Grip, geçen yıla oranla düşük düzeyde seyrediyor

Bu yıl grip sezonunda hem influenza (grip) A hem de influenza B virüslerinin saptandığı, gribin mevsimsel seyrinin beklenen düzeyde, geçen yıl ile kıyaslandığında ise daha düşük düzeyde olduğu belirtildi.

Haberler 20.01.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlk ve Grip Bilim Komisyonu yetkililerinden alnan bilgiye göre, u anda aktif olarak görülen mevsimsel grip yakndan takip ediliyor. Bu kapsamda, tüm yl boyunca hangi grip virüslerinin etkili olduu inceleniyor ve hastaln seyrine baklyor. Elde edilen verilere göre, bu sezonda hem influenza A hem de influenza B virüsleri saptand.

Bakanlk yetkililerinin verdii bilgiye göre, bu yl gribin mevsimsel olarak seyrinin beklenen düzeyde olduu vurguland. Geçen yl ile kyaslandnda gribin daha düük düzeyde olduuna ve beklenmedik bir salgnn söz konusu olmadna iaret edildi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da gribin tarihte en çok insan ölümüne neden olan bir hastalk olduuna dikkati çekerek, her yl dünyada 500 bin kiinin grip nedeniyle hayatn kaybettiini söyledi.

Gribin, zaman zaman milyonlarca ölüme neden olan büyük salgnlar yaptn belirten Ceyhan, son olarak 2006da ku gribi, 2009da ise domuz gribi diye adlandrlan iki salgnn ortaya çktn anmsatt.

Ceyhan, gribin en çok akcier enfeksiyonu yaptn ve kronik akcier hastalarnda solunum yetmezlii, kalp hastalarnda kalp krizi, kronik karacier hastalarnda karacier yetmezlii ve eker hastalarnda eker komasna yol açarak ölüme neden olabildiini aktard. Ceyhan, gribin en önemli risk gruplarndan birinin gebeler olduunun da altn çizdi.

- Grip aktivitesinin erken balad iddialar doru deil

Bu yl görünen gribin seyrine ilikin de Ceyhan, Grip, bu yl da önceki yllara benzer ekilde seyretmektedir. Grip aktivitesinin erken balad iddialar doru deildir. Salk Bakanl tarafndan ilk pozitiflik ekim aynn son haftasnda saptanm, araln 2. haftasnda da beklenen art gözlenmitir. bilgisini paylat.

Grip virüsü saptanan vaka saysnn geçen yla göre daha düük olduuna dikkati çeken Ceyhan, unlar kaydetti:

Salk Bakanlnn saptad vaka says geçtiimiz yln üçte ikisi kadardr. Salgn olmayan dönemlerdeki gribe mevsimsel grip diyoruz. Etken, genellikle H1N1 ve H3N2 ad verilen iki influenza A virüsü ve influenza B virüsleridir. u ana kadar görülen vakalarn çounluu H1N1 dediimiz, 2009-2010da domuz gribi ad verilen salgn yapan virüstür. Ancak bu virüs artk salgn yapma potansiyelini kaybetmitir ve domuz gribi tanm da kullanlmamaktadr.

u ana kadar Türkiyede bulunan 363 pozitif numunenin 287sinde influenza A (H1N1), 63ünde influenza B, 12sinde influenza (H3N2) ve birinde influenza A virüsü tespit edilmitir. u anda ülkemizde en sk görülen H1N1 virüsü daha çok büyük çocuklarda ve genç yetikinlerde hastalk yapmakta, ölümler de genç yetikinlerde ortaya çkmaktadr.

Ülkemizde en fazla vaka 25-44 ya grubunda görülmü, vakalarn sadece yüzde 4ü riskin yüksek olduu 65 ya ve üzerinde ortaya çkmtr. Bu nedenle grip tansyla yatan yal hasta says, geçtiimiz yllara göre daha düüktür.

Prof. Dr. Ceyhan, Genellikle H1N1 virüsü daha erken, H3N2 ise daha geç aktivite göstermektedir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde H3N2 virüsünün artmas ve yallarda daha çok vaka görmeyi bekleyebiliriz. diye konutu.

- Grip asnn düüklere neden olduu yalandr

Gribi depreme benzeten Ceyhan, grip vakalarnn ne zaman, nerede artacan söylemenin mümkün olmadn ifade etti.

Hastaln salgn yapabilecei ihtimalinin hiçbir zaman gözard edilmemesi ve bu nedenle salgn hazrlklarnn yaplmasnn önemli olduunu aktaran Ceyhan, Grip döneminde kalabalk alanlardan uzak durmak, bilinmeyen nesnelerle temastan sonra el temizlii yapmak, öksürürken az ve burnu kapatmak, hastalarn i yerlerine ve okullara gitmemesini salamak ve risk grubundakilerin alanmas çok önemlidir. uyarsnda bulundu.

Gripten korunmada en etkin yolun a olduunun altn çizen Ceyhan, sözlerini öyle sürdürdü:

Ülkemizdeki grip alarnda kesinlikle alüminyum veya slam dinince sakncal bir madde yoktur. A canl bir virüs içermediinden, önemli bir yan etkisi de bulunmamaktadr. En önemli risk gruplarndan biri gebelerdir. O nedenle gebelerin alanmas çok önemlidir. Grip asnn düüklere neden olduu ise sadece bir yalandr.

Grip alarn yanl ve hiçbir kanta dayanmayan söylemlerle karalayp, a olmas gerekenleri korkutmak, özellikle salk personeli için son derece sorumluluk d bir yaklamdr. Ayn ekilde grip aktivitesini abartp salgn balyor izlenimi vermek de halkta panie neden olmakta ve yanl uygulamalara zemin hazrlamaktadr. Unutulmamas gereken, gribin zaten yeteri kadar ar ve sk görülen bir hastalk olduunu bilip, her zaman tedbirli olmaktr.

- Kimler risk altnda?

Mevsimsel olarak u anda en sk görülen hastalk olan gripten korunmak için uygulanan a, rutin uygulanan a program içinde yer almyor.

Salk Bakanl tarafndan, grip as özellikle belli hastalklar açsndan risk altnda bulunan kiiler için öneriliyor. Bu kapsamda Bakanlk, 65 ya üstündekilerin, gebelerin, bakm evi ve huzurevinde kalanlarn, kronik hastal bulunanlarn, baklk sistemi basklanm olanlarn, salk çalanlarnn, 6 ay-18 ya arasnda olan uzun süre baz ilaçlar kullanmak zorunda bulunanlarn grip as yaptrmalar tavsiye ediliyor.

- nfluenza nedir?

Grip, influenza A, B ve C virüslerinin neden olduu viral bir enfeksiyon. Tip A, bütün ya gruplarnda orta ve iddetli derecede hastala neden olurken, tip B hafif salgnlara yol açyor ve daha çok çocuklar etkiliyor. Tip C ise insanlarda sk görülmüyor.

Grip, 2-3 günlük bir kuluçka döneminden sonra aniden balyor. Yüksek ate, ba ars, kas ars, halsizlik, itahszlk görülüyor. Ate, genellikle üç gün sürüyor. Boazda yanma, burun aknts, kuru öksürük, ar yorgunluk en sk görülen bulgular arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git