"Grip aşısı" uyarısı

Buyru, önceki yıllarda grip kaynaklı anne kayıplarının yaşandığını belirterek, "İstanbul'un göbeğinde grip nedeniyle maalesef kaybedilen anneler oldu. Bunları gözardı edemeyiz. Hem hastalıktan korunmak hem de hastalığın hafif seyretmesini sağlamak için gebelere grip aşısı yapılmalı." dedi.

Haberler 11.10.2019 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Faruk Buyru, sonbaharla birlikte özellikle grip vakalarnda art görüldüünü, gribin, nezleden farkl olarak yüksek ate, yaygn kas ars, halsizlik, ba ars gibi ikayetlere neden olan ar bir hastalk olduunu söyledi.

Gribin hamilelerde, yallarda, çocuk ve kronik hastal olanlarda ciddi sonuçlar dourabileceine iaret eden Buyru, hamilelerin baklk sisteminin normal insanlarnki gibi olmadn, gribe daha kolay yakalanabildiklerini vurgulad.

Buyru, hamilelerde gribin daha ar seyrettiini ve hastaln daha uzun sürdüünü dile getirerek, unlar kaydetti:

Zatürre, solunum yetmezlii gibi problemler normal kiilerde çok seyrek görülürken bu durum hamilelerde daha sk ortaya çkabiliyor. Önceki senelerde gripten anne kayb yaadk. stanbulun göbeinde grip nedeniyle maalesef kaybedilen anneler oldu. Bunlar gözard edemeyiz. Hem hastalktan korunmak hem de hastaln hafif seyretmesini salamak için gebelere grip as yaplmal. Ann milyonlarca kii üzerinde denenmi bir a olduunu da unutmamak gerekiyor. A, mevsiminden itibaren yaplmal. Grip as canl virüs içermedii için, ilk üç ay da dahil gebeliin her döneminde güvenle uygulanabilir. Ayrca a sadece anneyi deil, bebei de koruyor. Grip as yeni doan döneminde birkaç ay bebekte pasif bir baklk oluturuyor. Doal olarak bebek de gripten korunmu oluyor. Özellikle grip mevsiminde gebelik varsa ekim-kasm ayndan itibaren korunma amacyla a yaplmal.

- Hamileler ilaç kullanamaz bilgisi doru deil

Prof.Dr. Buyru, Halk arasnda gebeler ilaç kullanamaz gibi yanl bir inan var. Gebeler doktoruna danmadan ilaç kullanmamal. Fakat doktorun verdii ilac da tam ve eksiksiz uygulamaldr. diye konutu.

Bata antibiyotik olmak üzere tüm ilaçlarn fayda-zarar hesabn yapp, ilacn kullanmna ve kullanlmamasna bal ortaya çkabilecek risklerin neler olduunu hesaplayp ilaç kullanmay önerdiklerini dile getiren Buyru, u bilgileri verdi:

Hamileler, hem hastalk hem erken doumu önlemek hem de bebein etkilenmesinin önüne geçmek için eer ilaç verilmise o ilac eksiksiz içmeli. Gebelikte tetanos asnn da yaplmasn öneriyoruz. Tetanos as da hem anneyi hem bebei koruyor. Özellikle doum esnasnda bulaabilecek tetanoz mikrobuna kar koruyucu ve pasif baklk salyor. O nedenle tetanos asnn da bir ay ara ile 20nci ve 24ncü haftada yaplmasn öneriyoruz. Bu alar aile hekimleri tarafndan ücretsiz olarak uygulanmaktadr.

Ana Sayfaya Git