Griplinin havasını solumak bile hasta ediyor

ABD’deki Maryland Üniversitesi’nde 142 öğrencinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre, grip, sanılanın aksine sadece vücut sıvılarıyla bulaşmıyor.

Haberler 28.05.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDdeki Maryland Üniversitesinde 142 örencinin katlmyla yaplan bir aratrmaya göre, grip, sanlann aksine sadece vücut svlaryla bulamyor. Aratrma, gribin bir solunum yolu hastal olmas nedeniyle gribe yakalanmak için grip olan birisiyle ayn ortamda nefes almann bile yeterli olduunu söylüyor.

GRPLNN HAVASINI SOLUMAK

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yaymlanan aratrmada 142 gripli örencinin bir makineye doru dier vücut svlarn brakarak (öksürürken ya da haprrken havaya sçrayan virüslü hava partikülleri) nefes almalar istendi. Ayn örenciler öksürmedikleri ya da haprmadklarnda da aratrmaclar makinenin içinde yine virüslerle karlat. Yani gribe yakalanmak için tek yol gripli birisinin salyasna ya da havaya karan öksürüüne maruz kalmak deil, ayn odada bulunulduu andan itibaren grip riski ba gösteriyor. Bu nedenle uzmanlar grip olunduundan mümkün olduunca evden çkmamay, elleri sk sk ykamay, salkl insanlarla temastan ya da bir arada olmaktan kaçnmay öneriyor.

Ana Sayfaya Git