Güç veren besinler

Koronavirüs vaka sayıları her geçen gün artarken, test sonucu pozitif çıkan bireylerin beslenme düzeninde dikkat etmesi gereken kurallar her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Hastalığın bağışıklık sisteminin gücüyle yakından ilişkisi artık herkes tarafından biliniyor. Bağışıklığı güçlü tutmak için ise en doğru yol sağlıklı bir beslenme düzeninden geçiyor.

Haberler 01.12.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Bölümünden Uz. Dyt. Nihan Yakut, koronavirüs hastalarnn beslenme düzeninde dikkat etmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

TÜM BESN ÖGELERN çEREN DYETLER TERCH EDLMEL

Koronavirüs testi pozitif çkm ve tedavi sürecinde olan bir kiinin en temel ihtiyac, tüm besin öelerinin olduu ve çeitlilik içeren bir diyet uygulamasdr. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagil, tahl ve yal tohumlarn olduu bir beslenme örüntüsü bu süreçteki güçlü baklk için olmazsa olmazlardandr. Tüm besin öeleri dengeli ekilde tercih edilmeli, mümkün olduunca doal içerikler kullanlmaldr. Kilo verme sürecindeyken virüse yakalanan bireylerin çok düük kalorili ve eksik besin öeleri bulunan diyetleri brakmas önemlidir. Bu dönemde vücudun yeterli ve dengeli beslenmesini salayabilecek ihtiyacn tamamn karlayabilecek dengeli diyetler uygulanmaldr.

GÜNDE EN AZ 2 LTRE SU TÜKETMNN TEDAVDEK YER çOK ÖNEML

Testi pozitif olan ve tedavisi balayan bireyler mevsimine uygun taze meyve, sebze tüketmeye özen göstermelidir. Diyet plan tüm besin öelerini içermelidir. Tamamen doal besinlerden yararlanlmal, youn katk maddesi içeren besinlerden kaçnlmaldr. Bu süreçte kesinlikle ihmal edilmemesi gereken nokta sv tüketimidir. Günde en az 2 litre sv tüketimi, hastalkla savaan bedeninizin toksinlerini atmas için oldukça önemlidir.

BU BESNLERDEN UZAK DURUN!

Bu dönemde yaplacak en büyük hata, bo karbonhidrat kaynaklarn youn tüketmektir. Basit eker ve erbet içeren besinler, ar yemekler, atele temas ederek pien besinler, fast food gibi gdalar, alkol ve sigaradan uzak durulmaldr.

BU VTAMN VE MNERALLERLE KORONAVRÜSÜ YENN

Koronavirüs tedavi sürecinde bedenimizin tüm vitamin ve minerallere ihtiyac vardr. Özellikle bir besin grubu veya öesi kurtarc nitelik tamaz. Tam anlamyla salkl beslenme için her bir besin öesi günlük beslenmede yer almaldr. Buna nazaran azami ölçüde mutlaka alnmas gereken besin öeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir. Yal tohumlar, önemli miktarda E vitamini, çinko ve selenyum içermektedir. Bu nedenle gün içinde fndk, badem, ceviz tüketilmelidir. C vitamini kayna olan turunçgiller her gün mutlaka yenmelidir. Yeterli A vitamini alm ve güçlü bir barsak floras için çözünür ve çözünmez lifler, tam tahll besinler ve sebzelerden yeterli düzeyde alnmal, kefir, yourt, turu, sirke gibi fermente gdalar diyet içerisinde yer almaldr. Ihlamur, adaçay gibi bitki çaylar boaz enfeksiyonu younsa zencefil eklenerek tüketilebilir. D vitamini koronavirüs ile ilgili önemli aratrmalara konu olan bir vitamindir. Ancak doktor onay olmadan alnmas ve kullanlmas risklidir. D vitamini preparatlar kullanm için de hekime danlmaldr.

BELRTSZ ATLATIYOR OLSANIZ DA AIR EGZERSZLERDEN KAçININ

Covid pozitif bireylerde egzersiz semptomlara bal deiiklik göstermelidir. Eer youn kas arlar ve ate varsa egzersiz yaplmamal, daha çok dinlenmeye zaman ayrlmaldr. Atein olduu durumlarda egzersiz vücut ssn artrarak hastalk seyrini arlatrabilir. Hafif semptomlu veya semptomsuz ekilde geçiriliyorsa, düük tempolu egzersizler yaplabilir. Youn egzersiz programlarndan kaçnlmaldr. Yumuak pilates bantlarndan destek alnarak kas gruplarn çaltrmaya yönelik egzersizler veya hava sirkülasyonu olan bir odada yürüyü yaplabilir. Yürüyü band bulunuyorsa günlük 20- 30 dk. yava tempolu yürüyüler yaplabilir. Egzersiz vücuda hala güçlü olduunu hatrlatan önemli bir aktivitedir.

KORONAVRÜS EN çOK YORGUNLUU SEVYOR

Bakl güçlendirmek; yeterli uyku, egzersizin elik ettii bir yaam, dengeli ve kaliteli bir diyet ile mümkündür. Bunlar baklk sistemi bir puzzle gibi düünüldüünde olmazsa olmaz, bulunmadnda da bütünü bozan parçalar gibidir. Koronavirüs en çok yorgunluu sevmektedir. Özellikle bedensel yorgunluklar bu sürede en az indirilmeli, uyku için ayrlan süre artrlmaldr. Günlük ortalama 8 saat uyku uyunmal ve mümkünse uyku hijyenine önem verilmelidir. Beden ve zihin, yeteri kadar dinlenirse kendini çok daha iyi yenileyebilir. Egzersiz yaplabildii ölçüde hafif olarak muhakkak her gün tekrar edilmeli, salkl kiiler için mümkünse açk ve geni alanlarda, koronavirüs tedavi sürecinde ise evde düzenli ekilde yaplmaldr. Bakln en önemli unsurlarndan olan beslenme için, eer kiilerin sürekli dardan yemek yeme veya fast food tüketme alkanl varsa veya sk sk öün atlanyorsa bu alkanlklar hzlca deitirilmelidir.

Ana Sayfaya Git