Güneş ışığının sebep olacağı 7 göz hastalığı

Güneş yüzünü göstermeye, gözlerimizi kamaştırmaya başladı. Açık alanlarda geçirilen süre arttı, güneşten yayılan ultraviyole ışınları sağlığımızı tehdit eder hale geldi.

Haberler 13.05.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Scaklarn da artmasyla sosyal yaamn açk alanlarda geçirenler güne n tehlikesiyle kar karya. Güne mor ötesi yani ultraviyole denilen nlaryla gözün tüm tabakalarna zarar verebiliyor. Kalc güne yanklarna sebep olabilen bu nlara maruz kalmamak için ultraviyole korumas olan güne gözlüü veya fotokromik gözlük cam kullanmak gerekiyor.

GÜNE III VE GÖZ

Güne I Birçok Hastala Zemin Hazrlyor

Ultraviyole nlarn gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ve uzun yllar içinde oluturabilecei hasarlar konusunda bilgiler veren Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Banu Coar, gün nn sebep olabilecei 7 hastal sralad:

1-Göz kapa cildine hasar: Cildin dier tüm bölgeleri gibi göz kapaklar da radyasyondan etkilenir. Ama kapak derisi daha ince olduundan, daha fazla koruma gerekir.

2-Gözlerde yaarma ve k hassasiyeti (fotokeratokonjonktivit): Ar güne na maruz kalma, bu duruma yol açabilir ve gözleri kapal tutma ihtiyac yaratr. 6-12 saat içinde bu durum düzelir.

3-Gözde et (pterjiyum): Gözde et oluumunun ultraviyole ile ilikisi kesin olarak saptanmtr.

4-Gözün aknda sarms renkte kabarklklar oluabilir.

5-Gözün effaf tabakasnda olan sar lekelere neden olabilir

6-Katarakt: gözümüzdeki lensin effafln yitirmesinde ultraviyole nlarn etkisi çok fazla.

7-Yaa bal sar nokta hastal: Günein UV nlar, yaa bal sar nokta hastal için de risk faktörüdür. Bu hastalk görmeyi tehdit eden önemli bir hastalktr.

GÖZLÜK CAMLARIYLA

Ultraviyole nlarn zararl etkileri kaybolmakszn yllar içinde birikme özelliine sahip olduundan bu nlardan her mevsim ve günün her saati korunmak gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Banu Coar, Fotokromik camlar, kapal mekanlarda effaf olup, güne ile karlanca rengi koyulaan camlardr. Günein UV nlar, gözlerimize pek çok zarar verir. Bu zararlardan korunmak için güne gözlüü veya fotokromik gözlük camlarnn kullanlmasn öneriyoruz dedi.

TERCH ETMENN NEDEN

Fotokromik gözlük camlarnn salad avantajlardan da bahseden Prof. Dr. Banu Coar; Bu camlarn en büyük avantaj bizi 2 gözlük kullanmaktan; yani hem effaf hem de güne gözlüü kullanmaktan kurtarmas. çünkü fotokromik caml gözlükler hem kapal mekanlarda, hem de açk havada ve günete kullanlmak için dizayn edilmitir vurgusu yapt. Fotokromik gözlük camlarnn ilevsellii konusuna da deinen Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Banu Coar; fotokromik camlar tercih etmek için 3 neden sralad:

1-Konfor: Günein; gözlerimizi ksma, tek gözümüzü kapatma ihtiyac douran parlakl karsnda rahat etmemizi salar. Fotokromik cam seçiminizde, günee kar 90 saniye gibi ksa bir sürede en az yüzde 45 koyulaan camlar tercih edin. Yine bu camlarn günesiz bir alana geçtiinizde bir dakika içinde yüzde 20nin üzerinde açlabiliyor olmasna dikkat edin. Bunlar gözlükçünüze de sorun.

2-Göz sal: Fotokromik camlar yukarda saydmz göz hastalklarndan gözlerimizi korur.

3-Estetik: Eskiden fotokromik camlarn demode bir görünümleri vard. imdi ise doal renk seçenekleri ve modern görünüleriyle çok cazibeli seçenekler bulmak mümkün.

Ana Sayfaya Git