Günde en az 8 bin adım atın

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Yavuz, uzun süreli oturmanın, eklemlerde, bel ve sırtımızdaki omurilik sisteminde ve omurga sisteminde ciddi sorunlar yaratabileceği konusunda uyardı ve “Çok oturduğumuz zaman diz ekleminde belli aşınmalara fırsat veriyoruz; özellikle dizde, kemikte, kıkırdakta. Yürümek hem kıkırdağın canlılığı için hem de kemiğin içindeki yapım ve yıkım dengesi için önemlidir. Bu yüzden gün içinde muhakkak yürümeye vakit ayırmamız lazım. Günde en az 8 bin adım atın” dedi.

Haberler 18.03.2018 - 13:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaadnz ya da yaamaktan korktuunuz birçok hastalktan korunmak bazen çok basit formülerde gizli olduu belirtildi. Uzmanlar, gün içerisinde ksa yürüyüler yaparak ve su içerek hastalklardan korunabileceimizi ve daha salkl bir gelecein temellerinin atlabileceine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre oturduunuz her saat için yapacanz 5 dakikalk yürüyü, kalp-damar hastalklarndan, beyinde oluabilecek phtdan, varisten, kemik erimesi ve kireçlenmeden, omurilik sisteminde yaanacak bozuklua kadar birçok hastalktan korunmaya yardmc oluyor.

SÜREKL OTURMAK BEDENE ZARAR VERYOR

Dünya Salk Örgütü verilerine göre günde en az 8 bin adm atmamz gerektiini söyleyen Doç. Dr. Umut Yavuz, Bir saat oturarak çallmsa, en azndan 5 dakika ofis içinde muhakkak ayaa kalkp, küçük yürüyüler yapmamz lazm. Bu sürede hem kaslar tekrar aktive olmu olur hem kemiin yerden ald basnç sayesinde kemik döngüsü salanm olur hem de omuriliin tekrar eski, dik duruuna sahip olmas salanr dedi.

KALP YA DA BEYNDE PIHTI OLUMAMASI çN YÜRÜYÜ YAPIN

Oturduumuz her saatin sonunda en azndan 5 dakikalk bir yürüyü yapmamz gerektiinin altn çizen Yavuz, Varis hastal ya da kalp dolam sorunu olanlarn yürümesi, ayakta biriken göllenmeyi, kalbe doru pompalamay salayacaktr. Kaslar içindeki toplardamarlar, kaslar kaslrsa kan geri pompalar. Bunun için bile yapmamz lazm. Pht atmaya neden olacak hastalklar olanlar ya da ilaç kullananlar da kalp ya da beyinde pht olumamas için kesinlikle yürümeliler diye uyard.

BRçOK HASTALIIN ANA NEDEN HAREKETSZLK

stanbul Aydn Üniversitesi Tp Fakültesi VM MedicalPark Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Umut Yavuz, çok oturmak en basit ihtimalle kabzlk yapar, ayaklarda ikinlik yapar ve bu ilerlerse cerrahi boyuta ular. Birçok hastalk hareketsizlikten kaynaklanr, barsak problemleri, kas-eklem ve boyun problemleri, damar problemleri gibi diyerek karlalacak hastalklar sralad.

SABAH YATAKTAN ANDEN KALKMAYIN

Farknda olmadan yaptmz ve alkanlk haline getirdiimiz baz hareketler bir gün bize hastalk olarak dönebilir. Sabah uyandmzda, yataktan hzlca kalkmak, bazlarmz için bu alkanlklardan biri. Doç. Dr. Umut Yavuz bu konuda da uyard ve öyle konutu: Önce nerede olduumuzu idrak etmeliyiz. Uzun süre yattmzda zaten tansiyonumuz dümü oluyor. Ani hareketler, hem ba dönmesi hem de baz kas zedelenmelerine neden olabilir. Bu yüzden önce yatamza oturup etrafa bir bakmamz lazm, bu süre zarfnda, bilinç durumu oluur, tansiyon dengelenir. Ksa süreli bu hazrlktan sonra ayaklarmz yere deebilir ve harekete geçebiliriz.

KREçLENMEDEN KORUNMANIN EN KOLAY YOLU; SU çMEK

Yaam kalitesinde ciddi düüe neden olan eklem kireçlenmesi, tedavisi zaman alan, bazen cerrahi müdahaleler gerektiren bir hastalk, Doç. Dr. Umut Yavuz bu hastaln da yürüyüle ertelenebileceini söyledi ve Kireçlenmenin olumasnda muhakkak genetik faktör etkili. Bu hastalk olacaksa bile bunu mümkün mertebe ileri yalara atmamz ve daha hafif atlamamz salayacak önlemler almamz gerekiyor. Özellikle kalça ve diz bölgesinde yaanan kireçlenmeler sorun yaratyor ve cerrahi boyutlara ulayor. Bunun için kalça ve diz bölgesini kuvvetlendirici egzersizler yapmak, vücudu susuz brakmamak, yürüyü yapmak gerekiyor. Yürüyü sklna, yürüyü ekline ve yürüdüümüz zemine dikkat etmek gibi önlemler kireçlenmeyi geciktirir dedi.

YÜRÜYÜ KEMK ERMESNDEN KORUR

Yürüyü, hem kas dengesini salar hem de turnover dediimiz, kemikteki yapm-ykm dengesini düzenler diyen Yavuz, eklem kireçlenmesi yaayan ya da yaamas muhtemelen olan bir hastann, düzenli yürüyü yaparak, kireçlenmenin üzerine bir de kemik erimesinin eklenmesini engelleyebileceine vurgu yapt. Yavuz, yürüyü ve egzersiz yapmayan ve genetik yatknl olan hastalarn eklem kireçlenmesine daha erken yalarda yakalanabileceine dikkat çekti.

GÖBEK, KARACER VE ç ORGANLARDA YALANMA SEBEB

Halk arasnda, Türk Kas denerek sempatik hale getirilen göbek, saysz hastala neden oluyor. Lokal bir yalanma gibi görünen göbein, karmak bir hastalklar dizisine zemin hazrlad konusunda da uyarlarda bulunan Doç. Dr. Umut Yavuz, Türk halk yemeyi biliyor ve seviyor ama düzgün beslenmiyor. Az tad iyi ama kendini kontrol edemiyor, durduramyor. Adna Türk Kas deniyor ama bunun birçok komplikasyonu var; örnein karacier yalanmas, iç organlarda yalanma ya da fonksiyonlarn bozma, kalp koroner damarlarnda yalanma gibi sistematik problemler oluur. Ortopedik olarak da ar yük öne doru eilmeye davetiye çkaryor dedi.

ÖNE DORU ELME VÜCUDA 60 KLOLUK YÜK YAPIYOR

Doç. Dr. Yavuz, En çok omurilie yük bindirme pozisyonu öne doru eilme pozisyonudur. Bu pozisyonlar, tanan kiloyu 6 kilodan 60 kiloya çkarabiliyor. Srt, bel, omurilik hepsi bu durumdan etkilenebiliyor. Altyapda, kkrdak ve balarnzda bir problem varsa zaten ftk hastal dediimiz eye davetiye çkarm oluyorsunuz. Bunun yllar içinde oluturduu, pozisyona bal kamburluk dediimiz ey de kiloyu verince hemen düzeltebileceiniz bir ey deil. O yüzden, bunu gelecee yatrm olarak düünerek, hem damarlarmza, hem karacierimize, hem iç organlarmza, hem tüm srt kaslarna ve omurilie zarar vermemek için, gelecee yatrm açsndan erken vakitte kurtulmak gerekiyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git