"Grip çocuklarda beyin zarı iltihabına neden olabilir"

ÇOCUKLARDA gribin beyin zarı iltihabına neden olabileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emin Ünüvar, grip aşısının çocuklar için de önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ünüvar, çocukların kış aylarında protein ağırlıklı ve yeşil sebzelerle beslenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Haberler 01.02.2018 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda domuz gribini deerlendiren Prof. Dr. Ünüvar, alanmann da çok önemli olduunu söyleyerek sözlerine öyle devam etti: Dier virüslerden çok büyük bir fark yoktur. Günümüzde uygulanan alarn içerisinde olan bir virüstür. Al çocuklarn korunmasnn da mümkün olduu virüs, günümüzde görülenidir. Mevsimsel ve insandan insana bulaan bir virüstür. Vaka says bu aylarda artt. Ekim ve mart aylar arasnda grip vakas artar ve bu olaan bir eydir. Burada önemli olan çocuklarmzn ve bizlerin korunmasdr. Özellikle ellerimizin iyi ykanmas, çocuklarn beslenmesine dikkat etmek ve çocuklarn sal için gerekli olan alarn eksiksiz yaptrlmas önemli.

GRP AISI BELL DURUMLARDA DEERLENDRLMEL

Alarn istenen her dönemde yaptrlabileceini belirten Prof. Dr. Ünüvar, Grip as belli durumlarda, belli risk gruplarna göre deerlendirilmeli. Baland ilk yl 2 doz, sonra ylda tek doz yaplmas gerekli; koruyuculuu salamaktadr. Grip as yaptrrsanz korunursunuz, yaptrmazsanz koruyuculuu otomatik olarak olumayacaktr dedi.

GRP VRÜSÜNÜN BULAICILII çOK YÜKSEKTR

Grip virüsünün bulaclnn çok yüksek olduunu söyleyen Prof. Dr. Ünüvar, Buna bal olarak da hasta yükü ksa zaman içerisinde binlerce vakaya çkabilir. Buna karn komplikasyon dediimiz, ciddi tablolar baz çocuklarda görülebilir. Burada altta risk faktörü olmasa dahi salkl çocuklarda zatürree geliimi, bazen beyin zar iltihab veya dier bulgular elik edebilmektedir. Ancak bunlarn olaslklar binde 1 düzeyinde olmaktadr. Düük bir oran gibi görülse dahi binlerce vaka olduunda bu oran belli bir sayda hastay beraberinde getirir. Bu sebepten ötürü grip ciddi bir hastalktr. Özellikle çocuklar, yallar ve belli hastal olanlar için önemlidir dedi.

GRP TEDAVSNDE ANTBYOTK KULLANILMASINA GEREK YOK

K mevsiminde çocuklarn protein arlkl beslenmesi, yeil sebzelerden arlkl beslenmesinin de önemli olduunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ünüvar, grip tedavisinde antibiyotiin kullanlmamas gerektiini ancak sadece belli durumlarda doktor önerisiyle belli komplikasyonlar gelimise verilebileceini söyledi.

Ana Sayfaya Git