Grip tedavisini hızlandıran 6 öneri

Ani hava değişimleriyle birlikte grip ve soğuk algınlığında da artış görülüyor.

Haberler 25.09.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gripten korunmann önemli olduu kadar hastala yakalandktan sonra en hzl ekilde gribin atlatlmasnn da bir o kadar önemli olduunu vurgulayan Enfeksiyon Hastalklar Uzman Doç. Dr. Elif Hakko, Grip, hafif seyredebildii gibi hayati tehlikeye de yol açabilir. Baz kiiler grip olduklarnda daha ar hastalk geçirirler. Bunlar, çocuklar, yallar, gebeler, kronik hastal olan kiilerdir. Grip zatürre, kulak enfeksiyonlar, sinüzit, kronik hastaln kötülemesi gibi komplikasyonlara neden olabilir. Kalabalk ortamlardan uzak durmak, hasta olduu bilinen kiilerle yakn temas etmemek, sk el ykamak, hastayken kullanlan mendillerin ortada braklmamas ve sk el ykama alnabilecek dier önlemlerdir dedi.

Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri yok

Grip tedavisinin belirtileri azaltmaya yönelik olduunu söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, Bakl tam olan kiilerde antiviral ilaçlar kullanlmaz. Ar kesiciler, ate düürücüler, öksürük kesiciler kullanlabilir. Hastann istirahat etmesi ve bol sv almas önerilir önerisinde bulundu. Diyabet, kalp, böbrek hastalklar, kanser hastalar, gebeler, küçük çocuklar ve 65 ya üstündeki kiilerin klinik durumlar deerlendirilerek antiviral ilaçlarn kullanmnn gündeme gelebildiini belirten Doç. Dr. Hakko, Grip bir virüs hastal olduundan antibakteriyel olan antibiyotiklerin tedavide yeri yok. Kullanlmas durumunda mevcut üst solunum yolu floras etkilenebilir, daha da kötüsü antibiyotik direncine neden olabilir dedi. Enfeksiyon Hastalklar Uzman Doç. Dr. Elif Hakko, gribin tedavi sürecini hzlandrmak için önerilerde bulundu.

Gribin tedavi sürecini hzlandran 6 öneri

Tedavinizi aksatmayn

Doktorunuzun verdii tedaviyi aksatmadan uygulayn. Kendi tehisinizi kendiniz koyup geliigüzel ilaç kullanmayn. Özellikle tedavi amacyla alnan antibiyotiklerin faydasndan çok zarar olabilir. Grip için reçete edilen ilaçlar; dorudan enfeksiyona yönelik olmayp, belirtileri düzeltmeye, hastaln daha kolay geçirilmesine ve komplikasyonlarn önlenmesine yardmc olmak içindir. Antibiyotikler deil; doktorun reçete edecei ate düürücüler, burun solunumunu rahatlatan spreyler, boaz ars ve yanmas için gargaralar ve pastiller, vücut direncini artrmak amacyla vitaminler kullanlmal.

stirahat edin

Bu dönemde hasta kii yatanda yatmasa bile kesinlikle vücudu yorucu-ypratc egzersiz ve hareketlerden uzak durulmal, mutlaka birkaç gün istirahat edilmeli. Grip ciddi derecede igücü kayb ve okul çandaki çocuklarda da ders kaybna neden oluyor. stirahat edilmezse hem tedavi süreci uzuyor hem de hastaln oluturaca yan etki riskleri artrlm oluyor. Hasta kiilerin istirahat etmesinin bir dier avantaj da çaltklar kurumlarda baka kiileri hasta etmeyecek ve hastal yaymayacak olmalardr.

Yeterli süre boyunca uyuyun

Uyku düzeni vücut shhati için en önemli detaylardan biridir. Uyku esnasnda, özellikle çocuklarda, hücreler yenileniyor ve melatonin hormonu salglanyor. Günlük ortalama 7 saat uyunmas organizmann savunma sistemini güçlendirir.

Sv tüketiminizi azaltmayn

Bol su için. Özellikle kark bitki çaylar da (hlamur, kuburnu, ahududu, yasemin, papatya, böürtlen...) tüketebilirsiniz. Elbette her fazla eyin zarar olduundan, ar sv tüketiminden de kaçnmalsnz.

yi beslenin

Salkl beslenmek, hazr ve ilenmi gdalardan uzak durmak baklk sisteminin güçlenmesi açsndan önemli.

Baklk sistemi

Stresten uzak durmak, düzenli uyku, yeterli süre dinlenme ve sigaradan uzak durmak önemli..

Ana Sayfaya Git