"Grip sezonunda kalabalıktan uzak durmalıyız"

Mevsim geçişlerinde yaşlılar, çocuklar ve hamileler başta olmak üzere birçok insanın hastalıklara karşı direnci düşerken grip sezonu da şiddetini gösteriyor.

Haberler 28.02.2020 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekim ay ile birlikte balayan grip, souk algnl ve üst solunum yolu enfeksiyonlar art gösteriyor. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Hayati Kale, kalabalktan uzak durulmas gerektiine dikkat çekerken Ekim aylarnda balayan grip hastalndaki art nisan aylarna kadar devam eder. Hzla balayan ate veya titreme, devamnda öksürük, kas arlar, ba ars, boaz ars, burun tkankl ya da aknts, yorgunluk, halsizlik veya krgnlk gibi belirtileri görülür dedi.

MUTLAKA AI YAPTIRILMALI

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Hayati Kale, Ku Gribi (H5 N1) ve Domuz Gribi (H1 N1) gibi virüslerin oldukça etkili olduunu belirterek, gripten korunmann yollarn anlatt. Dr. Ör. Üyesi Kale, Grip genellikle hasta olan kiilerin konuma, öksürme ve haprma gibi davranlar ile saçlan ve virüs içeren damlacklarn, hasta kiiye 1 metre ve daha yakn olan kiilerin az, burun ve göz mukozalarna geçmesi ile bulamaktadr. Daha nadir olarak virüs içeren damlack ile kirlenmi, kontamine olmu yüzeylere, araç ve gereçlere kiilerin önce elleri ile dokunmas ve sonrasnda ellerini az, burun veya gözlerine götürmeleri ile de bulaabilmektedir. Hastalktan korunmak için grip sezonunda mümkün olduunca kalabalk ve kapal ortamlardan uzak durulmal, hasta kiiler ile temas etmemeye, sarlmamaya ve tokalamamaya çallmal, eller sk sk ykanmal ve kiisel hijyen kurallarna dikkat edilmelidir. Özellikle risk grubunda bulunan kiiler, mutlaka a yaptrlmaldr eklinde konutu.

YLEMEK çN YAPILMASI GEREKENLER

Grip hastalnn en çok yallar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalk sahibi olan kiileri etkilediini ifade eden Hayati Kale, Astm, KOAH, diyabet gibi kronik rahatszlklar olan kiiler ekim ve nisan aylar arasnda son derece dikkatli olmallardr. Ayn zamanda sigara kullanan kiiler de büyük risk altndadr diye konutu. Gribin tedavisi hakknda bilgiler paylaan Dr. Ör. Üyesi Kale, stirahat, yeme içme düzeni, sv takviyesi, temiz hava ve antiviral kullanmak çözüm olarak görülebilir dedi.

Ana Sayfaya Git