Gün ışığı neden çok önemlidir?

Hipokrat, çok eski zamanlarda mevsimsel hava değişikliklerinin insan sağlığıyla ilgili olduğuna inanıyordu. Aradan yüzyıllar geçti ve bugün de bilim insanları aynı şeyi söylüyor. İnsanlar bilgisayar ve televizyon gibi ekranlara kendilerini kitlerken bilim, güneş ışığına maruz kalmanın vücutta birçok sistemi harekete geçirdiğini belirtiyor.

Haberler 09.03.2018 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu tezi destekleyen en önemli kant Mevsimsel Duygu Durum Bozukluu... Bu bozuklua sahip olan insanlar az ktan etkileniyor. çünkü doal gün nda fazla vakit geçirmek yorgunluk, umutsuzluk gibi durumlarn üstesinden gelebilmek için oldukça önemli. Bu nedenle bu hastaln tedavisinde de suni k tedavileri uygulanyor.

Bununla birlikte aratrmalar, her sabah doal güne nn frekansnda birkaç dakika geçiren insanlarn ruh hallerinin yükseldiini ve enerjik hissettiklerini söylüyor.

Gün neden çok önemlidir

Gece ve gündüz vardiyasnda çalan insanlara bakldnda ise gece vardiyasnda çalanlarn daima yapay a maruz kalmalarndan dolay daha ar hareketlere sahip olduklar görülüyor. Gün boyunca yapay a maruz kalmak ve karanlk döngülerini kartrmak vücudun metabolizmasn bozuyor. Bir domino etkisiyle baklk sisteminin gücü, ruh hali hatta kilo dengesi olmas gerekenden sapyor.

Bununla birlikte gece çalan ve gün almayan insanlarn daha az melatonin üretebileceine dair kantlar bulunuyor. Normalde insanlar akam saatlerinde, uykuya hazr hale gelebilmek için daha fazla melatonin salglyor. Sabahlar ise gün yla birlikte bu hormonun seviyesi düüyor. Günlerin ksa olduu k mevsiminde melatonin salgs erken saatlerde zirveye çkabiliyor. Bu nedenle bu durum duygu durum bozukluklarna sebep olabiliyor. Yaplan çalmalarda daha az melatoninin vücudun DNAy onarmak için kulland önemli kimyasallarn daha düük seviyelerde kalmasna neden olabilecei bulundu. Bu, potansiyel olarak kanseri tetikleyebilecek mutasyona neden olmu hücrelerin daha fazla üretilmesine yol açabiliyor.

Gün neden çok önemlidir

Güne nn insan salna en güçlü destek olduuna kant, ruh hali üzerinde olan etkisinden kaynaklanmaktadr. çalmalar genel olarak ruh hali ile dorudan ilgili olan serotonine odaklanr. Yüksek serotonin seviyeleri daha iyi duygu durumu, memnuniyet ve huzur hissi ile ilikilidir ve düük seviyeler depresyon ve kayg ile balantldr.

Beyin kimyasallarnn düzeylerini ölçen bir aratrma insanlarn parlak güneli günlerde bulutlu günlerden daha yüksek serotonin seviyelerine sahip olduunu tespit etti. Bu etki hava ne kadar souk olsa da ayn kald.

Ancak yine de bu balantlar henüz tam olarak açk deil. Aksi takdirde depresyon ve düük serotonin seviyeleri için iyi bir tedavi yöntemi olarak kullanlrd. Ayrca Mevsimsel Duygu Durum Bozukluu olan hastalarn serotonin düzeylerinde önemli bir düü göstermedii görülmektedir. Bu nedenle bu konuda daha fazla çalma yaplmas gereklidir.

Ana Sayfaya Git