Grip aşısının yanında zatürre aşısının da yaptırılması önerisi

Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, "Gripte ilk atak bu ay başladı. İkinci ve üçüncü atak da ocak ve şubatta gerçekleşebiliyor. Dolayısıyla grip aşısı yaptırmak için hala geç kalınmış değil." dedi.

Haberler 30.12.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yalçn, AA muhabirine, her grip mevsiminde yeni bir a formülü belirlendiini, bunun da austos, eylül aylarnda üretildiini söyledi.

htiyaca göre ülkelerin ay satn aldn aktaran Yalçn, Grip mevsiminin henüz balangcndayz. Herkesin grip asn yaptrmasn öneriyoruz. Özellikle 65 ya üstü bireylerin, kronik rahatszl olanlarn, baklk sistemini basklayc ilaç kullananlarn mutlaka grip asnn yannda zatürre asn da yaptrmas gerekiyor. Zatürre as da salk kurulularnda ücretsiz olarak yaplyor. diye konutu.

Yalçn, grip ve zatürre alarnn gribin önlenmesinde etkin rol oynadn, koruyuculuk oranlarnn da yüksek olduunu vurgulad.

Havann soumasyla grip vakalarnn arttn dile getiren Yalçn, Gripte ilk atak bu ay balad. kinci ve üçüncü atak da ocak ve ubatta gerçekleebiliyor. Dolaysyla grip as yaptrmak için hala geç kalnm deil ancak gribi geçiren birinin a yaptrmasna gerek yok. En ksa sürede alar tamamlamak gerekiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Yalçn, akcier, karacier, kronik böbrek yetmezlii, astm gibi rahatszlklar olanlar ile her türlü kanser hastalarnn mutlaka grip a olmas gerektiini kaydetti.

BÜYÜK SALGINLAR AILARLA ÖNLEND

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asnn da önemine iaret eden Yalçn, öyle konutu:

nsanlarda aya kar ön yarg, bazlarnda a kartl olabiliyor. Tedirgin olacak bir durum yok. Bizi adan baka kurtaracak bir ey yok. Hastaln ölümcüllüü ve hastanelerde yer sknts giderek artryor. A olmadan böyle bir hastaln ksa vadede sonlandrlmas mümkün deil. Dünyada, geçmiten günümüze büyük salgnlardan kaynaklanan ölümler alar sayesinde önlenebildi. Kovid-19 için de en önemli kurtarc alar olacaktr.

Baz ülkelerde Kovid-19 alamasnn baladna dikkati çeken Yalçn, toplumun geneline a yaplmasnn zaman alacan ancak nüfusun yüzde 60-70ine uygulandnda virüse kar sürü baklnn oluacan bildirdi.

Ana Sayfaya Git