Güneş Yanığına Karşı Pratik Çözümler

Güneş altında koruyucu tedbirler almadan vakit geçirmek, güneş yanıklarına neden olabiliyor. Ciltte kaşıntı, acı, üşüme hissi ve tüm vücutta halsizliğe neden olan güneş yanıkları, bazen su toplayarak tedavisi güç bir hal alabiliyor ya da deri kanserine davetiye çıkarıyor.

Haberler 11.07.2017 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Orhan Babuçcu, güne yanklarnn mutlaka doru uygulamalarla tedavi edilmesi gerektiini belirterek, dikkat edilmesi gereken noktalar hakknda bilgi verdi.

Güne cildinizde 1. ya da 2. derece yana neden olabilir

Deri vücudun en geni organ olarak tanmlanmaktadr. Vücudun d yüzeyini kaplayarak kapatr ve birçok farkl göreve sahiptir. Buna ek olarak d etkenlere kar oldukça duyarl bir organdr. Bu sebeplerden dolay derimizin zararl d etmenlerden korunmas oldukça önemlidir. Derinin yüksek oranda duyarl olduu zararl d etkenlerin arasnda s hasar yani yanklar yer almaktadr. Alev yanklar ya da halanma yanklar, yüksek oranda s içerdii için deride derin ve önemli yanklara sebep olabilmektedir. Güne nlar ise daha az oranda s enerjisi içerdii için sklkla birinci ya da ikinci derece olarak tanmlanan daha yüzeysel yanklara sebep olmaktadr. Ancak güne nlarnn içerdii radyoaktif enerji daha ciddi tablolara neden olabilir.

En sk neden açk tenliyken hemen bronzlama istei

Bronzlamak her ne kadar kiinin kendisini iyi hissetmesini salasa da, her cilt tipinde mutlaka zararl etkilere neden olur. Özellikle açk tenli ve kzl saç rengine sahip bireyler, güne yanna kar en hassas bireylerdir. çünkü bu bireylerde melanin pigmenti ad verilen koruyucu pigment, dier insanlara oranla daha az bulunmaktadr. Bu kiiler güneten korunmak için 2 kat özen göstermelidir.

1. derece yankta kzarklk oluyor ancak cilt su toplamyor

Güne yanklarnn olutuu anda ve uzun dönemde yarataca problemler, iki önemli grup halinde incelenmektedir. Birinci derece yanklarda deride kzarklklar görülür ve su toplamas izlenmez. Bu durumda yaplmas gerekenler u ekilde sralanabilir:

Güne yan olan bölgeye nemlendirici pomatlar sürmek

Bol su tüketmek

Sv içerii yüksek besinleri tercih etmek

Souk kompresler yapmak

Sk sk lk du almak

Hafif kyafetler giyerek derinin yükünü azaltmak.

Yourt ve di macunu yank olan bölgede enfeksiyona neden olabilir

Güne yan durumunda yarann acsn alp kiiyi rahatlataca düüncesi ile yank bölgesine yourt ve di macunu sürülmesi son derece yanl bir uygulamadr. Tbbi etkisi bilinmeyen ve bakteri üremesine yol açabilecek bu maddelerin kullanmndan mutlaka kaçnlmas gerekmektedir. Bunun yerine doktorun önerecei ilaçlar ve uygulamalardan faydalanlmaldr.

Mutlaka uzman yardm aln

kinci derece yanklar su toplamas ile kendini gösterir ve birinci derece yanklardan daha derin bir yank yaralanmasna iaret eder. Vücuttaki bu bölgeler açk yara olarak kabul edilmelidir ve bir uzman tarafndan yaplacak deerlendirmenin ardndan baz hastalarda kapal pansumana geçilmesi gerekebilmektedir. Su toplamas olan bölgenin genilii arttkça, bu durumun vücut için daha belirgin zarara yol açaca unutulmamaldr. Özellikle kronik böbrek yetmezlii, alkolizm, kalp hastal gibi ek hastalklarn ya da durumlarn varlnda, geni yüzeyleri kaplayan ikinci derece yanklarda damar içi yoldan serum tedavisi gerekebilmektedir. Güne yan olan hastalarda sklkla 5-7 gün içerisinde tam iyileme beklenmektedir.

Yaz tatiliniz cilt kanserine zemin hazrlamasn

Güne yanklarnn vücut için en önemli zararl etkilerinden birisi de, ilerleyen zamanlarda ortaya çkabilecek olan deri kanserlerine yol açabilmesidir. Deri kanserlerinin bir ksm derinin maruz kald toplam güne miktaryla ilikili olduu için, güne na devaml maruz kalan bireylerin kol, ba, boyun gibi uzuvlarnda ortaya çkabilmektedir. Deri kanserlerinin dier bir çeidi ise deriye aniden alnan yüksek güne ile ilintilidir. Bu tarz deri kanserlerinin skandinav ülkeleri gibi kuzey enlemlerde yaayan beyaz tenli insanlarn yaz tatilleri esnasnda youn günelenme sebebiyle olutuu görülmektedir.

Günelenmenin getirecei tehlikelerden korunun

Güne yanklarnn deri ve vücut sal için önemli oranda zararl olduu akldan çkartlmamaldr. Bu durumda izlenilecek en iyi yöntem, güne nlarndan korunmaktr. Yaz mevsiminde günein dik nlarla dünyaya geldii saatler olan 11.00-16.00 saatleri arasnda güne na maruz kalmamak ve dier vakitlerde de deri tipimize uygun faktörde güne koruyucu krem kullanmak oldukça önemlidir. Gün içinde güne koruyucu kremlerin birkaç kez sürülmesi gerekmektedir. Bunun dnda kyafet seçimine özen göstermek, gün içinde kaln kenarlkl apkalar takmak ve emsiye altnda durmak da alnabilecek önlemler arasndadr.

Ana Sayfaya Git