Grip, kalp krizini tetikliyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serhan Özyıldırım, kalp hastası olan kişilerin grip aşısı olması gerektiğini belirterek, "Grip olan kişilerin kalp krizi geçirmesi ihtimali artıyor" dedi.

Haberler 23.11.2016 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Serhan Özyldrm, souk havalar nedeniyle grip hastalnn art gösterdiine dikkat çekerek, gribin kalbi yakndan ilgilendiren bir hastalk olduunu kaydetti. Grip nedeniyle kalp damarnn aniden tkanp kalp krizine yol açabildiini ifade eden Dr. Özyldrm, unlar söyledi:

Gribin, kalp kas üzerine olan etkileri var. Son yllarda ortaya çkan en dikkat çeki bilgi grip virüsünün, kalp damar tkanklna neden olabildiidir. Grip olan kiilerin kalp krizi geçirmesi ihtimali artyor. Kalp krizinden kast, kalp kasna hasar vererek, kalbin gücünü bozarak deilde, kalbi besleyen kornea damarnn ani tkanmas sonucu oluan damar tkankldr. Bunun temel olarak sebebi, virüsün vücutta oluturduu inflamasyon durumudur. nflamasyon dumundan dolay damarlarnda daha önce bilinmeyen darlklar olan kiilerin, darlk bölgede bir anda pht olumas ve damarn tamaman tkanmasyla sonuclanan kalp krizi olayndan bahsediyoruz.

KALP KRZN TETKLYOR

Grip asnn bu tip rahatszlklar engellediini belirten Dr. Özyldrm, Grip as yapan kiilerde önümüzdeki takip eden 1 yl içinde kalp krizi geçirme ihtimalinin yüzde 45- 50lere kadar azaltlabildiinin gösterilmi olmasdr. Aslnda grip as yaptrdnzda bir nevi kalp krizi as yaptrm oluyorsunuz. Biz kardiyoloji bölümünde kalp hastalarna grip alarna her yl sonbahar aynda mutlaka yaptrmasn öneriyoruz. Grip asnn bu çok önemli faydalarnn yannda mevcut kalp hastalar içinde önemi büyük. Kalp hastalar olan kiilerin bir çok ar hastala yakalanmas grip sayesinde kolaylayor. çünkü kalp gücü zayf olduu için hastaln daha ilerleme ihtimali kuvvetleniyor. Kalp yetmezlii olanlar, kalp krizi geçirenler, kalbinde stent olanlar, by-pass ameliyat olanlar, tansiyonu ve ekeri olanlar, özellikle 65 ya üstü kiilerin bir aksilik durum olmazsa a olmasn öneriyoruz. Grip kalp yönünden korktuumuz, sevmediimiz bir hastalk. Kalbe olumsuzluundan dolay mutluka özellikle risk grubundaki hastalara ama mümkünse tüm yetikinleri grip asn öneriyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git