Gün boyu oturmanın zararları

Gün boyunca oturmak düz bir kalçaya neden oluyor. Eğitmen Dan Giordano bunun arkasındaki bilimsel sebepleri ve nasıl düzeltilebileceğini açıklıyor.

Haberler 06.02.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

New Yorklu fizik terapisti Dan Giordanoya göre oturduumuz pozisyon gerei kaslara giden kan akn engelleyerek kaslarmz köreltiyoruz.

Masa banda bir ite sadece 5 yl çalrsak bile bu kalçamzda kalc hasarlar brakabilir. Hafta sonu ne kadar çok spor yaparsak bile hafta içindeki hareketsizliin önüne geçemez. Sadece kalçamz düzlemekle kalmaz, kalçamzdaki gluteus maximus kaslarn erimesiyle bütün fiziksel gücümüz ve enerjimiz azalr.

* Oturma ekliniz Yanl

çou masa ba ilerinde hareketsiz kalyoruz ve bu da demek oluyor ki bütün gün tek bir pozisyonda kalyoruz ki genellikle bu da yanl bir pozisyon oluyor, diyor Giordano. Ayrca oturma eklimizden dolay pelvisimizi öne kaydrarak bütün basncn omurgamza yüklenmesine neden olduumuzu vurguluyor. Hareketsiz kalmak kalçamzn sklnn ve eklinin kaybolarak sarkmasna neden olur.

* Kan Aknz Yavalyor

Masa bandaki hareketsizlik kan aknn da yavalamasna neden olur. Uzun süreli hareketsizlik kaslarn tutukluk yapmasna neden olur, tpk uzun süre uyuduumuzda olduu gibi. Kan aknn azalmas baz kaslarmzn çalmad anlamna gelir, bu da egzersiz yaparken snmamzn daha uzun sürecei anlamna gelir.

* 30 Saniyeliine Bile Olsa, Yürüyü Yapn

Yapmanz gereken sadece kalkp hareket etmek. 30 saniye bile olsa bu hiç yoktan iyidir, Giordianonn önerisi saat ba ya da mümkünse 15 dakikada bir kalkp sadece ofis içinde gezinmek bile olsa bunu yapmamz. Böylece hem dikkatimizi tekrar toplam hem de kan aknn düzene sokulmasn salam oluruz.

* Ayakta çaln

Ayakta çalabileceiniz bir masa varsa onu kapn, diyor Giordano srarla.

skandinavyadaki ofis çalanlarnn yüzde 90nn ayakta çalabilecekleri masalara eriimleri var, bu yüzdendir ki Birlemi Milletler tarafndan dünyann en mutlu ülkesi ilan edilmitir.

çalmalar, ayakta durmann verimlilii arttrdn ve ciddi bir ekilde obezite, kalp hastalklar ve tip 2 diyabet ihtimallerini azalttn gösteriyor.

* Köpük Yastk Kullann

Giordanoya göre hepimiz her gün köpük yast kullanarak spor yapmalyz. Köpük yastk iri silindirsel bir yastktr ve kendimize masaj yapmak ya da kaslardaki gerilimi azaltmak için kullanabileceimizi söylüyor Giordano. Sporcular arasnda yaygn olan bu yastn ofis çalanlar için bir olmazsa olmazdr. Giordano her vücut parças 30 saniye boyunca bu köpük yast kullanmamz öneriyor.

Egzersiz Tarznz Sürekli Deitirin

Egzersiz tarzmz deitirmediimiz sürece vücudumuz ona alr. Giordano çeitli spor dersleri alarak farkl kaslarmz çaltrabileceimizi söylüyor. Ayrca, sürekli ayn eyi yaparsanz mutlu olacanz sanmyorum, diye ekliyor

Ana Sayfaya Git