''Günde 100 miligram C vitamini mide kanseri riskini yüzde 26 düşürüyor''

Günde 100 miligram C vitamini tüketiminin mide kanseri riskini yüzde 26 oranında düşürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Kivi, çilek, turunçgiller, brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. Bir tatlı kırmızı biberde 95 miligram C vitamini var" dedi.

Haberler 29.12.2020 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mide kanserinden korunmada C vitaminin etkisini anlatan Gastroenteroloji uzman Doç. Dr. Bülent Yaar, Mide kanserinin erkeklerde 5inci kadnlarda ise 6nc en sk görülen kanser türüdür. Mide kanseri çounlukla ileri evrede tan alr. Ölüm oranlar yüksek kanser türlerinden olduundan korunmaya yönelik yaklamlar önem tekil etmektedir. Mide kanserinde öncelikle risk faktörlerinin farknda olmak gerekir. Bu türün geliiminde genetik faktörlerin yan sra çevresel etkilerde kilit görevi üstlenir. Erkek cinsiyet, tütün kullanm, obezite, ar tuz tüketimi ve midede yaayan Helikobakter Pylori bakterisinin varl balca risk faktörleridir. Arlkl olarak et ve ilenmi et mamüllerini tüketenlerde, midede nitrozaminler olarak tanmlanan kanserojen maddeler de artar. Diyetle alnan her 20 gram doymu ya, mide kanseri riskini yüzde 8 artryor diye konutu.

BAKTER VE KANSEROJEN MADDE SAVAçISI

Vitamin Cnin dier ad ile askorbik asit insan vücudunda sentez edilemediini anlatan Yaar, Bu nedenle dardan besinler yoluyla alnmas gerekir. C vitamini güçlü antioksidan etkili vitaminlerdendir. Vücutta oluan zararl maddeleri toplar ve ortamdan uzaklatrr. Bu etki ile hücre DNAsn bu maddelerin zararl etkilerinden korur. Ayrca kanserojen bakterilerden olan Helikobakter Pylorinin üremesini ve kanserojen nitrozaminlerin olumasn engeller. Mide kanseri tans alan ve midesinde Helikobakter Pylori bulunanlarn mide svsndaki C vitamini düzeylerinin düük olduu gözlemlenmitir. Yaplan epidemiyolojik çalmalar C vitamininden zengin gdalardan beslenenlerde mide kanseri riskinin azaldn ortaya koyuyor ifadelerini kulland.

EK TAKVYELERDEN DEL BESNLERDEN ALIN

Günlük 100 mg c vitamini almnn, mide kanserini yüzde 26 orannda azalttn bildiren Yaar, Bunun besinler yoluyla alm yeterlidir, ek vitamin takviyelerine ihtiyaç yoktur. C vitamini s ile etkisini kaybedeceinden gdalarn tercihen taze veya buharda piirilmi olarak tüketilmesi önemlidir. Meyvelerden kivi, çilek, portakal, limon mandalina gibi turunçgiller, sebzelerden ise brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. 1 orta boy kivi 90 mg, 1 kase çilek 85 mg ve 1 tatl krmz biber ise 95 mg kadar C vitamini içerir bilgisini verdi.

Ana Sayfaya Git