Güçlü bir bağışıklık sistemi için uzmanından 8 öneri

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüsün (COVİD-19) bağışıklık sistemi güçlü olmayan bireyler için tehlike olduğu biliniyor. Bu duruma karşılık, Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Öztopanlar, güçlü bir bağışıklık sistemi için 8 farklı öneride bulundu.

Haberler 21.04.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, salgna kar alnmas gereken önlemler arasnda bakl güçlendirmenin en önemli unsurlardan biri olduunu belirtiyor. Vatandalar ise koronavirüse kar hangi besinlerin etkili olduunu aratrrken, stanbul Rumeli Üniversitesinin Uygulama Hastanesi olan Beslenme ve Diyet Uzman Gizem Öztopanlar, koronavirüs salgnndan korunmak ve baklk sistemini güçlendirmek için 8 altn kurala uyulmas gerektiini söyledi. Öztopanlar, Yiyeceiniz besinleri seçerken besinlerin vitamin, mineral, protein veya liften zengin olmasna, çeitli ve renkli sebzeler seçmeye dikkat edin. Her gün kilogram bana 30 ml su tükettiinizden emin olun ve baharatlarn gücünden faydalann diye konutu.

YÜKTE HAFF PAHADA AIR BESNLER SEçN

Öztopanlar, Yükte hafif pahada ar besinler seçin diyerek; önerilerini öyle sralad:

Küçük miktarlarda yüksek kalori barndran gdalar gün içinde fark etmeden ihtiyacnzdan fazla kalori almanza sebep olabilir. Yiyeceiniz besinleri seçerken besinlerin vitamin, mineral, protein veya liften zengin olmasna dikkat edin. 1 paket çikolata yemek yerine liften zengin 1 elma ve proteinden zengin 1 bardak sütü tercih etmeniz salkl besin seçimini oluturacaktr.

HER RENKTEN SEBZEYE SOFRANIZDA YER VERN

Mevsim sebzelerinden günde 4-5 porsiyon olacak ekilde tüketmeye özen gösterin. Mümkün olduunca çeitli ve renkli sebzeler seçin. Sar, turuncu ve krmz sebzeler temel vitaminleri, karoten ve doal antioksidanlar daha çok içerir. çi yenilen sebzeler bütün vitamin ve mineral içeriini korur. Lif açsndan da daha zengindir.

NE KADAR SU çTNZ TAKP EDN

Vücuttaki su orannn yeterli düzeyde tutulmas yaamsal önem tar. Su, hücrelere oksijen ve besin öelerinin tanmasn, atk ürünlerin böbreklerden atlmasn salamakla birlikte sindirim sistemi, cilt sal, baklk sistemi üzerinde de önemli rolleri vardr. Her gün kilogram bana 30 ml su tükettiinizden emin olun.

PRME YÖNTEMNZ DKKATL SEçN

Doru besin seçimi kadar piirme yöntemi de salnz etkiliyor. Yemeklerinizi hazrlarken kzartma/kavurma yerine zgara/halama/frn/yasz tava/buharda piirme yöntemlerinden uygun olan tercih edin.

BAHARATLARIN GÜCÜNDEN FAYDALANIN

Doru yerde ve doru miktarda kullanldnda baharatlar tat duyunuza hitap ederken salnza da katkda bulunacaktr. Krmz biber kapsaisin gücü sayesinde arlar azaltr, kilo kontrolünü kolaylatrr, tansiyonu, kolesterolü dengeler. Zerdeçal bellek korumadan kanseri önlemeye, bakl güçlendirmeden karacier yalanmasn azaltmaya kadar pek çok etki barndrr. Kan ekerini dengeleyen tarçn ayn zamanda antimikrobiyaldir.

YETERL LF ALDIINIZDAN EMN OLUN

Salkl beslenmenin anahtar noktas yeterli miktarda meyve, sebze ve tahl bulundurmasdr. Lif sadece bitkilerde bulunur ve sindirilemedii için kalorisizdir. Sindirim sisteminin düzenli çalmas için dkya hacim kazandrr. Yüksek lifli diyetler sindirimi hzlandrr. Barsakta bulunan kanserojen maddeler, liflerle birlikte güvenli bir ekilde atlr. Lif alm metabolizmay ve sindirimi düzenler. Kan ekerinin normal seviyesinin korumasnda ve besin öelerinin emilmesinde etkilidir. Kolesterol seviyesini azaltr.

PROBYOTK çEREN GIDALAR ÖNEML

Probiyotikler baklmza destek olan, ekerimizi, kolesterolümüzü, kilomuzu ayarlamada bile önemli ilevler üstlenen, vitamin üreten, hazm kolaylatrp güçlendiren ve daha pek çok alanda salmza neredeyse karlksz ama son derece önemli hizmeti aralksz veren sadk ve faydal barsak bakterilerimizdir.

Bu bakterileri dardan daha fazla kazanmak, barsaklarmzda onlara daha fazla alan açmak, saylarn mümkün olduu kadar çoaltmak çok önemli bir koruyucu salk unsuru. Bu nedenle probiyotik zengini yourt, kefir, peyniri düzenli tüketmek çok önemli.

SALIKLI TABAK MODELNE BR GÖZ ATIN

Tabanzn yarsn sebze ve meyveler ile,1/4 ünü salkl protein (tavuk/balk/hindi eti/yumurta/kurubaklagiller),1/4 ünü kompleks karbonhidratlar (tam buday unu, bulgur,karabuday gibi) ile doldurun. Yanna 1 bardak yourt,ayran ya da kefir ekleyin.

Ana Sayfaya Git