Grip Olan Annelere 7 Emzirme Kuralı!

Bugünlerde 7’den 70’e pek çok kişi griple mücadele ederken, en büyük endişeyi emziren anneler yaşıyor. Zira onlar, bir yandan da ‘acaba emzirirken grip virüsü sütümden bebeğime geçer mi?’, ‘emzirmeye ara mı vermeliyim? ya da devam mı etmeliyim?’ şeklindeki soru işaretleriyle ikilemde kalıyor. Bazıları ise doğrudan ‘virüs sütten bebeğe de geçer’ hurafesine inanarak emzirmeyi kesiyor!

Haberler 30.09.2017 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. çidem Yavrucu, emziren annelerin gripken aksine daha çok emzirmeleri gerektiini ancak baz kurallara dikkat edilmesinin art olduunu belirterek Gripken emzirmeye ara vermek bebee daha fazla zarar dokunan bir durumdur. çünkü emzirirken virüsle enfekte olan annenin vücudunda bu virüse kar gelimi olan antikorlar emzirme yoluyla bebee geçip, bebein hastalanmasnda önleyici etki yapacakken, emzirmenin kesilmesi ile bu duruma engel olmu oluruz. Üstelik bebei enfeksiyonlardan kansere dek birçok hastalktan koruyucu özellii olan anne sütünden mahrum etmi oluruz. Dolaysyla baz kurallara mutlaka dikkat etmek kaydyla, gripken de bebeinizi doal, koruyucu bir ilaç olan anne sütü ile besleyin, bol bol emzirin, bitkinseniz de sütünüzü saarak bebeinizi beslemeye devam edin diyor. Dr. çidem Yavrucu, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftas kapsamnda yapt açklamada, grip olan annelere mutlaka dikkat etmeleri gereken kurallar anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Gripken öpmeyin

Grip virüsü solunum yoluyla, öksürük, haprk gibi damlack yoluyla yayld için emzirirken nefesinizin dorudan bebeinize doru olmamasna dikkat edin. Ne kadar isteseniz de gripken bebeinizi öpmeyin, ziyarete gelenlere de öpmemeleri için uygun bir dille belirtin. Maske kullanmak bebeinizi korumaya yardmc etki saladndan hem ev içinde hem de emzirirken maske takn.

Maskenizi 20 dakikada bir deitirin

Maske kadar maskenin doru kullanlmas da bir o kadar önemli. Maskenizi her 20 dakikada bir yenisi ile deitirin ve eskisini ortalkta brakmayn. Az iyice kapatlm bir poet içerisinde çöpe atn.

Her emzirme öncesi ellerinizi mutlaka ykayn

Grip virüsünün salglar yoluyla yaylmasnda eller çok önemli bir bula kayna. Bu nedenle özellikle maskeye dokunduktan sonra ya da emzirmeden önce ellerinizi sk sk ykamanz koruyucu etki salamas açsndan büyük önem tayor. Ayrca annenin göüs ucunun, kyafetinin temiz olmas da gribin bebeinize bulamamas açsndan son derece önemli.

Oday sk sk havalandrn

Gerek nefesiniz gerekse öksürüp haprrken odaya yaylan damlacklar, uzun saatler havada asl kalarak odadaki dier kiilere kolaylkla bulayor. Hele de bebeinizin bakl henüz güçlenmedii için damlacklarla yaylan bu virüsler kolayca etkisini gösteriyor. Bu nedenle odalar sk sk havalandrn ve ortama temiz hava girmesini salayn.

Bol su için

Süt üretiminde birinci derecede etkin bir kaynak olan su, ayn zamanda enfeksiyon ajanlarnn vücuttan atlmasnda da önemli bir rol oynad için çok deerli bir koruyucu etki salyor. Bu nedenle grip olursanz da mutlaka emzirmeye devam edin ve bu süreçte bol bol su için.

Uykusuz kalmayn

Emzirmek anne için oldukça yorucu bir tempo yarattndan annenin uykusuz kalmamas, dinlenmesi hem yeterli miktarda sütün olumas hem de baklk sistemini güçlendirerek vücut direncini artrc etki yaratt için hastalklara kar ciddi düzeyde savunma salyor. Bu nedenle uykusuz kalmamaya, frsat buldukça ekerleme yapmaya özen gösterin.

Bu besinleri mutlaka tüketin!

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. çidem Yavrucu, Baklk sistemini güçlendirmek, gribe kar vücut direncini artrabilmek için salkl beslenmeniz art. Hem gribe kar korunmak hem de eer gripseniz kolay atlatmak için bol taze sebze ve meyve, C vitamini içeren besinler tüketin. Proteinden zengin beslenmek süt miktarn artrd kadar baklk sistemini de güçlendirdiinden krmz etin yan sra haftada 2-3 gün mutlaka mevsim bal, herhangi bir alerji durumunuz yoksa her gün yumurta tüketin. Eer bebeinizin süt alerjisi yoksa evde yaplm yourt, kefir gibi probiyotik içeren besinler de baklk sistemini güçlendirdii için tüketmeye özen gösterin diyor.

Ana Sayfaya Git