Grip ve Nezle Görülmesi Arttı! Uzmanlar Uyarıyor!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, Eylül döneminde çocuklarda sık karşılaşılan soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı ebeveynleri uyardı.

Haberler 24.09.2019 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklara Ar C Vitamini Yüklemesi Yapmayn!

Anne ve babalarn yapt yanllardan biri çocuklarna besinlerle ar C vitamini verip, hastalklardan korumaya çalmaktr. Yeterli miktarda almak yararldr ama fazla C vitamininin hastalklardan koruyucu bir özellii yoktur. çocuun gerektii kadar; karbonhidrat, protein, süt ve süt ürünleri ile bol miktarda meyve ve sebze tüketmesi salanmaldr. A vitamini, selenyum, demir ve çinko alm da çok önemlidir. Tüm bu ihtiyaçlar, her türlü doal besinden karlanabilmektedir, fazladan takviye alnmasna gerek yoktur.

çocuklarnz Mevsimine Göre Giydirin

Ailelerin çocuklarn mevsim normallerine göre giydirmesi gerekmektedir. Ebeveynler çocuu üütmekten, ar terletmek ve ona kaln giysiler giydirmekten kaçnmaldr. Souk kendi bana hastalk yapmaz ise de soukta kalp üüyen vücut, mikroplardan daha kolay etkilenmektedir. Yorgunluk da hastalklara yakalanma riskini artrmaktadr. Yorgun ve uykusuz olunan dönemlerde, daha sk hasta olunmaktadr. Özellikle spor yapan çocuklarn yeterli oranda dinlenmesi ve beslenmesi gerekmektedir.

Hasta Olan Anneler Bebeklerini Emzirmeyi Brakmamal

Hasta olan anneler bebeklerini emzirmeyi kesmemelidir. Anne sütü, bugüne kadar koruyuculuu kantlanm olan tek ilaçtr. Annenin nezle, burun aknts, haprk ve basit atelerinin olmas, anne sütünü kesmek için bir bahane deildir. Aksine annenin vücudunda o anki mikroba kars oluan maddeler, anne sütüyle bebee geçerek hastala kar koruma salamaktadr. Annenin maske takarak emzirmeye devam etmesi gereklidir.

Grip As Sadece Gripten Korur

Grip, normal souk algnl, üst solunum yolu iltihaplar ve nezleden farkl daha ciddi bir hastalktr. Grip hastal yüksek ate, orta kulak iltihab, zatürre, beyin iltihab gibi ar ve tehlikeli hastalklara zemin hazrlayabilmektedir. Bu nedenle; kronik akcier ve kalp hastal bulunan risk altndaki grupta olan 6 aydan büyük çocuklara grip as yaplmaldr. Ancak grip asnn, gripten farkl hastalklar olan souk algnlndan ve nezleden korumad gerçei unutulmamaldr. Dolays ile grip as olanlarn bir daha hiç hastalanmayacaklarn sanmak yanltr.

Bitkisel laçlara Güvenmeyin!

Bitkisel ilaçlarn hastalklardan koruduu bilimsel olarak kantlanmamtr. Bu ilaçlarn da yan etkileri olabilmektedir ve özellikle karaciere olumsuz etkileri vardr. Aileler çocuklarn hastalklardan korumak için; bilmedikleri bitkisel ilaçlar, hekim önerisi olmadan çocuklarna içirmemelidirler.

çocuklarnz Dumandan Uzak Tutun

Sigara ve hava kirlili solunum yolunun mikroplara direncini krarak, çocuklarn hastalk riskini artrmaktadr. Bu nedenle, sigara dumanndan ve hava kirliliinden çocuklar uzak tutmak gerekmektedir. Kapal ve kalabalk yerler de hastalklarn çok çabuk yaylmasna sebep olduu için; çocuklar, mecbur kalnmad sürece bu ortamlara sokulmamaldr.

Bu Durumlarda Vakit Kaybetmeden Doktora Bavurun!

* lk 3 aylk bebekte görülen her atelenmede mutlaka doktora gidilmelidir.

* 3 aydan büyük bebeklerde; yüksek ate, hzl soluma, hlt, öksürükten uyuyamama, halsizlik, yeterince beslenememe ve azdan sv alamama gibi durumlar varsa gecikmeden doktora götürülmelidir.

* Solunum sknts ve beslenme güçlüü olan çocuk, hangi yata olursa olsun hastaneye yatrlmaldr.

Ana Sayfaya Git