Gripten korunmak için acil önlemler

Son günlerde havaların iyice soğuması ve gribin salgın halinde yayılması, özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan bireylerin kolayca grip ve soğuk algınlığına yakalanmasına yol açıyor. Kimi zaman hayati tehlikeye bile yol açabilen gripten korunmak için, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bazı hijyen kurallarına dikkat edilmesi önem taşıyor.

Haberler 06.01.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Birsel Kavakl, gripten korunmann yollar hakknda bilgi verdi. Günümüzde grip artk haftalarca sürebilen, tekrarlayan hatta alnan serumlarla iyileilebilen bir hastalktr. Havalarn da gitgide soumas grip hastalnn daha sk görülmesine ve daha uzun sürmesine yol açmaktadr. Gribin erken dönemde önemsenmesi ve ileri evrelere tanmadan vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.

Gribin yaylmamas için kalabalk ortamlardan uzak durun

Grip olan kiiler mutlaka istirahat etmelidir. Bu süreçte mümkün olduunca kalabalk ortamlardan uzak durulmaldr. Kii kendisini düündüü gibi enfeksiyonu bakalarna da bulatrmamak için dikkatli olmaldr. Böylelikle gribin de bir zincir eklinde yaylmas engellenebilir. Gribin en sk bulama yolu; tokalama ve öpüme gibi yakn temastr. Grip, bir virüs hastal olduundan antibiyotik tedavisine yant vermez ve bu dönemde istirahat, bol sv alm ve belirtilere yönelik ilaç kullanm önemlidir.

Besin çeitliliine önem verin

Bir kiinin sk hastalanmas baklk sisteminin zayfladn gösterir. Bunun için baklk sistemini güçlendirmesi gerekir. Baklk sistemini güçlendirmenin en etkili yolu, salkl yaam tarzn benimsemektir. Birinci adm, salkl beslenmedir. Mevsiminde tüketilen C vitamininden zengin meyveler oldukça faydaldr. Yeil biber de C vitamini içeren önemli bir besindir. Yine tek tip besin grubunu öne çkaran diyetler uygulamak baklk sistemini zayflatan özelliktedir, bunun için besin çeitliliine önem vermek gerekir. Salkl beslenme dnda; kaliteli uyku, düzenli egzersiz, stresten ve kimyasallardan uzak kalmak, iklime göre giyinmek de bakl kuvvetlendirmek için dikkat edilmesi gereken dier kurallardr.

El temizlii altn kural

Hastal tayan bir kiinin öksürmesi, haprmas hatta nefes alp vermesiyle, içerisinde virüs bulunan damlacklar havaya yaylr. Hasta kiinin temas ettii kap kollar, bilgisayar klavyesi, telefon gibi ortak kullanlabilen eyalar da bulamaya neden olabilir. Bunun için genel olarak baz hijyen kurallarna da dikkat etmek gerekir.

Baklk sistemini doru bir beslenme plan ile güçlendirirken, kiisel hijyene de dikkat edilmelidir. Gün içerisinde elleri bütün yüzeyleri ve parmak aralar da dahil olacak ekilde su-sabun ile iyice köpürterek 15-20 saniye ykamak gerekir. El antiseptikleri de kullanlabilir. Gün içinde kullanlan alandaki yüzeyler temizlik malzemeleriyle temizlenmeli ve kapal ortamlar sk sk havalandrlmaldr. Günlük sv ihtiyacnn da duruma göre 1.5-2 litre su ile mutlaka karlanmas gerekir.

Ana Sayfaya Git