Gül hastalığına dikkat

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Koç Yücel, yüzde kızarıklık ve kılcal damar genişlemeleriyle ortaya çıkan ve kırmızı iltihaplı sivilcelere neden olan 'Akne Rozasea'nın (Gül hastalığı), tedavi edilmemesi durumunda ileri evrede özellikle erkeklerde burun büyümesine neden olabileceğini belirtti.

Haberler 20.08.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cilt Hastalklar Uzman Dr. Derya Koç Yücel, burun, yanaklar, aln, çene ve göz kapaklarnda görülen hastaln kzarklk ve küçük sivilceler eklinde ortaya çktn belirtti. Dr. Yücel, gül hastalnn tam bir sebebe bal olmadn, genetik yatknlk ve baklk sisteminin de devreye girmesiyle hastaln geliebildiini söyledi. Dr. Yücel, Stres de artryor ama hastalk pek çok eyin bir araya gelmesiyle oluuyor. Günee maruziyet, ondan dolay oluan klcal damar art, midedeki baz enfeksiyonlar ve damarlanmann art gibi. Baklk sistemi devreye girince, iltihaplar yapyor dedi.

30-60 YA ARASINDA ORTAYA çIKIYOR

Evreler halinde ilerleyen hastaln tam olarak tedavi edilmemesine karn tedaviyle belirtileri ve semptomlarn rahatlatlabileceini ifade eden Dr. Yücel, unlar söyledi:

Bizim sk gördüümüz bir hastalk. 30- 60 ya aras, açk tenli, renkli gözlü kiilerde daha sk görülüyor. Krmz ve iltihapl döküntülerin tedavisinde balca tedavi, antibiyotik ve çeitli kremlerdir. Bu hastalkta yeme içmede kstlamalar vardr. Baharatl yiyeceklerden uzak durulmal. çok scak ve çok souk yememeli. çünkü ar s farkllklarna kar duyarl bir hastalk. Ayrca stresten uzak durulmal. Hastalar kullandklar ürünlere çok dikkat etmeli. Kolonya gibi alkol içerin ürünlerden uzak durulmal.

Gül hastalnn güneten etkilenen bir hastalk olduunu da sözlerine ekleyen Dr. Yücel, Güneten korunmak çok önemli. Eer korunma olmazsa, ciltte klcal damarlar artyor. Klcal damar artnca, o bölgeye youn kan geliyor. Ar kzarkla neden oluyor dedi.

KIRMIZI BÜYÜK BURUNA NEDEN OLABLYOR

Hastaln ilk evresinde yüzde genel bir kzarklk olduunu, küçük sivilcelerin ortaya çktn belirten Dr. Yücel, lk evrelerde azdan alnan ilaçlar ve kremlerle tedavi edilir. Ancak eer damarlar artmsa lazerle genileyen damarlar yaklabilir diye konutu. Hastaln hiç tedavi edilmemi ileri evrelerinde özellikle erkek hastalarda burun büyümesinin ortaya çktn anlatan Dr. Yücel, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu hastalkta önce klcal damar art oluyor, ama zamanla ya bezeleri artna dönüüyor ve rinofima denilen özel bir durum geliebiliyor. Rinofima burun derisi altndaki ya bezlerinin genilemesi sonucu burunda kzarma, büyüme ve bazen yumrularla ortaya çkyor. Bu durumda cerrahi gerekiyor. Burun soyma dediimiz ilem yaplr.

Ana Sayfaya Git