"Guatr hastalarında gözler risk altında"

Prof. Dr. Onur Konuk "Zehirli guatrı bulunan hastaların yaklaşık yüzde 5'inde görmeyi tehdit eden tiroid oftalmopati bulunduğu belirlendi"

Haberler 11.10.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Onur Konuk, halk arasnda zehirli guatr olarak tanmlanan Graves hastalarnda gözlerde tutulum olabildiini, bu durumun uygun tedavi sürecinin yönetilemedii durumlarda kalc görme kayb ve körlükle sonuçlanabileceini belirtti.

Prof. Dr. Konuk,bu yln temasnn Önce Görme olarak belirlendiini söyledi.

Türkiyede oldukça yaygn görülen hastalklardan birinin tiroid olduunu anlatan Konuk, halk arasnda zehirli guatr olarak bilinen Graves hastalarnda göz tutulumuna tiroid oftalmopati ismi verildiini ifade etti.

Konuk, Türkiyenin yer ald Avrupa Graves Oftalmopati Grubunun yapt çalmalarda, zehirli guatr bulunan hastalarn yaklak yüzde 5inde görmeyi tehdit eden tiroid oftalmopati bulunduu belirlendi. dedi.

- Göz çkklna dikkat

Bunun genellikle guatr rahatszl baladktan sonra ilk 1 yl içinde gözlerde kzarklk ve sulanma, özellikle sabahlar daha belirgin kapak ilii ve kzarklyla kendini gösterdiini anlatan Konuk, bu ikayetlerle hekime bavuranlara guartr hastalna bal göz tutulumu tans konulduunu dile getirdi.

Konuk, tiroid oftalmopatinin, göz çkkl, gözlerde açlma, irileme, alk ve çift görme gibi bulgulara neden olduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Bu süreçte hastalar göz ve endokrinoloji hekimlerince deerlendirilerek bulgularna göre ilaçlar veya n tedavisi gibi tedavi protokollerine alnr. Bu ekilde tiroid testlerinin normale getirilmesi, göz bulgularnn iyiletirilmesi salanmaktadr. Uygun tedavi sürecinin yönetilemedii olgularda tablo ilerleyerek göz sinirini etkiler ve kalc görme kayb ve körlükle sonuçlanabilen klinik bulgular izlenir. Bu dönemde ilaçlarla tedavi edilemeyen olgularda cerrahi tedaviler gündeme gelir. Guatr hastalna veya göz bulgularna yönelik cerrahi tedaviler uzman hekimlerce deerlendirilir.

Prof. Dr. Konuk, guatr hastalna bal izlenen ve önlenebilir körlük sebebi olan göz tutulumu konusunda farkndaln artrlmas gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git