Grip ölüme yol açabilir

Grip çocuklarda tedavi edilmediğinde ölüme neden olabiliyor

Haberler 18.01.2020 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Hastalklar Uzman Dr. Ersin Özkeser, grip hastalnn çocuklarda ölüme neden olabileceini belirterek, düzenli kontrol ve ortam havalandrmasyla çocuklarn grip salgnndan korunabileceini söyledi.

Basit bir hastalk gibi kabul edilen gribin baz hastalklarla birletiinde ve yanl tedavi yöntemleriyle özellikle çocuklarda ölümle sonuçlanabilecei kaydedildi. Diyarbakr Dicle Memorial Hastanesinde görevli Uz. Dr. Ersin Özkeser, ailelere grip hastalndan nasl korunulmas gerektiine ilikin uyarlarda bulundu. Grip hastalnn özellikle çocuklarda hafife alnacak bir hastalk olmadn vurgulayan Uz. Dr. Özkeser, Grip yl içerisinde geçirdiimiz nezle veya souk algnl gibi deil, salgnlar eklinde de görebiliyoruz. Grip salgnlar insanlk tarihi ile yattr. 1920 yllarnda özellikle 20 milyon insann ölümüne neden olan grip salgnlar da var. Her yl biz eylül ayndan mart ayna kadar grip vakalarn görüyoruz. Sadece ehrimizi ve ülkemizi ilgilendiren bir sorun deil dedi.

Grip virüsünü antibiyotikle tedavi etmek mümkün deil

Gribi antibiyotiklerle tedavi etmenin mümkün olamayacan belirten Dr. Özkeser, Gripte souk algnlna benzer bulgular görülür fakat biraz daha ar seyreder. Bu 39, 40 ve 41 dereceyi gösteren yüksek atele kendini gösterir. çocuklarda halsizlik, itahszlk, krgnlk ve sürekli uyumak ile dinlenmek istekleri olur. Bununla birlikte elik eden ba ars çok fazla dile getirilebilir ve çocuklar bunu göz ars olarak da dillendirebilir. Kemik ve bacak arlar olabilir. Bununla birlikte burun aknts ve öksürük yaknmalar elik eder. Tedavisinde antibiyotik kullanlmamas gerektiini özellikle hastalara söylemek isteriz. çünkü bir virüsü antibiyotikle tedavi etmek mümkün deil, semptomatik dediimiz destek tedavisi yaplr. Bol sv, istirahat ve ate düürücülerle hasta genellikle izlenir diye konutu.

Yetikinlerde olmasa da grip çocuklarda ölüme yol açabiliyor

Beslenme ve ortam havalandrlmas konusunda da uyarlarda bulunan Dr. Özkeser, konumasna öyle devam etti:

Beslenme destei olarak tavuk suyu, çorba, soan içeren çorbalar, meyve, sebze ve yourt tüketilmesi çok önemlidir. Böyle dönemlerde hastalarn takibinin çok iyi yaplmas gerekiyor. çünkü grip erikinlerde olduu kadar olmasa da çocuklarda ölüme yol açabiliyor. çok nadir olsa da bu durumu görebiliyoruz. Griple ilgili olarak 2 veya 3 günden sonra genellikle çocuklarda atein dütüünü ve bir hafta ile iki hafta içerisinde normal salkl hale döndüünü görüyoruz. Ama baz çocuklarda grip enfeksiyonu komplikasyonlara, yani olumsuz baka durumlara yol açar. K mevsimin de mutlaka el hijyeni ve bakalar tarafndan kullanlan yerlerin mutlak havalandrlmasna önemle dikkat etmemiz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git