Grip ve nezle, en çok stresli insanları seçiyor

PSİKOTERAPİ Uzmanı ve Aile Hekimi Dr. Mehmet Karakaya, "Kronik stres yaşayan insanların, soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonları daha sık yaşadığı ortaya çıkmıştır. Sağlığımız için, stresi az, sağlıklı beslenen, soğuk havalarda sıkı giyinen, hayata pozitif bakabilen insanlar olmak zorundayız" dedi.

Haberler 17.01.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarnn gelmesiyle birlikte hava scaklklarnn dütüünü ve vücudun direncinin azaldn belirten Dr. Mehmet Karakaya, stresin de nezle ve grip bata olmak üzere birçok hastala davetiye çkardn bildirdi. Dr. Karakaya, Biz doktorlar, insan zamansz da yakalayan bu tip hastalklarn arka plannda, böyle psikolojik üzücü problemlerin de olduunu artk görüyoruz. Grip olan kiiler, Evet hocam iki gün önce eimle tartmtm veya ki üç gün öncesinde iyerinde üzücü bir ey yaadm hocam gibi bu tip olumsuz hadiseleri yaadklarn anlatyor. Bu kiilerde, stres nedeniyle vücudun immün sistem dediimiz savunma mekanizmas zayflyor ve çok kolay grip ve nezle gibi rahatszlklara yakalanyorlar. Ayn serviste çalan insanlarn çou salkl iken, sadece sizin grip olmanz nedendir sorusunun gizli cevab belki de buradadr diye konutu.

STRESL NSANLARI SEçYOR

Pekçok kiinin, günlük yaamnda stresi bir dereceye kar yönetebildiini ve ksa süreli akut streslere kar uyum yollarn bulabildiini kaydeden Dr. Karakaya, unlar anlatt:

Ancak iddetli, uzun süreli kronik stres durumlarnda ise enfeksiyonlara kar vücudumuzun baklk sistemini etkileyen olumsuzluklar oluur. Böyle stres durumlarnda vücudumuzda enfeksiyon riski artar. Hatta verem, zona, ülser ve dier birçok hastalklarn da stresle yakndan ilikisi olduu bilinmektedir. Tabii bu durum, kiiden kiiye de deiir. Baz insanlar stresi yüksek olsa da bu durum onlarn saln etkilemeyebilir, ancak Amerikada bir üniversitede 1991 ylnda yaynlanan ortak çalmada, souk algnl riskinin bir kiinin hayatnda stres derecesiyle orantl olduu gösterilmitir. Ayn Üniversitede 1998 ylnda yaplan baka bir çalmada ise, en az bir ay süreyle (isizlik ya da aile içi tartmalar gibi yaam olaylar için) kronik stres yaayan insanlarn, souk algnl, grip gibi enfeksiyonlar daha sk yaad ortaya çkmtr. Salmz için bu yüzden, stresi az, salkl beslenen, souk havalarda sk giyinen, hayata pozitif bakabilen insanlar olmak zorundayz.

Ana Sayfaya Git