Grip aşısını tavsiye ediyoruz

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, influenza ve Covid-19'a kişinin aynı anda yakalanabileceğini belirterek, "İkisinin klinik belirtileri de zaten çoğu zaman benzerdir. Direkt olarak influenzaya karşı geliştirilmiş bir aşının Covid-19’a karşı da koruyucu olduğunu söylemek doğru değil. Ama iki enfeksiyonun bir arada gözlenebileceği durumlarda hastalık daha ağır seyredebilir. Ondan dolayı influenza aşısının yapılmasını bu dönemde de tavsiye ediyoruz" dedi.

Haberler 18.07.2020 - 02:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, mevsimsel grip olarak halk arasnda bilinen influenza hastalna kar alarn gelitirilmi durumda olduunu ve risk grubundaki hastalara, baklk sistemi düük olan kiilere bunun yaptrlmasn tavsiye ettiklerini belirtti. Doç. Dr. Kaypmaz, Önceki yllarda da bunu tavsiye ediyorduk. Bundan sonraki yllarda da tavsiye ediyoruz. Fakat burada uan karlatmz mikroorganizmalar birbirinden farkl. nfluenza bir tarafta, Covid-19 dediimiz virüs ayr bir tarafta. Direkt olarak influenzaya kar gelitirilmi bir ann Covid-19a kar da koruyucu olduunu söylemek doru deil. Ama u var ki iki enfeksiyonun bir arada gözlenebilecei durumlarda, özellikle de kiilerin baklk sistemi basklanmsa bu hastalk daha ar seyredebilir. Ondan dolay influenzaya kar da koruyucu özellii olduundan, influenza asnn yaplmasn bu dönemde de tavsiye ediyoruz. Yani grip asn bu dönemde tavsiye ediyoruz. Ama grip as direkt olarak Covid-19dan sizi korur diyemeyiz. Zaten Covid-19 asyla ilgili çalmalar da dünyann birçok yerinde devam etmekte diye konutu.

K ENFEKSYON AYNI ANDA DAHA AIR

Gribin ileriki aamada Covid-19a dönme olaslyla ilgili de Doç. Dr. Kaypmaz, Bunlar birbirine dönüme gibi deil de e zamanl olma gibi düünebiliriz. Yani bir kii influenzaya yakalanabilir, Covid-19a yakalanabilir; ikisinin klinik belirtileri de zaten çou zaman benzerdir. Ate, öksürük, nefes darl gibi belirtiler her iki hastalkta da görülebilir. Mevsimsel griplerde de bu tarz belirtiler gözükebiliyor. Artk bundan sonraki süreçte önemli olan geçirmekte olduumuz enfeksiyon mevsimsel grip mi yoksa Covid-19 mu? Önümüzdeki sonbaharda yani influenzann da yükselmesiyle birlikte bizim yapacamz ey hastanelerde birbirinden ayrm yönünde çaba göstermek olacak. Yani Covid-19 ve gribin ikisinin farkl organizmalar olduunu söyleyebiliyoruz. Bunlar ikisinin birbirine dönümesi olarak düünmeyelim. Ama iki enfeksiyonda ayn anda baklk sistemi basklanm ya da altta yatan kronik hastal olan kiilerde olursa bu hastaln o kiilerde daha ar seyredebileceini öngörebiliyoruz diye konutu.

EYLÜL-EKMDE ARTI OLABLR

Doç. Dr. Kaypmaz, henüz birinci dalgann devam ettiini ifade ederek, Birinci dalga tamamlanacak ki ikinci bir dalgadan bahsedelim. Ama eylül-ekim aylarnda mevsimsel griplerin de iin içerisine girmesiyle birlikte ve kapal alanlarda insanlarn birbirine daha ksa mesafeli durmasnn da bunda etkili olacan düünüyoruz ki tüm bunlarn etkisiyle eylül-ekim aylarnn sonrasnda grip ve koronavirüs vakalarnda art olmas mümkün olabilir. O yüzden bizim bu günlük yeni vaka saylaryla sonbahara girmememiz gerekiyor. Bizim sonbahardan önce bu saylar çok daha alt düzeylere çekmemiz gerekiyor. Burada Türkiye Cumhuriyeti Devleti üzerine düen her eyi yapt. Bundan sonra artk bizim birey olarak ne kadar tedbirlere uyduumuz önemli. Hepimiz artk maske, mesafe, hijyen tedbirlerini uygulamamz gerektiini biliyoruz. te biz bu tedbirleri ne kadar benimseyip, günlük yaantmzda bunu ne kadar uygularsak bizim yeni vaka saylarmzn sonbahara gelmeden düürmemiz mümkün olacak. Bunu da tedbirlere harfiyen uyarak salayacaz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git