"Grip ve komplikasyonları her yıl binlerce can alıyor"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurgül Ceran, gribin atak hızının yıllık salgın sırasında yüzde 10-20'yi bulduğunu ve geniş insan kitlelerini etkilediğini belirterek, "Dünyada salgın sırasında 3-5 milyon kişide hastalık ciddi seyretmekte, 250-500 bin kişi grip ve komplikasyonları nedeniyle ölmektedir." dedi.

Haberler 15.12.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ceran, gribin, Influenza A veya Influenza B virüsleriyle oluan yaygn akut solunum yollar hastal olduunu belirterek, sorunun, duyarl kiilere kolayca bulap, ate, ba ars, haprma, güçsüzlük gibi ikayetlerle seyrettiini söyledi.

Gribin, salkl kiilerde kendini snrlasa da yüksek risk grubundaki bireylerde ciddi hastalk, komplikasyon ve ölüme varan sorunlara neden olduunu vurgulayan Ceran, gebelerin, 6 ay-5 ya aras çocuklarn, 65 ya ve üzerindeki kiilerin, HIV/AIDS veya baklk sistemi basklanm hastalarn, astm, kronik kalp veya akcier hastal olanlarn ve salk çalanlarnn yüksek risk grubunda yer aldn söyledi.

Prof. Dr. Nurgül Ceran, hastaln, k mevsiminde ortaya çktn vurgulayarak, u bilgileri verdi:

Yllk salgn srasnda atak hz yüzde 10-20yi bulmakta ve geni insan kitleleri etkilenmektedir. Dünyada salgn srasnda 3-5 milyon kiide hastalk ciddi seyretmekte, 250-500 bin kii grip ve komplikasyonlar nedeniyle ölmektedir. Türkiyede de solunum hastal bulgular olan kiilerin yüzde 16snda etkenin influenza virüsü olduu bildirilmitir. Gribin komplikasyonlar kulak enfeksiyonlar, sinüzit, akcier enfeksiyonlardr. Ayrca grip, astm, kalp hastalklar, diyabet gibi kronik hastalklar kötületirebilir. Sorunun daha az görülen dier ciddi komplikasyonlar arasnda ise kalp, beyin ve kas dokusunun iltihab ve çoklu organ yetmezlii yer alr. Grip balca, hasta kiilerin öksürme, haprma veya konumas srasnda çevreye saçtklar virüs içeren partiküllerin solunmasyla ve daha az oranda grip olan kiinin elleriyle bular. En bulac dönem hastalk baladktan 3-4 gün sonradr. Bazen belirtiler çkmadan bir gün öncesinden 5-7 gün sonrasna kadar hastalk bulatrlabilir. Virüsle karlatktan sonra 1-4 gün içinde, ortalama 2 günde belirtiler balar.

- Ocak ay sonrasna kadar grip as yaplabilir

Gribe kar korunmada en etkili yolun alanma olduuna dikkati çeken Ceran, Virüse kar, 60 yldan uzun süredir etkili ve güvenli alar elde edilmektedir. Grip asnn her yl tekrarlanmas gerekmektedir. Bu, virüsün yapsnn deiiklie uramas nedeniyledir. Virüsün RNAsnda nokta mutasyonlar olmakta, bu deiimlerin zaman içinde birikmesiyle baklk sisteminin tanmad antijenik olarak farkl bir yap ortaya çkmaktadr. Her yl a içerii gözden geçirilmekte ve etkili yeni içerikli a üretilmektedir. diye konutu.

Prof. Dr. Ceran, ann yararlarn öyle anlatt:

Alama, gripten korumak, riskli gruplarda hastanede yat oranlarn, youn bakm ihtiyacn azaltmak ve gribe bal ölüm oranlarn düürmek gibi yararlar beraberinde getirir. Alamayla gebelerin korunmas salanrken, anneden geçen antikorlar nedeniyle doum sonrasnda bebek de korunmaktadr. Salk çalanlar alanarak hem kendilerini korumakta hem de hizmet verdikleri hastalar korumaktadr. Alama, ideal olarak toplumda grip ortaya çkmadan olmaldr. Grip mevsimi kuzey yarm kürede ekim-mays aylar arasdr. Mümkünse ekim sonuna kadar alama yaplm olmaldr. Eer yaplmadysa grip mevsimi boyunca ocak ay sonrasna kadar yaplabilmektedir.

A nedeniyle görülebilecek yan etkilere de deinen Ceran, kiilerde a yerinde lokal reaksiyonun yan sra, yumurta veya ann içindeki herhangi bir bileie alerjisi olan kiilerde alerjik reaksiyonlarn da geliebileceini ancak yumurta yemesinde sknt olmayan kiilerde ann rahatça uygulanabildiini belirtti.

Prof. Dr. Ceran, daha önce Guillain-Barre sendromu geçiren kiilere, 6 aylktan küçük bebeklere ve a içeriindeki maddelerden birine alerjisi olanlara grip asnn önerilmediine dikkati çekerek, Anlatlanlar özetleyecek olursak, grip riskli gruplarda ciddi seyirli ve ölümle sonlanabilen kolay bulaan bir enfeksiyondur. Hastala bal komplikasyon ve ölüm riskiyle kyaslandnda ann yararlar tartmasz ön plandadr. Grip as, komplikasyonlar ve toplumda duyarl kii saysn azaltmaktadr. Yüksek risk grubundaki kiilerin her yl alanmasnn gerekli olduu düünülmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git