Grip ve COVID-19 arasındaki fark ne?

Sonbahar-kış aylarının gelmesi, COVID-19 vakalarına ek olarak grip vakalarının da artmasına neden oldu.

Haberler 27.11.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüzde pek çok insann aklnn en ufak bir öksürük ya da halsizlikte COVID-19a gittiini belirten Enfeksiyon Hastalklar Uzman Doç. Dr. Elif Hakko, Coronavirusun yol açt COVID-19 hastalnn belirtileri grip belirtilerine çok benzese de baz önemli farklar da var. Her iki virüsün de ortak belirtileri ate, öksürük, nefes darl, halsizlik, boaz ars, burun aknts veya tkankl, eklem arlar ve ba ars. COVID-19da gripten farkl olarak ishal, mide bulants, kusma, koku ve tat kayb, konsantrasyon bozukluu ve bilinç bulankl da görülebiliyor. Bu belirtiler görüldüünde bir salk kuruluuna bavurup test yaptrarak gribe mi COVID-19a m yakalandnz netletirmeniz önemli. Göüs ars, nefes darl, ba dönmesi ve iddetli ba ars gibi ar ikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden bir hastanenin acil servisine bavurulmal açklamasnda bulundu.

Grip, genelde Influenza A ve Infulenza B virüslerinin bulamasyla ortaya çkar. Bu virüslerin özellikle k aylarnda salgna yol açabildiklerini vurgulayan Enfeksiyon Hastalklar Uzman Doç. Dr. Elif Hakko, Grip salgnlarndan grip asyla korunmak mümkün. Ancak COVID-19a kar henüz gelitirilmi bir a yok. COVID-19dan korunmak için a çalmalar tüm dünyada devam ediyor dedi.

HER K VRÜS DE DAMLACIK YOLUYLA BULAIYOR

Grip virüslerinin, Coronavirus gibi insandan insana benzer ekilde, yani damlack yoluyla bulatnn altn çizen Doç. Dr. Elif Hakko, Bu damlacklar insanlarn az ve burunlarndan çkan damlacklarla, yani haprma, öksürme, sümkürme hatta konuma yoluyla bulaabilir. Bu damlacklar baka bir insan tarafndan solunursa veya virüs olan kirli bir yüzeye temas edilip eller az, burun veya göze dedirilirse de virüs o kiiye bulaabilir hatrlatmasnda bulundu.

GRP VE COVID19A AYNI ANDA YAKALANMAK MÜMKÜN

Her iki virüsün de herhangi bir belirtiye yol açmadan bulatrlabildiini hatrlatan Enfeksiyon Hastalklar Uzman Doç. Dr. Elif Hakko, Bu virüslerden herhangi birini tayorsanz, sizde bir belirti olmasa dahi baka insanlara bulatrabilirsiniz. Ancak aratrmalar COVID-19un, grip virüslerine göre çok daha kolay bulatn gösteriyor. Yani kalabalk bir ortamda bulunan ve Coronavirus tayan bir insan, o ortamdaki pek çok kiiye bu virüsü bulatrabilir. Her ne kadar nadir bir durum olsa da hem grip hem de Coronaviruse ayn anda yakalanmak mümkün açklamasnda bulundu.

NEFES DARLII, BA DÖNMES, BULANTI VE KUSMA GB BELRTLERE DKKAT

Hem COVID-19 hem de grip virüslerinin hafif hastalklara yol açtklar gibi ciddi salk sorunlarna da yol açabildiklerini söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, Her iki virüsün de ortak belirtileri ate, öksürük, nefes darl, halsizlik, boaz ars, burun aknts veya tkankl, eklem arlar ve ba ars. COVID-19 gripten farkl olarak ishal, mide bulants, kusma gibi belirtiler de gösterebilir. Baz COVID-19 hastalarnda ise koku ve tat kayb, konsantrasyon bozukluu ve bilinç bulankl da görülebiliyor. COVID-19un aslnda vücuttaki tüm organlar olumsuz etkiledii görülüyor. Bu belirtiler görüldüünde bir salk kurumuna bavurup test yaptrarak gribe mi COVID-19a m yakalandnz netletirmeniz önemli. Göüs ars, nefes darl, ba dönmesi ve iddetli ba ars gibi ar ikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden bir hastanenin acil servisine bavurmalsnz dedi.

HER K HASTALIKTA DA EVDE KALINMASI VE ALEYE BULATIRMAMAK çN ZOLE OLUNMASI ÖNEML

Grip belirtilerinin genelde 4-5 günde geçtiini, bu hastaln geçmesinin bazen 7 günü de bulabildiini söyleyen Enfeksiyon Hastalklar Uzman Doç. Dr. Elif Hakko, Ancak COVID-19 enfeksiyonu 10 gün, hatta bazen daha uzun da sürebilir. Hem grip hem COVID-19 enfeksiyonuna yakalandnzda evde kalmanz, ev içinde de ailenize bulatrmamak için izole bir ekilde yaamanz önemli. Her iki hastalktan da evde dinlenerek, bol sv tüketerek ve ate düürücü ilaç kullanarak kurtulmak mümkün. Ancak baz durumlarda her iki hastalk da zatürre, ciddi solunum yetmezlii, kalp, beyin ve kas dokularnn iltihab gibi ciddi salk sorunlarna yol açabilir. Bu komplikasyonlar genellikle kronik hastal olanlarda ve ileri ya grubunda görülüyor. COVID-19 kan phtlamas ve çocuklarda Multisistem nflamatuar Sendromu gibi baz salk sorunlarna da yol açabilir açklamasnda bulundu. Doç. Dr. Elif Hakko hem grip virüslerinden hem de COVID-19dan korunmak ve yaylmasn engellemek için hatrlatmalarda bulundu:

Evden dar çktnzda maskenizi burnunuzu ve çenenizi örtecek ekilde takn.

Sk sk el ykayn.

Her ortamda sosyal mesafeyi koruyun, insanlarla aranzda en az 3-4 adm mesafe olsun.

Ellerinizle aznza, yüzünüze, gözünüze ve burnunuza dokunmayn.

Kalabalk ve kapal ortamlarda mümkün olduu kadar bulunmayn, hasta kiilerden uzak durun, temas etmeyin.

Temas ettiiniz yüzeyleri düzenli olarak dezenfekte edin.

Elinize haprp öksürmeyin. Kolunuzun iç ksmna veya bir peçeteye haprn veya öksürün.

Hastaysanz evde oturun.

Ana Sayfaya Git