Grip kırıp geçiyor

Prof. Dr. Tufan Tükek, önlemlerin gevşemesiyle artan grip vakaları nedeniyle acillere başvuruların iki katına çıktığını söyledi. Prof. Dr. Tükek, "Boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi şikayetlerle geliyor hastalar. Günlük PCR test sayımız da ikiye katlandı. Çünkü öncelikle Kovid olup olmadığını anlamamız gerekiyor. Ancak PCR pozitifliği hala yüzde 10-15 bandında. Kalan yüzde 85'lik grup daha çok influenza ya da parainfluenza gibi diğer virüs hastalıkları. Maalesef çoğu aşısız olduğu ve maske mesafeye dikkat etmediği için 20'li yaş grubunda ağır Kovid vakaları da arttı" dedi.

Haberler 29.10.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Tufan Tükek, bu yl kstlamalarn bitmesi ve alamann verdii rahatlkla maske ve mesafe kurallarna daha az dikkat edilmesi nedeniyle kn daha zor geçebilecei konusunda uyard. Prof. Dr. Tükek, Kovid salgnnda durumun hemen hemen geçen senekiyle ayn düzeyde ilerlediini söyleyerek, bu yl farkl olarak hastaneye yatlarda büyük bir art olmadn, bunu da ann saladn belirtti. Ancak baka büyük bir tehlikeye iaret ederek, Vaka saylar halen istediimiz düzeyde azalmad. Kasm ayndan sonra büyük bir dalgayla, geçen seneyi geçirmitik. Bu sene alanmayla birlikte yatan hasta saysnda o kadar büyük bir art olmad. Ama vaka saylarnda azalma olmamas, önümüzde youn k artlarnn olmas, kstlamalarn tamamen kalkmas ve okullarn açlmasn da hesaba katarsak, aslnda kasm ayndan sonras hakikaten bizi endieye sevk ediyor dedi.

BAZI EHRLERDE ORANLAR HALA çOK YÜKSEK

Baz ehirlerde 100 bindeki günlük vaka saylarnn halen 500-600lerde olduuna da dikkat çeken Prof. Dr. Tükek, uyarda bulundu ve Baz ehirlerimizin kurallara uymadn, muhtemelen alamada da geri kaldklarn vaka saylarndan görüyoruz. 100 binlik saylara 500ü geçen ehirler var. stanbul epey zamandr günlük 100 binde 200lü rakamlarda gidiyor. Bu seviyeler tolere edilebilir. çünkü vaka saysnn artmasn önlüyor. Ama stanbulda iin içine girerse, yani 100 binde 300-400e bile çksa günlük vaka says, bu saylar 30 binlerden 40-50 binlere ulaabilir diye konutu.

YOUN BAKIM YATILARI 20L YALARA KADAR DÜTÜ

Asz grubun özellikle 30lu yalarn altnda çok daha fazla olduuna da iarete den Prof. Dr. Tükek, sözlerini öyle sürdürdü: Özellikle 30 yan altna baktmzda alanma oranlarnn çok dütüünü, günlük alamalarn da azaldn kendi kliniimizde de gözlemliyoruz. Hastanede yatlarda ise bize gelen hastalarn dnda çok sayda hasta için baz merkezlerden konsültasyon isteniyor bizden de. Burada dikkatimizi çeken ey, genellikle 20li yalardaki hastalarn tedavisi için sorular geliyor. Bunlarn ar pnömoni olup hastaneye yatrld ve oksijen tedavisine baland belirtiliyor. Normalde bir üst solunum yolu enfeksiyonu, örnein bir influenzada, bu ya grubunda bu kadar ar bir tablo beklemeyiz. Ama maalesef koronavirüste tablo, ar oluyor. Özellikle Delta varyant, gençlerde de ciddi, ar pnömoni yaparak hastann hayatna mal olacak düzeye gelebiliyor. Hasta genç olmasna ramen youn bakma düebiliyor, youn bakma dütükten sonrasnda ölüm oranlar da artyor. Ayn ey, 65 yan üzerindekiler ve kronik hastal olanlar için de hala geçerli. Maalesef kaybettiimiz günlük 200ün üzerindeki vakalar arasnda bu saydm gruplar var.

