Gün ışığı depresyonu tetikliyor!

Kaliteli bir uyku için karanlıkta uyumaya, uyanıklık için de gün ışığına ihtiyaç olduğunu vurgulayan uzmanlar, gün ışığından yeteri kadar yararlanamamanın bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, gün ışığından yeterince yararlanmamanın depresyonu tetikleyebileceğini belirtiyor. Özellikle çocukların uyanmasını kolaylaştırmak için gün ışığına benzer bir aydınlatma açılmasını tavsiye eden uzmanlar, gün içerisinde mümkün olduğunca açık havaya çıkılmasını tavsiye ediyor.

Haberler 10.12.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ruh Sal ve Hastalklar Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arc, kalc yaz saati uygulamasnn ruh sal üzerindeki etkilerini deerlendirdi.

UYANIKLIK çN GÜN IIINA HTYAç BULUNUYOR

nsanlarn a duyarl olduklarn belirten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arc, Kaliteli bir uyku için karanlkta uyumaya ihtiyacmz olduu gibi, uyanklk için de gün na ihtiyacmz var. Bu uygulama sonras sabah uyanma vakitleri karanla denk gelmekte bu da hem yetikinlerde hem çocuklarda zor uyanma, uyandktan sonra yeterince dikkat toparlayamama, uykulu hal ve konsantrasyon bozukluu gibi etkilere neden olmaktadr. diye konutu.

KAPALI ORTAMDA çALIANLAR GÜN IIINDAN YARARLANAMIYOR

Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arc, Ofis gibi çalma ortamnda gün boyu bulunan kiiler için sabah karanlkta ie girip hava karardktan sonra iyerinden çkma ve gün ndan hiç yararlanamama gibi olumsuz etkileri bulunmaktadr. dedi.

Gün ndan yeterince yararlanlmamas halinde baz olumsuz durumlarn yaanabileceini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arc bunlar öyle sralad:

* Depresyonu tetiklemek

* Gün ndan hiç yararlanamamak

* D vitamini oluumunu olumsuz etkilemek

OLUMSUZ ETKLERDEN KORUNMAK çN

Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arc, bu olumsuz etkilerden korunmak için sabahlar yetikinlerin özellikle çocuklarn uyanmasn kolaylatrmak için gün na benzer bir aydnlatma açlmasn tavsiye etti. Arc, Gün içerisinde mümkün olduunca açk havaya çkmaya çallmaldr. Olabildiince gün ndan yararlanmak bizim için önemlidir. dedi.

FZKSEL AKTVTE VE BESLENMEYE DKKAT EDLMEL

Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arc, uygulamadan olumsuz etkilenmemek ve olumsuz etkileri en aza indirmek için depresyondan korunmaya yönelik fiziksel aktivite ve uygun beslenme gibi konulara daha fazla dikkat edilmesini önerdi.

nsan sal ve enerji tasarrufu açsndan uygulamann yeniden gözden geçirilmesinin de söz konusu olabileceini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arc, Uygulamadan olumsuz ekilde etkilendiini düünen kiiler ortaya çkan zorluklarla ba edememeleri halinde bir ruh sal profesyoneline bavurabilirler. diye konutu.

Ana Sayfaya Git