her sene farklılık gösterdiği için, grip aşısı olmadan önce ‘Bu senenin aşısı mı’ diye sormak lazım. Bu sene virüste çok büyük bir değişiklik olursa, şimdilik onun sinyali yok ama bu sene olacağımız aşı da fayda sağlamayabilir” dedi.

Haberler 17.10.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak bir yldr dünyay etkileyen korona virüs salgn henüz kontrol altna alnmazken, vaka saylar her geçen gün artyor. Havalarn serinlemeye balamasyla da grip vakalarnda art bekleniyor. Salk Bakanl Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeim Taova da riskli gruplarn mutlaka grip as olmasn önerdi.

Grip virüsünün her sene deiime urad için ann da mutlaka yeni tarihli olmas gerektiini belirten Taova, açklamalarda bulundu.

GRP VE KORONA VRÜS SADECE PCR TESTYLE AYIRT EDLYOR

Grip ve Covid-19u birbirinden ayrt etmenin PCR testiyle mümkün olduunu söyleyen Prof. Dr. Yeim Taova, Grip ve Covid-19u birbirinden ayrmak, ikayetler açsndan imkanszdr. Her ikisinde de öksürük, yaygn ba ve vücut ars vardr. O nedenle bunlarn ayrmnda bulgular olarak deil test olarak ayrlmas gerekiyor. O da PCR testiyle mümkün olabiliyor. Bunu ayrt etmeye çalacaz. Öte yandan bizim Türkiyede de çok yaygn kullandmz Favipiravir etkin maddeli ilac ayn zamanda gribe de etkin. Covid-19dan önce Japonyada, Uzak Douda grip için kullanlan bir ilaç aslnda. Dolaysyla bu ekilde de tedavisini yapabileceiz diye konutu.

Grip asnn riskli gruplara mutlaka yaplmas gerektiini belirten Yeim Taova, Grip ve korona virüs üst üste binerse ar seyredebilme ihtimali var. Buradaki önemli olan olay ikisi bir araya gelince ve geç tedavi olunursa daha ar bir tabloyla gitme potansiyelinin olmas. O nedenle grip asn riskli gruplara mutlaka yaplmasn öneriyoruz eklinde konutu.

Grip virüsünün her sene farkllk gösterdii için ann da hep yenilendiini söyleyen Taova, Grip as her yl yeniden yaplr. Geçen yln grip as sizi korumaz. Grip virüsü her yl yapsn çok kolay deitirir. Bu deiiklik küçük küçük olur ama 5-10 yla bir bu daha büyük bir deiiklik olur. Bu daha büyük deiiklik olduu zaman bir önceki döneme ait ada yaptnz antikorlar sizi korumaz. Ne kadar büyük deiiklik olursa a bile sizi korumayacaktr. O nedenle her yl bu a deitiriliyor. Biz her yl a geldiinde, Bu yln as m? diye sorarz. Bu yln as aslnda geçen yl grip olan insanlardan toplanan virüslerden elde edilen adr. Yani o virüsün özelliklerine uygun olarak üretilen bir adr. Ama bu sene tamamen farkl bir yapda olabilir. Bu sene çok büyük bir deiiklik olursa imdilik onun sinyali yok ama bu sene olacamz a da fayda salamayabilir. Zamannda ku gribi gibi büyük salgnlarda bu durum yaanmt. O nedenle a olurken öyle internetten falan sat yok ama olursa da almayn. Eczanede, salk ocaklarnda, salk kurulularnda bu yln as olmak kaydyla ay olmanz öneririm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git