BU YA GRUBU MASKE MESAFEYE DE DKKAT ETMYOR

Toplumda okullar açld, normal hayatmza döndük, demek ki sorun ortadan kalkt gibi çok yanl bir inan olduuna deinen Prof. Dr. Tükek, alanmann istenen düzeye ulaana kadar önlemlerin braklmamas gerektiine de vurgu yaparak, Sanki tehlike yok artk gibi bir alg var toplumda. Maskeye kar zaten direnç vard, imdi özellikle genç grupta hem al deiller, hem de çok fazla sosyal temas halindeler toplum içinde, dier ya gruplaryla da üstelik, bir de bu gençlerin maskesiz olmas da hastaln bu ya grubu arasnda çok daha fazla artmasna neden oluyor. A olmayan, maske takmayan ve sosyal mesafeye uymayan grup, koronavirüsün tam da istedii ortam sunuyor dedi.

BU YIL NFLUENZA AIR GEçEBLR

Geçtiimiz yl çok görülmeyen influenza, parainfluenza virüslerinin bu yl yeniden görülmeye balandna dikkat çeken Prof. Dr. Tükek, acil bavurularnn iki katna çktn söyledi ve sözlerini öyle sürdürdü: u an acillere bavurular iki katna çkm durumda. Hemen hemen hepsi boaz ars, burun aknts, haprk gibi üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlar ile geliyor. Tabii ki öncelikle koronavirüsü dlamak için PCR testi yapyoruz. PCR sayglarmz da bu dönem iki katna çkm durumda. Ama gözlemlediimiz kadaryla Kovid pozitif çkma oran deimedi. Yine yüzde 10-15 bandnda. Geri kalan yüzde 80-85lik grup aslnda dier virüs enfeksiyonlar ya da farkl semptomlar gibi gözüküyor. Özellikle influenza ve onun türevleri (parainfluenza gibi) üst solunum yolu enfeksiyonu yapan hastalklar, havalarn deimesiyle bu sene çok daha fazla gündemde. Bu nedenle geçen seneye nispeten grip alarn bu yl daha fazla öneriyoruz. çünkü hem maske kullanmnda azalma var hem de geçen sene hastalk yapmad bu virüsler, bu sene daha ciddi hastalk yapma potansiyeli var. Virüs yeniden dolama girdi ve insanlarda hastalk yapmaya balad. O yüzden risk grubundakilerin mutlaka grip as olmas gerekiyor. Bunlar dnda risk grubundaki bir hastaya bakm veren kiiler gibi dolayl risk tayanlarn da kendileri risk grubunda olmasa da grip as yaptrmalarnda fayda var.

KISIR DÖNGÜYÜ ANCAK AI LE KIRABLRZ

Alara ramen hastala yakalanmann doal olduunu, alarn ölüm ve ar hastal engellemek üzere ie yaradn da anlatan Prof. Dr. Tükek, sözlerini öyle noktalad: Tabii ki siz gene kendinizi koruyacaksnz, maske takacaksnz, sosyal mesafeye devam edeceksiniz. A sizin ölmenizi önlüyor, daha ar hastalk geçirmenizi engelliyor. nfluenzada olduu gibi, influenza as da ayn. RNA alarnda genellikle bu var, sizin hastal daha ar ekilde geçirmenizi önleyecek bir a yaplyor ama virüsü tayabiliyorsunuz. Daha ksa sürüyor hastalnz ve bulatrma etkiniz. Bir sarmal içerisine girdiinizde diyelim ki, belki 5-6 ay vaka saysnda bir art olacak, saylar ayn düzeyde kalacak ama bir süre sonra alanma ile bulatrcln azalmas salanacak ve bu ekilde bu döngüyü kracaz. Bu ksr döngüyü krdmzda, virüsün yaylmasn da engellemi olacaz, virüs artk üzerinde yaayacak organizma bulamad zaman da zayflayacak ya da kendi kendini yok edecek

Ana Sayfaya Git