Grip sandığınız bu belirtiler kansere işaret edebilir

Dünyada görülen kanserlerin %10’unu oluşturan baş ve boyun kanserleri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında da 6. sırada yer alıyor. Basit bir ses kısıklığı ya da ağız içinde önemsenmeyen bir yara baş boyun kanserlerinin belirtisi olabiliyor. Özellikle geç tanı aldığında hayat kaybına neden olan bu kanser türü; tütün, sigara ve alkol kullanımının da artış gösterdiği gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor.

Haberler 26.02.2019 - 13:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ses ksklnz, az içinde geçmeyen yaranz, balarda size souk algnlnn varln düündüren ancak geçmeyen boaz ya da boyun ilikleriniz varsa ba boyun kanserlerinden üphelenilmelidir. Ciltteki deiiklikler ve kanama da bu kanser türünü iaret edebilmektedir. Bata basit bir enfeksiyon ya da grip sanlabilecek hastalk, zamannda bir uzmana bavurulmazsa çok ciddi sonuçlar dourmaktadr. Ba- boyun cerrahisinde erken tan hayat kurtarcdr. Ba -boyun kanserleri arasnda en sk görüleni grtlak kanseridir. Alt yutak, dudak kanserleri, boaz bölge, tükürük bezi ve glomus tümörleri dier ba boyun kanseri türlerindendir.

Sigara ve alkol en önemli risk faktörleri

Sigara ve alkol, ba- boyun kanserleri için balca risk faktörleri olarak kabul edilmektedir. Günümüzde viral enfeksiyonlarn, boaz reflüsünün, genetik yatknln, çevresel, kültürel ve mesleki faktörlerin de kanser geliimine dorudan veya dolayl olarak katkda bulunduu bilinmektedir. A ve B vitaminlerinden zayf bir diyet de ba boyun kanserlerinde bir risk faktörü olarak görülmektedir. Ba boyun kanserlerinin 50 ya üstü erkeklerde kadnlara oranla 2-3 kat fazla görüldüü de bilinmektedir.

Tedavi zorlu ancak baar oran yüksek

Ba boyun kanser cerrahisinde baarnn anahtar tümörün klinik evrelemesinin doru yaplmas ve baarl bir ekilde kesip çkarlmasdr. Ba-boyun kanserlerinin tedavisinde ana tedavi yöntemi cerrahidir. Ba boyun kanserleri arasnda erken evre tümörler için radyoterapi ile cerrahiye edeer sonuçlar alnabilmektedir. leri evre tümörlerde ise cerrahi ans olanlar da cerrahi ve takiben radyoterapi ile yani karma tedavilerle en iyi sonuçlar alnmaktadr.

Erken evre tümörlerde artk günümüzde radyoterapi tekniklerinin gelimesiyle ayn baar oranlar yakalanmtr. Cerrahide tümörün tamamen temiz cerrahi snrlarla çkarlmas temel hedef olmaldr. Bu durum hastalarn tedavisinde çok kritik bir role sahip olduundan son derece önemlidir.

Ana Sayfaya Git